«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Αμεσα - επείγοντα μέτρα για την ανακούφιση των πλημμυροπαθών
Παρασκευή 31 Οχτώβρη 2014

Το θέμα της αντιπλημμυρικής προστασίας και της άμεσης ανακούφισης των πληγέντων από τις πρόσφατες πλημμύρες στη Δυτική Αθήνα και τον Πειραιά έθεσαν χτες, στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, οι εκλεγμένοι σύμβουλοι του ΚΚΕ με τη «Λαϊκή Συσπείρωση». Ακόμα όμως και αυτό το θέμα, που προκύπτει συχνά - πυκνά σε διάφορες περιοχές της Αττικής και την περασμένη Παρασκευή προκάλεσε ανυπολόγιστες ζημιές σε δεκάδες δήμους, η περιφερειακή αρχή το κατέταξε ως τελευταίο θέμα συζήτησης, με την περιφερειάρχη, Ρένα Δούρου, να επικαλείται την «αποδοχή της πλειοψηφίας του Σώματος για το μη ευτελισμό της διαδικασίας και των θεμάτων» της ημερήσιας διάταξης με αυτά της εκτός ημερήσιας διάταξης.

Τελικά, αφού έστω και ως τελευταίο θέμα, η περιφερειάρχης δεν μπόρεσε να αποφύγει τη συζήτηση, αρκέστηκε να προσπαθεί να αποδείξει πως ήταν καθ' όλη τη διάρκεια της καταστροφής στο πλάι των κατοίκων που επλήγησαν και πως για όσα συνέβησαν αυτό που έφταιγε ήταν τα λάθος έργα και η έλλειψη ελέγχου των έργων αυτών, είτε από την κυβέρνηση είτε από την προηγούμενη διοίκηση. Από την πλευρά της, η παράταξη της ΝΔ έριξε τα βέλη της στην απουσία της περιφερειακής αρχής κατά τη διάρκεια της νεροποντής ενώ ο Γ. Σγουρός υπεραμύνθηκε των έργων που έκανε η δική του διοίκηση. Αποτέλεσμα όλων αυτών, η δέσμευση να επανέλθει το θέμα με την... αναμόρφωση του προϋπολογισμού τον ερχόμενο Γενάρη.

Από την πλευρά της «Λαϊκής Συσπείρωσης», ο Γιάννης Μανουσογιαννάκης τόνισε ότι οι καταστροφές δεν είναι το μοιραίο αποτέλεσμα μιας μεγάλης βροχής, αλλά το φυσικό επακόλουθο μιας πολιτικής που υποτάσσει τη ζωή, το συλλογικό συμφέρον των εργαζομένων στους νόμους του κέρδους.

Οπως υπενθύμισε, η έκθεση του «Αναπτυξιακού Συνδέσμου Δυτικής Αθήνας» (ΑΣΔΑ), από το 2012, βασισμένη σε μελέτη του Πανεπιστημίου της Αθήνας, προειδοποιούσε την κυβέρνηση, τους δήμους και την περιφέρεια να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα προστασίας. Συνεπώς το αποτέλεσμα των πλημμυρών δεν οφείλεται σε άγνοια, αλλά σε συνειδητή πολιτική επιλογή.

Επεσήμανε μάλιστα πως η ευθύνη ανήκει πρώτα και κύρια στην κυβέρνηση, καθώς δε διαθέτει τα απαραίτητα κονδύλια για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Ωστόσο, δεν είναι άμοιροι ευθυνών τόσο η προηγούμενη, όσο και η σημερινή περιφερειακή αρχή. Ο πρώην περιφερειάρχης Γ. Σγουρός, παρά τις αλλεπάλληλες επισημάνσεις της «Λαϊκής Συσπείρωσης», δεν πήρε τα αναγκαία μέτρα και δεν έφερε, όπως είχε δεσμευτεί, ολοκληρωμένη εικόνα των αναγκών και μελέτη για την αντιμετώπιση της κατάστασης. Η νέα περιφερειακή αρχή κατέθεσε έναν αντιλαϊκό προϋπολογισμό στα χνάρια του προκατόχου της: Προβλέπει αστεία ποσά για αντιπλημμυρικά έργα στις περιοχές που επλήγησαν - που κι αυτά αποτελούν συνέχεια των προκατόχων της -, ενώ αντίθετα είναι πολύ γενναιόδωρος για έργα που υπηρετούν τις ανάγκες του κεφαλαίου.

