Τετάρτη 26 Οχτώβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΣΤΗ ΛΙΒΥΗ
Ταφή Καντάφι και επαναφορά πετρελαϊκών μονοπωλίων

ΤΡΙΠΟΛΗ.--

Σε άγνωστο σημείο της ερήμου, νοτίως της Μιζράτα, τάφηκαν οι σοροί του Λίβυου πρώην ηγέτη Μουαμάρ Καντάφι, του γιου του Μουτασίμ και του υπουργού Αμυνας Αμπού Μπακρ Γιούνις. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, από τη νέα «λιβυκή ηγεσία» επιλέχθηκε η μυστικότητα από φόβο μήπως και ο τάφος γίνει τόπος προσκυνήματος για τους οπαδούς του. Υποστήριζαν, δε, ότι ο Σαΐφ αλ Ισλάμ, έτερος γιος του Καντάφι, φέρεται, κατά τις ίδιες πηγές, να βρίσκεται πλέον πολύ κοντά στα σύνορα του Νίγηρα, με τελικό στόχο να περάσει στη γειτονική χώρα και να παραμείνει ζωντανός.

Κατά τα άλλα, η νέα «ηγεσία» της Λιβύης προχωρά στην υλοποίηση του «προγράμματος» που εξήγγειλε την Κυριακή, σύμφωνα με το οποίο εντός ενός μήνα θα συσταθεί προσωρινή κυβέρνηση που θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές για συντακτική βουλή εντός 8μήνου, από την οποία θα εκπονηθεί νέο σύνταγμα και μετά από αυτό περίπου σε ένα χρόνο θα γίνουν νέες εκλογές για βουλή και προεδρία. Ολα αυτά θα γίνουν στη βάση νομοθεσίας που θα εκπορεύεται από τη σαρία (ισλαμικός νόμος), όπως κατέστησε σαφές ο Μουστάφα Αμπντέλ Τζαλίλ, ένας εκ του ηγετικού διδύμου του Συμβουλίου, κάτι που θα φέρει τη Λιβύη «πιο κοντά σε χώρες όπως η Αίγυπτος, αλλά όχι όπως η Σ. Αραβία ή το Ιράν».

Μέσα σε αυτό το κλίμα, η ισπανική εταιρεία «Repsol» ανακοίνωσε ότι άρχισε να επαναλειτουργεί τις εγκαταστάσεις της, κυρίως στην περιοχή Σχαράρα, παράγοντας περίπου 30.000 βαρέλια ημερησίως, περίπου το 10% της προπολεμικής της παραγωγής. Η «Repsol» είναι η δεύτερη εταιρεία μετά την ιταλική «ΕΝΙ» που επαναλαμβάνει τις δραστηριότητές της στη Λιβύη. Με στόχο να επιταχυνθεί ο ρυθμός της επανέναρξης της λειτουργίας όλων των ξένων επενδύσεων στη χώρα, ο υπουργός Πετρελαίου του Συμβουλίου, Αλί Ταρχούνι, καλούσε το ΝΑΤΟ «να παρατείνει τουλάχιστον για ένα μήνα την αποστολή του» προκειμένου υποτίθεται να επιτευχθεί πλήρης σταθερότητα και ασφάλεια. Χαρακτηριστική της αστάθειας, αλλά και της έλλειψης συντονισμού που επικρατεί είναι και η έκρηξη που σημειώθηκε, πριν τα ξημερώματα, χτες σε αποθήκη καυσίμων στην κεντρική Σύρτη. Οι πληροφορίες ως προς τους νεκρούς και τους τραυματίες είναι συγκεχυμένες καθώς μιλούν για 50 με 100 νεκρούς, αν και ορισμένες πηγές ανέφεραν μόνο τραυματίες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