Στην τελική ευθεία για την απεργία των δημοσιογράφων

Περίεργη η στάση του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ απέναντι στο «Ρ», που στηρίζει τα αιτήματα των εργαζομένων στα ΜΜΕ

Σάββατο 7 Απρίλη 2001

Από παλιότερη κινητοποίηση των δημοσιογράφων
Στην τελική ευθεία, για την 24ωρη απεργία, που προκήρυξε η ΕΣΗΕΑ τη Μ. Δευτέρα 9 Απρίλη, μπήκαν οι προετοιμασίες για την επιτυχία της κινητοποίησης στα ΜΜΕ. Μιας κινητοποίησης που γίνεται εξαιτίας της άρνησης της Ενωσης Ιδιοκτητών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών να υπογράψει ικανοποιητική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας με την ΕΣΗΕΑ, για την προστασία των οικονομικών, εργασιακών και επαγγελματικών δικαιωμάτων του κλάδου και την εξασφάλιση αντικειμενικής ενημέρωσης.

Οπως είναι γνωστό, μπροστά στην άρνηση της ΕΙΗΕΑ να αποδεχτεί βασικά αιτήματα των δημοσιογράφων - την υπογραφή ικανοποιητικής ΣΣΕ για το 2001 - με απόφαση της ΕΣΗΕΑ οι δημοσιογράφοι, μεθαύριο Μ. Δευτέρα 9 Απρίλη, πραγματοποιούν 24ωρη προειδοποιητική απεργία σε όλα τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης: εφημερίδες, ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς, πρακτορεία ειδήσεων, ηλεκτρονικές εφημερίδες κλπ. Το πρωί στις 10.30 θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση των εργαζομένων μπροστά στα γραφεία της Ενωσης (Ακαδημίας 20) και θα ακολουθήσει πορεία διαμαρτυρίας στη Βουλή. Ταυτόχρονα, οργανώνεται η περιφρούρηση της απεργίας με την παρουσία δημοσιογράφων σ' όλους τους εργασιακούς χώρους, σε εφημερίδες και εκδοτικά συγκροτήματα.

Στην κινητοποίηση της ΕΣΗΕΑ συμμετέχουν και συμπαραστέκονται, με 24ωρη επίσης απεργία ή με στάσεις εργασίας, και οι άλλες συνεργαζόμενες Ενώσεις και οργανώσεις στο χώρο του Τύπου. 24ωρη απεργία έχουν προκηρύξει με αποφάσεις των ΔΣ τους οι Ενώσεις Συντακτών Μακεδονίας -Θράκης, Ενωση Προσωπικού Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών, η Ενωση Περιοδικού Τύπου και η Ενωση των Φωτορεπόρτερ Αθηνών. Η Ενωση Εφημεριδοπωλών Αθηνών συμμετέχει με 4ωρη στάση εργασίας, το πρωί της Τρίτης 10 Απρίλη, για να μην κυκλοφορήσουν εφημερίδες. Ενώ στάσεις εργασίας τη Δευτέρα 9 Απρίλη πραγματοποιούν οι: Ενωση Τεχνικών Ημερησίου και Περιοδικού Τύπου, η Ενωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Θεσσαλίας - Στερεάς - Εύβοιας και η Ενωση Πελοποννήσου - Ηπείρου - Νήσων. Την ενεργό συμπαράστασή της δηλώνει η Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων Μισθωτών Γραφικών Τεχνών Τύπου και Συναφών Επαγγελμάτων, όπως και η ΓΣΕΕ.

Από τις διεθνείς οργανώσεις δημοσιογράφων στηρίζουν η Ενωση Συντακτών Κύπρου, η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων, η Εθνική Ομοσπονδία Ιταλικού Τύπου, η Εθνική Ενωση Δημοσιογράφων Βρετανίας και Ιρλανδίας και η Συνδικαλιστική Ενωση Δημοσιογράφων Αυστρίας.

Υπενθυμίζεται ότι ο «Ριζοσπάστης», από την πρώτη στιγμή, αναγνώρισε το δίκαιο των αιτημάτων των δημοσιογράφων και με παρέμβασή του στο ΔΣ της Ενωσης Ιδιοκτητών Εφημερίδων Αθηνών (ΕΙΗΕΑ) ζήτησε την ικανοποίησή τους. Ολο, δε, το προηγούμενο διάστημα προβάλλει και στηρίζει τα δίκαια αιτήματα και τον αγώνα των εργαζομένων στα ΜΜΕ, ως εφημερίδα - όργανο της ΚΕ του ΚΚΕ που στηρίζει και προβάλλει τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων γενικότερα.

Ωστόσο, το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ και ιδιαίτερα ο πρόεδρος του Ν. Κιάος, αγνοώντας αυτή τη στήριξη στα αιτήματα του κλάδου, όσο και, κυρίως, το χαρακτήρα του «Ρ» ως εφημερίδας του ΚΚΕ και παρότι επανειλημμένα έχει τεθεί το θέμα της εξαίρεσης της εφημερίδας από την απεργία στο ΔΣ, υποστηριζόμενο από αρκετά μέλη του, επιμένει ουσιαστικά να «τσουβαλιάζει» την εφημερίδα μας με τα άλλα ΜΜΕ, που αποτελούν καπιταλιστικές κερδοσκοπικές επιχειρήσεις των ιδιοκτητών τους. Ετσι, αν και αναγνωρίζεται η θετική στάση του «Ρ», το ΔΣ έχει αποφύγει μέχρι σήμερα να πάρει απόφαση εξαίρεσης της εφημερίδας μας από την απεργία -κάτι που στο παρελθόν έγινε επανειλημμένα από τους εργαζόμενους και από την ίδια την ΕΣΗΕΑ... Τώρα, όμως, φαίνεται για πολιτικές σκοπιμότητες, δεν ακολουθείται η τακτική αυτή. Μια τακτική που, πέρα από τη στήριξη και προβολή των αιτημάτων των δημοσιογράφων, εξασφαλίζει και την αποδυνάμωση του Μετώπου της Εργοδοσίας, αφού θα αποτελούσε ένα χεροπιαστό κίνητρο και σε άλλες εφημερίδες να διαφοροποιηθούν και να αποδεχτούν τα αιτήματα του κλάδου, προκειμένου να εξαιρεθούν από την απεργία...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κινητοποιήσεις για τη ΣΣΕ (2004-06-30 00:00:00.0)
Ανεστάλη η απεργία στον Κουρή (2004-02-27 00:00:00.0)
Πρόταση κλιμάκωσης του αγώνα (2002-03-09 00:00:00.0)
Αρνούνται και προκαλούν οι ιδιοκτήτες των ΜΜΕ (2001-04-19 00:00:00.0)
Στις ελληνικές καλένδες τα προβλήματα του κλάδου (1997-12-10 00:00:00.0)
Αποφασισμένοι οι δημοσιογράφοι (1996-01-27 00:00:00.0)