ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΑΝΤΙΜΟΝΟΠΩΛΙΑΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΕΒΕ (ΠΑΣΕΒΕ)
Στη μάχη για το πανελλαδικό κλείσιμο καταστημάτων στις 16 Σεπτέμβρη

Συνέντευξη στο «Ρ» του Μπάμπη Μαυροθαλασσίτη, μέλους της Πανελλαδικής Γραμματείας της ΠΑΣΕΒΕ, σχετικά με την κατάσταση στους αυτοαπασχολούμενους και την ανάγκη για οργάνωση της πάλης τους μαζί με τους άλλους εργαζόμενους

Κυριακή 8 Σεπτέμβρη 2013

Ο Μπάμπης Μαυροθαλασσίτης
Με τον πλέον σκληρό τρόπο βιώνουν εκατοντάδες χιλιάδες αυτοαπασχολούμενοι ΕΒΕ, την άγρια αντιλαϊκή επίθεση που έχουν εξαπολύσει οι κυβερνήσεις των τελευταίων ετών, είτε έχουν βάλει λουκέτο στα μαγαζιά τους είτε ακόμη κρατούν «με τα νύχια» την επαγγελματική τους δραστηριότητα. Ολα όσα περί «πλειστηριασμών» και κατασχέσεων μέχρι προ ολίγου καιρού είχαν το χαρακτήρα φημολογίας, σήμερα η κυβέρνηση ετοιμάζεται να τα νομοθετήσει ώστε να ενισχύσει ακόμη περισσότερο τα κέρδη των μονοπωλιακών ομίλων σε όλη τη σφαίρα της οικονομίας.

Με τα ειδοποιητήρια των εφοριών και του ΟΑΕΕ ως πρώτο βήμα του κυβερνητικού σχεδίου για το μαζικό τους αφανισμό, αυτοαπασχολούμενοι και μικροί ΕΒΕ δεν έχουν άλλο δρόμο από εκείνον της οργανωμένης πάλης, το ξεπέρασμα των συμβιβασμένων συνδικαλιστικών ηγεσιών της συστράτευσής τους με τις αγωνιστικές - αντιμονοπωλιακές δυνάμεις του χώρου.

Η κινητοποίηση της 16ης Σεπτέμβρη για το πανελλαδικό κλείσιμο των καταστημάτων μπορεί να αποτελέσει αφετηρία ανάτασης του συνδικαλιστικού κινήματος των ΕΒΕ, ώστε από καλύτερες θέσεις, μαζί με την εργατική τάξη και τη νεολαία να υψωθεί μέτωπο αντίστασης στην αντιλαϊκή λαίλαπα.

Αυτό που σε όλους πρέπει να γίνει ξεκάθαρο, είναι ότι η σημερινή κατάσταση δεν είναι ούτε κάτι το προσωρινό, ούτε πρόκειται να σταματήσει από μόνη της, όταν επιτευχθούν «πρωτογενή πλεονάσματα» και όλα όσα φαιδρά υπόσχονται καθημερινά τα κυβερνητικά στελέχη και τα αστικά ΜΜΕ, καθώς η δίψα των μονοπωλίων για συσσώρευση κεφαλαίου είναι ακόρεστη και σε συνθήκες κρίσης διογκώνεται.


Ο Μπάμπης Μαυροθαλασσίτης, εκ μέρους της Πανελλαδικής Γραμματείας της ΠΑΣΕΒΕ, μιλά στο «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ» και υπογραμμίζει ότι σήμερα απαιτείται ανασυγκρότηση του συνδικαλιστικού κινήματος των αυτοαπασχολούμενων, που θα στοχεύει στην ουσία του προβλήματος, αναδεικνύοντας την ανάγκη του άλλου δρόμου ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας προς όφελος του λαού.

Η συνέντευξη του Μπ. Μαυροθαλασσίτη έχει ως εξής:

-- Πλέον εμφανίζεται ως γενικό φαινόμενο κυρίως στα μεγάλα αστικά κέντρα, αλλά και στην ύπαιθρο, χιλιάδες μικρομάγαζα να έχουν βάλει λουκέτο και αντίστοιχος αριθμός αυτοαπασχολούμενων και μικρών ΕΒΕ να αντικρίζει ή ήδη να έχει διαβεί το κατώφλι της φτώχειας. Την ίδια στιγμή, λόγω χρεών είτε προς τον ΟΑΕΕ, είτε προς την εφορία, όλοι αυτοί οι άνθρωποι απειλούνται με πλειστηριασμούς και κατασχέσεις. Πού το πάει τελικά η κυβέρνηση και ποια είναι η στόχευση της πολιτικής της κατά τη γνώμη σας;

