ΕΣΥΝ - ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΟΛΥΜΠΙΟΝΙΚΩΝ
Κοινή πρωτοβουλία για πρόληψη κατά των ναρκωτικών

Παρουσίασαν χτες τη Χάρτα για την πρόληψη, παρουσία φορέων και με σκοπό να γίνει υπόθεση όλης της κοινωνίας

Πέμπτη 28 Μάρτη 2013

Στιγμιότυπο από την εκδήλωση παρουσίασης της Χάρτας
Τη «Χάρτα Πρωτογενούς Πρόληψης της Ουσιοεξάρτησης» παρουσίασαν, χτες, το Εθνικό Συμβούλιο κατά των Ναρκωτικών (ΕΣΥΝ) και ο Σύλλογος Ελλήνων Ολυμπιονικών (ΣΕΟ), σε μια κοινή προσπάθεια να αναδειχθεί η σημασία της δημόσιας και δωρεάν πρόληψης στην αντιμετώπιση των ναρκωτικών καθώς και η συστράτευση μαζικών και κοινωνικών φορέων. Συντονιστής της συζήτησης ήταν ο Παναγιώτης Γεωργάκας, Δρ. Ψυχιατρικής και διευθυντής του Προγράμματος Απεξάρτησης Ψυχοδραστικών Ουσιών του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης.

Η αντιπρόεδρος του Συλλόγου Ολυμπιονικών, Βούλα Κοζομπόλη, κάλεσε όλους τους φορείς και τους νέους να αναλάβουν αυτή την ευθύνη, να βρίσκονται σε επαγρύπνηση καθώς «η πρόληψη είναι το σημαντικότερο στάδιο και η Χάρτα η αφετηρία για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των εξαρτήσεων». «Εφόσον υπάρχουν κοινωνικές και οικονομικές αιτίες που οδηγούν στη χρήση και την αναπαράγουν, ίσως δεν αρκούν μόνο οι ειδικοί», σημείωσε ο Ηλίας Μιχαλαρέας, πρόεδρος του ΕΣΥΝ. «Αν δεν ορθωθεί ένα κοινωνικό τείχος στη μάστιγα της χρήσης ουσιών, θα παρατηρούμε ανήμποροι το θάνατο εκατοντάδων ανθρώπων κάθε χρόνο», κατέληξε.

Στη συντήρηση της χρήσης μέσα από τη χορήγηση της «κρατικής δόσης» και στην προσπάθεια να κρυφτεί το πρόβλημα «κάτω από το χαλί» αναφέρθηκε ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και δημοτικός σύμβουλος Αθήνας. Οπως είπε, η Χάρτα, με το κύρος των Ολυμπιονικών και την επιστημονική προσέγγιση του ΕΣΥΝ, δίνει τη δυνατότητα να ανοίξει μια πλατιά συζήτηση στην κοινωνία με ιδιαίτερο βάρος στα σχολεία. Αντίθετα, είπε, υπονομεύεται η πρόληψη αν αφήνουμε ανοιχτά παράθυρα στην υποκατάσταση, στη συντήρηση και στο διαχωρισμό των ναρκωτικών σε «καλά» και «κακά». Καυτηρίασε την προσπάθεια της δημοτικής αρχής Αθήνας για Κέντρα Υγιεινής Χρήσης και μάλιστα σε υποβαθμισμένες περιοχές της Αθήνας, όπου θα έπρεπε να γίνουν Κέντρα Πρόληψης και όχι να μιλάμε για «αξιοπρεπή χρήση» και να συμβιβαζόμαστε με τις εξαρτήσεις.

Στην παρουσίαση επίσης παραβρέθηκαν η Λούλα Καρατζά, εκ μέρους του Τμήματος κατά των Ναρκωτικών της ΚΕ του ΚΚΕ, η Μαριάνθη Αλειφεροπούλου, εκ μέρους της ΟΓΕ, ο Γιάννης Βουτσινάς, από τον Ενιαίο Σύλλογο Γονέων - Κηδεμόνων ΑμεΑ Αττικής, ο Στέφανος Συμεωνίδης, εκ μέρους του Αθλητικού Τμήματος του ΣΥΡΙΖΑ, εκπρόσωποι Κέντρων Πρόληψης, ολυμπιονίκες, εκπρόσωποι γονέων από «Παρέμβαση» και «18 Ανω» και του Συλλόγου Ελλήνων Ολυμπιονικών Κωφών.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Παρουσίαση της «Χάρτας πρόληψης των ουσιοεξαρτήσεων» (2018-03-29 00:00:00.0)
Διευρύνεται η καταδίκη κάθε δράσης για τη νομιμοποίηση των ναρκωτικών (2015-05-08 00:00:00.0)
Δεν έχουμε δικαίωμα να παραιτηθούμε από το μέλλον (2013-06-26 00:00:00.0)
Επιτακτική ανάγκη η πρωτογενής πρόληψη (2010-09-14 00:00:00.0)
Ανατροπή των αιτιών που οδηγούν στο θάνατο (2001-06-20 00:00:00.0)
Ο θάνατος δεν αντιμετωπίζεται με θάνατο (2001-05-25 00:00:00.0)