Διχοτομικές λύσεις προωθεί η Τουρκία, η οποία σχεδιάζει έρευνες στην Ανατ. Μεσόγειο
Συνάντηση με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας είχε χτες αντιπροσωπεία της «Noble Energy», σχετικά με την επιβεβαιωτική γεώτρηση στο «οικόπεδο 12», στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ), που αναμένεται να ξεκινήσει τον Ιούνη και θα κρατήσει τρεις μήνες.
Στη συνάντηση συζητήθηκε αναλυτικά η συνεργασία της Λευκωσίας με την εταιρεία, αναφορικά με την εκμετάλλευση του κοιτάσματος, αλλά και το θέμα του τερματικού, με ενδεχόμενη συμμετοχή της «Noble» ή άλλων εταιρειών. Η «Νoble» από την πλευρά της, σε συνέδριο που έγινε στη Λευκωσία, εξέφρασε ικανοποίηση για την πορεία των ερευνών, κάνοντας λόγο για «τεράστιες επενδύσεις» που μπορούν να προκύψουν από τη διαδικασία.
Την ίδια ώρα, η Τουρκία κλιμακώνει τις προκλήσεις και ετοιμάζεται να στείλει νέο ερευνητικό σκάφος, το «Μπαρμπαρός Χαϊρεντίν Πασά», στην Ανατολική Μεσόγειο. Σύμφωνα με τον υπουργό Ενέργειας της χώρας, Τανέρ Γιλντίζ, το σκάφος θα φτάσει μέχρι τις 15 Απρίλη να πραγματοποιεί έρευνες στα βόρεια της Κύπρου, εντός των τουρκικών χωρικών υδάτων. Ωστόσο αναμένεται να υπάρξει ένταση και στην περιοχή νότια από το Καστελόριζο, όπου το τουρκικό κράτος έχει δώσει άδεια ερευνών στην κρατική εταιρεία ΤΡΑΟ.
Οι τούρκικες έρευνες αναμένεται να επεκταθούν και στην κυπριακή ΑΟΖ, στα ανοιχτά του ψευδοκράτους, σε μια προσπάθεια της Αγκυρας να οξύνει την απειλή «συνεκμετάλλευση ή διχοτόμηση», με την οποία επιδιώκει και την επαναφορά ενός σχεδίου τύπου Ανάν. Τις ίδιες μέρες (16-19 Απρίλη) η Τουρκία θα πραγματοποιεί στρατιωτική άσκηση «έρευνας και διάσωσης» στο Αιγαίο.
Στο ίδιο πλαίσιο, η Τουρκία εξακολουθεί να ασκεί πιέσεις για το Κυπριακό, με τον υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Εγκεμέν Μπαγίς, να δηλώνει ότι η Αγκυρα είναι «έτοιμη» να αποδεχθεί λύση στη βάση της «ισότητας των δύο κοινοτήτων για το Κυπριακό» κατά τη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Εξωτερικών και Εμπορίου, της Ιρλανδίας, στην τουρκική πρωτεύουσα.
Ο Ιρλανδός ΥΠΕΞ από την πλευρά του τάχθηκε ξεκάθαρα υπέρ του Σχεδίου Ανάν, για λύση του Κυπριακού, το οποίο όπως είπε «βασίζεται σε ομοσπονδιακή λύση για δύο ζώνες και για δύο λαούς», επιβεβαιώνοντας ξεκάθαρα τις προθέσεις της ΕΕ, οι οποίες συνδέονται και με τις οικονομικές συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί στο νησί και δίνουν έδαφος για άσκηση πιέσεων.