-- Η κατεύθυνση της δικομματικής κυβέρνησης, όπως επίσης και της προηγούμενης τρικομματικής, για το ξεπέρασμα της κρίσης είναι απολύτως φανερή. Προσπαθεί να ξεπεράσει την κρίση σε βάρος εργαζόμενων, ανέργων, αυτοαπασχολούμενων, της λαϊκής οικογένειας. Θεωρεί ότι η κρίση θα ξεπεραστεί όταν οι μονοπωλιακοί όμιλοι επανέλθουν σε κατάσταση διευρυμένης κερδοφορίας. Προσπαθεί να ρίξει την τιμή της εργατικής δύναμης στο χαμηλότερο δυνατό σημείο, να ξεπουλήσει ό,τι πουλιέται από τη δημόσια περιουσία, να κλείσουν οριστικά και αμετάκλητα εκατοντάδες χιλιάδες αυτοαπασχολούμενοι. Μας θεωρούν διαρθρωτικό πρόβλημα. Γι' αυτό και με αμείωτους ρυθμούς συνεχίζεται το κλείσιμο μικρών επιχειρήσεων, εμπορικών καταστημάτων και βιοτεχνιών, που δεν αντέχουν τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης, την αναδουλειά και τα πολλαπλά χαράτσια που παίρνονται για να διαχειριστούν την κρίση σε όφελος του κεφαλαίου. Σε 90.000 υπολογίζονται οι μικρές επιχειρήσεις που θα πτωχεύσουν μέσα στο 2013.

Επίσης τεράστιο είναι το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με τα χρέη χιλιάδων συναδέλφων προς τον ΟΑΕΕ, η αδυναμία δηλαδή χιλιάδων αυτοαπασχολούμενων ΕΒΕ - υπολογίζονται πάνω από 400.000 - να πληρώσουν τις εισφορές τους. Αυτό σημαίνει ότι χιλιάδες συνάδελφοι δεν έχουν βιβλιάριο ασθενείας, δεν έχουν πρόσβαση σε γιατρούς, εξετάσεις, φάρμακα. Για πολλούς το ίδιο ισχύει και για τις οικογένειές τους. Και η κυβέρνηση με την πρόσφατη αποστολή των «χαρατσόχαρτων» έρχεται να τους τρομοκρατήσει, να τιμωρήσει τους αυτοαπασχολούμενους για την κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει εξαιτίας της δικής της. Ολα αυτά τα μέτρα που εφαρμόζουν σε βάρος μας είναι μέτρα συναποφασισμένα στις Βρυξέλλες εδώ και χρόνια, δεν αποτελούν απλώς επιλογές της τρόικας.

Για τη στάση των ΓΣΕΒΕΕ και ΕΣΕΕ

-- Το τελευταίο διάστημα οι πλειοψηφίες στα συνδικαλιστικά όργανα των ΕΒΕ, στην ΕΣΕΕ και τη ΓΣΕΒΕΕ με τις όποιες διαφορές μπορεί να έχουν αναμεταξύ τους, εμφανίζονται να διαφωνούν με πλευρές της εφαρμοζόμενης πολιτικής ακόμη και να καλούν, να συμμετέχουν ή να στηρίζουν κινητοποιήσεις. Στην πρόσφατη κινητοποίηση μάλιστα της ΠΑΣΕΒΕ έξω από τα γραφεία του ΟΑΕΕ, εμφανίστηκε και η διοίκηση της ΓΣΕΒΕΕ. Αλλάζει πράγματι κάτι στη στάση τους σε σχέση με εκείνη που γνωρίζαμε όλα τα προηγούμενα χρόνια;

-- Η στάση της ΕΣΕΕ και της ΓΣΕΒΕΕ το τελευταίο διάστημα κάθε άλλο παρά συνιστούν αλλαγή πολιτικής. Θα λέγαμε ότι η ΕΣΕΕ είναι ο μπροστάρης σε όλες τις αντιδραστικές ανακατατάξεις που επιχειρεί η κυβέρνηση. Ανετα μπορεί να χαρακτηριστεί ο «δούρειος ίππος» της πολιτικής της στο χώρο των αυτοαπασχολούμενων. Πρωτοστατεί στη μείωση μισθών και στην κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων για τους εμποροϋπάλληλους, χρόνια τώρα παλεύει για την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, δικές της προτάσεις αποτελούν οι πρόσφατες προσπάθειες του υπουργείου Κοινωνικής Ασφάλισης για μείωση των συντάξεων των αυτοαπασχολούμενων. Η πρόκλησή της έφτασε σε τέτοιο σημείο, που όχι μόνο δεν πήρε μέρος στις σαββατιάτικες δηλώσεις της Θεσσαλονίκης, αλλά φρόντισε την ίδια ώρα της κινητοποίησης να ορίσει συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου.

