Πανυγειονομική συμμετοχή με συνέχεια

Με θέμα την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων συνεδριάζει αύριο η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΟΕΔΗΝ

Πέμπτη 17 Μάη 2001

Καθολική θα είναι η συμμετοχή στη σημερινή απεργία των εργαζομένων, των υγειονομικών, των γιατρών, των οδοντογιατρών, των φαρμακοποιών, των κτηνιάτρων και των φυσικοθεραπευτών, που δουλεύουν στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα Υγείας.

Ετσι, σήμερα θα λειτουργήσουν με προσωπικό ασφαλείας τα νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας, οι υπηρεσίες Πρόνοιας και το ΕΚΑΒ. Επίσης, όσοι χρειαστούν φάρμακα θα μπορούν να τα προμηθευτούν απ' τα διημερεύοντα και διανυκτερεύοντα φαρμακεία.

Οι εργαζόμενοι αγωνίζονται για τη διατήρηση του δημόσιου υποχρεωτικού και καθολικού χαρακτήρα της Κοινωνικής Ασφάλισης αλλά και για την αναβάθμιση του δημόσιου συστήματος Υγείας, που θα παρέχει ίσες και δωρεάν υπηρεσίες.

Η Επιτροπή Πρωτοβουλίας Υγείας-Πρόνοιας και Κοινωνικής Ασφάλισης και η Ομοσπονδία Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Ελλάδας (ΟΣΝΙΕ) καλούν τους εργαζόμενους στην απεργία και στην προσυγκέντρωση στην Ομόνοια, ώρα 9.30 π.μ. Επίσης, στην προσυγκέντρωση της Ομόνοιας καλεί και η Ενωτική Συνδικαλιστική Κίνηση των Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες.

Αυταρχισμός στο Λαϊκό

Ταυτόχρονα, όμως, οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία αγωνίζονται για τη λύση των καθημερινών προβλημάτων που δημιουργεί η κυβερνητική πολιτική και εντάσσεται στα γενικότερα σχέδια κατεδάφισης του εναπομείναντος δημόσιου συστήματος Υγείας.

Ετσι, κινητοποιήσεις - πέραν της σημερινής απεργίας - έκαναν ή κάνουν οι εργαζόμενοι και οι γιατροί στο Λαϊκό, στο Τζάνειο και στο Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας.

Χτες εκδικάστηκε στο Πρωτοδικείο της Αθήνας η προσφυγή της διοίκησης του Λαϊκού Νοσοκομείου για την κήρυξη των κινητοποιήσεων ως παράνομων και καταχρηστικών με το αιτιολογικό ότι δεν τηρήθηκαν οι προβλεπόμενες απ' το νόμο διαδικασίες. Παρότι ένα απ' τα αιτήματα των εργαζομένων στο Λαϊκό ήταν οι προσλήψεις προσωπικού γιατί το νοσοκομείο έχει φτάσει στα έσχατα όρια, εντούτοις η διοίκηση υποστήριξε στο δικαστήριο ότι με την κινητοποίηση αποδιοργανώνεται το νοσοκομείο. Οσον αφορά στα απλήρωτα νυχτερινά των εργαζομένων για τους μήνες Μάρτη, Απρίλη και Μάη η διοίκηση απεκδύθηκε των ευθυνών και παρέπεμψε στο υπουργείο Υγείας.

Απ' την πλευρά τους οι εργαζόμενοι υποστήριξαν ότι είναι καταχρηστική η δικαστική παρέμβαση της διοίκησης, καθώς εκδηλώθηκε εκ των υστέρων. Επίσης, υπογράμμισαν ότι αν το υπουργείο ή η διοίκηση αντιμετώπιζαν τα προβλήματα, για την επίλυση των οποίων κινητοποιούνται οι εργαζόμενοι, τότε θα είχαν αποφευχθεί τα συμπτώματα απορύθμισης.

Η απόφαση θα εκδοθεί αύριο.

Προς κλιμάκωση

Αύριο συνεδριάζει η Εκτελεστική Επιτροπή της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) με θέμα την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων μετά και την αρνητική συνάντηση που είχε η Ομοσπονδία με τον υπουργό Υγείας, Αλ. Παπαδόπουλο, στην αρχή της βδομάδας.

Επίσης, έχει αποφασιστεί πανελλαδική σύσκεψη των σωματείων για την ερχόμενη Τρίτη στην Αθήνα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αγωνιστικές πρωτοβουλίες στην Υγεία (2019-10-18 00:00:00.0)
Συγκέντρωση του ΠΑΜΕ την Τρίτη στην Ομόνοια (2014-02-15 00:00:00.0)
Συγκέντρωση του ΠΑΜΕ την Τρίτη στην Ομόνοια (2014-02-15 00:00:00.0)
Καθημερινή δράση με σταθμό την 4η Φλεβάρη (2014-01-29 00:00:00.0)
Σήμερα η πανελλαδική απεργία των γιατρών (2012-09-12 00:00:00.0)
Πρόγευση ανθυγιεινού «διαλόγου» (2001-05-15 00:00:00.0)