Τετάρτη 26 Οχτώβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
Οι χοντρές μπίζνες του Μπλερ

Πρώην πρωθυπουργός, εν ενεργεία διπλωμάτης και κατά κύριο λόγο επιχειρηματίας... Ο λόγος για τον Τόνι Μπλερ, τον πρώην Βρετανό πρωθυπουργό, ειδικό απεσταλμένο του Κουαρτέτου για τη Μέση Ανατολή, πρέσβη καλής θέλησης στην Αφρική, ιδρυτή της «Tony Blair Associates», σύμβουλο της «J. P. Morgan», σύμβουλο της «Zurich Insurance»... και πλέον και της κυβέρνησης του Καζαχστάν, με την ανάλογη, φυσικά, ανταμοιβή, των 8 εκατομμυρίων λιρών ετησίως ή 12,7 εκατομμυρίων δολαρίων, όπως αναφέρει δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας «Telegraph».

O Τόνι Μπλερ αναλαμβάνει καθήκοντα πολιτικού και οικονομικού συμβούλου της κυβέρνησης του Καζαχστάν για ενεργειακά θέματα, αλλά και για «ζητήματα κοινωνικο-οικονομικού εκσυγχρονισμού», όπως είπε ανώτατος σύμβουλος του προέδρου Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγεφ. Ο Μπλερ έχει και συνοδεία τον Αλιστερ Κάμπελ εκπρόσωπος Τύπου του και τον πρώην προσωπάρχη του Τζόναθαν Πάουελ όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times.

Το «υψηλό κασέ» του Μπλερ δεν είναι τυχαίο, αφού το «βιογραφικό του είναι πλούσιο: Στο Ιράκ αλλά και ως απεσταλμένος του Κουαρτέτου για τη Μέση Ανατολή διαμεσολάβησε για τη συμφωνία της εταιρείας κινητής τηλεφωνίας «Wataniya», θυγατρικής της «J.P. Morgan» για τη λειτουργία της στη Δυτική Οχθη. Στο Ιράκ έκλεισε συμφωνία με την «UI Energy Corporation», νοτιοκορεατική πετρελαϊκή εταιρεία.

Ο Μπλερ δεν είναι ο μόνος πρώην πολιτικός που εισπράττει εκατομμύρια για να προωθεί τα συμφέροντα του κεφαλαίου, όπως άλλωστε το έκανε και όταν ήταν πρόεδρος. Ανάλογη καριέρα έχει και ο πρώην Πρόεδρος Μπιλ Κλίντον, με έσοδα δεκάδων εκατομμυρίων ετησίως, αλλά και ο πρώην Γερμανός καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ, που σήμερα είναι πρόεδρος της διοίκησης του κονσόρτσιουμ «Nord Stream AG» (το πλειοψηφικό πακέτο έχει η ρωσική «Γκαζπρόμ») μετά την πρόσληψή του ως «παγκόσμιου μάνατζερ» της επενδυτικής τράπεζας «Ρότσιλντ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