Οσο για τη ΓΣΕΒΕΕ, πήρε μέρος σε όλους τους «κοινωνικούς διαλόγους» και συνεχίζει και σήμερα σαν αξιόπιστος συνομιλητής δίνοντας τη συναίνεσή της στα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί σε βάρος των αυτοαπασχολούμενων. Ακόμα και σήμερα μιλά για την ανάγκη ξεπεράσματος των διαρθρωτικών προβλημάτων της οικονομίας.

-- Δείχνει ωστόσο το τελευταίο διάστημα μια κάποια κινητικότητα...

-- Αυτού του είδους η «κινητικότητα» είναι επί της ουσίας άσφαιρα πυρά. Αρνείται να δει την κρίση, τις πραγματικές της αιτίες και προσπαθεί με προτάσεις μέσα στα πλαίσια της ΕΕ και της συγκεκριμένης πολιτικής να πείσει τους αυτοπασχολούμενους ότι η υλοποίησή τους θα τους βοηθήσει.

Είναι καθαρό ότι τόσο η ΕΣΕΕ όσο και η ΓΣΕΒΕΕ δεν εκφράζουν τα συμφέροντα των αυτοαπασχολούμενων και ούτε βέβαια μπορούν να τους κινητοποιήσουν. Εκφράζουν ένα ανώτερο τμήμα των μεσαίων στρωμάτων που έχει συνδέσει την εξέλιξή του με το μεγάλο κεφάλαιο. Μπορεί να αποφασίζει και να εξαγγέλλει κινητοποιήσεις, όμως και από το πλαίσιο αλλά και από τις ενέργειες προετοιμασίας τους επιβεβαιώνουν την προηγούμενή μας εκτίμηση.

Την απεργιακή κινητοποίηση και το κλείσιμο της 16ης Σεπτέμβρη, η ΠΑΣΕΒΕ θα την σηκώσει στην πλάτη της. Είναι ανάγκη να γίνει υπόθεση η απεργία του κάθε αυτοαπασχολούμενου, του κάθε σωματείου, Ενωσης και Ομοσπονδίας.

Μαζί με την ΠΑΣΕΒΕ

-- Με δεδομένα τα παραπάνω προβάλλει ως αδήριτη ανάγκη η ανασυγκρότηση του συνδικαλιστικού κινήματος των αυτοαπασχολούμενων και μικρών ΕΒΕ. Σε ποια βάση μπορεί κάτι τέτοιο να επιτευχθεί;

-- Είναι γεγονός ότι χρειάζεται άμεσα να καταβληθεί κάθε προσπάθεια από τη μεριά της ΠΑΣΕΒΕ για την ανασυγκρότηση του συνδικαλιστικού κινήματος των αυτοαπασχολούμενων. Χρειάζεται πρώτα απ' όλα να έρθουμε σε επαφή με τις εκατοντάδες χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους που βρίσκονται έξω από τα πλαίσια του συνδικαλιστικού κινήματος. Είναι ανάγκη τα αγωνιστικά σωματεία και οι Ομοσπονδίες να δουν καλύτερα τη δουλειά τους και από την άποψη του περιεχομένου, αλλά κυρίως της επαφής με τα μέλη τους και τα προβλήματά τους.

Χρειάζεται να βάλουμε στο στόχο μας την ουσία την κατάστασης και να αναδείξουμε την ανάγκη του άλλου δρόμου ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας έξω από τα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της πολιτικής και οικονομικής κυριαρχίας των μονοπωλίων. Ο δρόμος της ενίσχυσης της ΠΑΣΕΒΕ είναι μονόδρομος για το συνδικαλιστικό κίνημα των αυτοαπασχολούμενων, χρειάζεται να γυρίσουν την πλάτη τους στις συμβιβασμένες ηγεσίες και να πάρουνε την τύχη τους στα χέρια τους.


Φώτης ΚΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στο δρόμο του αντιμονοπωλιακού αγώνα η ελπίδα των μικρών ΕΒΕ (2013-11-21 00:00:00.0)
Να σταματήσει τώρα η φοροληστεία! (2012-07-20 00:00:00.0)
Η ματαίωση του «διαλόγου» ήταν αποφασιστική αντίδραση στα βάρβαρα μέτρα (2012-01-21 00:00:00.0)
Η ματαίωση του «διαλόγου» ήταν αποφασιστική αντίδραση στα βάρβαρα μέτρα (2012-01-21 00:00:00.0)
Κατεβάζουν τα ρολά στις 5 του Μάη (2010-04-30 00:00:00.0)
Μεθαύριο Δευτέρα η κινητοποίηση των ΕΒΕ (2009-11-07 00:00:00.0)