Απαίτησε, επίσης, η Περιφέρεια να αναλάβει την ευθύνη που έχει απέναντι στο λαό της Αττικής για συνολικό, ολοκληρωμένο σχεδιασμό έργων υποδομής και αντιπλημμυρικής προστασίας, με προτεραιότητα στην κατασκευή και επισκευή των αστικών δικτύων ομβρίων υδάτων και να προχωρήσει τώρα και όχι το Γενάρη του 2015 στην αναμόρφωση του προϋπολογισμού εντάσσοντας σ' αυτόν και κονδύλια για τα αναγκαία αντιπλημμυρικά έργα, πρόταση που η πλειοψηφία απέρριψε.

Παράλληλα, κατήγγειλε τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για την ενίσχυση των πληγέντων ως εμπαιγμό: τα 586 ευρώ σαν άμεση ενίσχυση και αποζημίωση μέχρι 5.800 ευρώ για τα φτωχά νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις που καταστράφηκαν και ζήτησε να ληφθούν άμεσα - επείγοντα μέτρα αντιπλημμυρικής προστασίας και τα παρακάτω για την ανακούφιση των πληγέντων όπως έκτακτη ενίσχυση για τις άμεσες ανάγκες των κατοίκων, καταγραφή, άμεση και πλήρης αποζημίωση για την αποκατάσταση των ζημιών για τις κατοικίες και μικρές επιχειρήσεις, πάγωμα των χρεών σε εφορία, ΟΑΕΕ, τράπεζες χωρίς προσαυξήσεις και τόκους για τους πληγέντες, να σταματήσουν άμεσα οι όποιες διαδικασίες κατάσχεσης, να απαλλαγούν από τα δημοτικά τέλη οι πληγέντες αλλά και την κατάργηση του απαράδεκτου ΕΝΦΙΑ και επιστροφή όσων δόσεων έχουν πληρωθεί.

Εκ μέρους, επίσης, της «Λαϊκής Συσπείρωσης», ο Γιάννης Πρωτούλης, επεσήμανε πως «τα χρόνια της καπιταλιστικής κρίσης που πέρασαν πάνω από τη χώρα ιδιαίτερα στις πιο φτωχές εργατογειτονιές, έχουν αφήσει πίσω τους ένα ερείπιο υποδομών, ταυτόχρονα έχουν μειώσει το προσωπικό και έχουν ελαχιστοποιήσει τη χρηματοδότηση». Υπογράμμισε πως δήμαρχοι που δεν έχουν εκλεχθεί με το ΚΚΕ, όπως του Καματερού - Αγ. Αναργύρων, αναδείκνυαν το πρόβλημα που υπάρχει με τα ρέματα και κατέληξε πως πρέπει η Περιφέρεια να πάρει έκτακτα μέτρα, με βάση τις αρμοδιότητες που διαθέτει, και να αναλάβει πολιτικές πρωτοβουλίες για πολύ περισσότερα μέτρα και από αυτά που ανακοινώνει η κυβέρνηση.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η οργή να γίνει αλληλεγγύη και αγώνας για ζωή - διεκδίκηση απέναντι στην εγκληματική πολιτική! (2023-09-16 00:00:00.0)
Νέα επιβάρυνση από τη συνεχή βροχόπτωση (2021-01-14 00:00:00.0)
Να παρθούν άμεσα μέτρα αποκατάστασης και αποζημίωσης των πληγέντων (2020-06-03 00:00:00.0)
Το ίδιο έργο σε επανάληψη με ευθύνη κυβέρνησης και Τοπικής Διοίκησης (2019-04-09 00:00:00.0)
Συνεχείς οι παρεμβάσεις του ΚΚΕ (2016-02-28 00:00:00.0)
Συνεχίζεται ο Γολγοθάς των πλημμυροπαθών της Δυτικής Αθήνας και του Πειραιά (2014-11-02 00:00:00.0)