Τετάρτη 26 Οχτώβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΠΡΟΣ
Μερίδιο στο κοίτασμα διεκδικεί η «Delek»

ΑΓΚΥΡΑ - ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Ξεκάθαρες διεκδικήσεις στο «οικόπεδο 12» προβάλλει πλέον η ισραηλινή «Delek», σύμφωνα με πληροφορίες, ζητώντας αρχικά, από την «Noble Energy», στην οποία είναι μέτοχος, ποσοστό 30% των δικαιωμάτων του «οικοπέδου Αφροδίτη». Το αίτημα εξετάζεται από τη Λευκωσία, για το αν η συγκεκριμένη εταιρεία πληρεί τα προβλεπόμενα κριτήρια, ενώ προετοιμάζεται άμεσα ο δεύτερος γύρος αδειοδοτήσεων. Η «Delek» προωθεί επίσης την πρότασή της για την κατασκευή υποθαλάσσιου αγωγού προς την Κύπρο και τερματικού σταθμού επεξεργασίας και υγροποίησης του αερίου, προσπαθώντας με το αζημίωτο να εξασφαλίσει την τροφοδότηση της Κύπρου με φυσικό αέριο, μέχρι να επιτύχει η Κυπριακή Δημοκρατία κάλυψη των αναγκών της από τα δικά της κοιτάσματα.

Για παραβίαση των συμφερόντων και των δικαιωμάτων της Τουρκίας και του ψευδοκράτους, από την Κυπριακή Δημοκρατία, κάνει λόγο η Αγκυρα, με αφορμή τις συμφωνίες που έχει συνάψει η Λευκωσία σχετικά με την έρευνα και εκμετάλλευση του φυσικού πλούτου στην κυπριακή ΑΟΖ, υποστηρίζοντας ότι οι θαλάσσιες περιοχές όπου θα έχει αρμοδιότητα η Τουρκία στη Μεσόγειο πρέπει να είναι ανάλογες προς το μέγεθος των ακτών της. Οι συγκεκριμένες δηλώσεις ανήκουν στον επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων της Τουρκίας, στρατηγό Νετζντέντ Οζέλ, ο οποίος επανέλαβε τον ισχυρισμό ότι με τις έρευνες που ήδη διεξάγει, η Κυπριακή Δημοκρατία σαμποτάρει τη διαδικασία των απευθείας συνομιλιών.

Παράλληλα, ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Τανέρ Γιλντίζ υποστήριξε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν εκπροσωπεί όλο το νησί, προσθέτοντας ότι η Τουρκία στοχεύει να κάνει έρευνες σε ολόκληρη τη χώρα - και σε περιοχές που ανήκουν στην ΑΟΖ της Κύπρου - μέχρι το 2023.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