Τρίτη 9 Απρίλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΕΣ ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΚΡΗΤΗ
Το ίδιο έργο σε επανάληψη με ευθύνη κυβέρνησης και Τοπικής Διοίκησης

Στο πλευρό των κατοίκων που κινδύνεψαν και έχασαν περιουσίες οι υποψήφιοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης»

Σοβαρά προβλήματα σημειώθηκαν για άλλη μια φορά στην Κρήτη από το κύμα κακοκαιρίας και την έλλειψη αντιπλημμυρικών έργων, υποδομών και σχεδιασμού. Το περασμένο Σάββατο χτυπήθηκε η ανατολική Κρήτη, όπου πλημμύρισαν πολλές περιοχές και κινδύνεψαν άνθρωποι.

Συγκεκριμένα, στον Μακρύ Γιαλό και στην Παχιά Αμμο στο Λασίθι, η Πυροσβεστική προχώρησε σε διάσωση και απεγκλωβισμό ανθρώπων που κινδύνεψαν μέσα στα σπίτια τους, από τη στάθμη του νερού που ανέβαινε επικίνδυνα, ενώ μεγάλης έκτασης πλημμυρικά φαινόμενα καταγράφηκαν και στη Σητεία, σε οικοδομικά τετράγωνα, θερμοκήπια και επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με έναν πρώτο απολογισμό, το εθνικό, επαρχιακό - δημοτικό και αγροτικό οδικό δίκτυο χρειάζεται άμεση αποκατάσταση σε ολόκληρο τον δήμο Σητείας. Υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στο δίκτυο ύδρευσης και στα δίκτυα της ΔΕΗ, ενώ μεγάλες είναι οι ζημιές και σε αγροτικές καλλιέργειες.

Πρόβλημα υπήρξε και σε περιοχή του δήμου Ηρακλείου και πιο συγκεκριμένα στο δρόμο από Βούτες προς ΠΑΓΝΗ. Μέρος του δρόμου «βούλιαξε» περίπου 5 χιλιόμετρα πριν από το νοσοκομείο.

Παρέμβαση των υποψηφίων με τη «Λαϊκή Συσπείρωση»

Με αφορμή τις εκτεταμένες καταστροφές, ο υποψήφιος περιφερειάρχης Κρήτης με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», Μανώλης Συντυχάκης, και οι υποψήφιοι δήμαρχοι στους δήμους που επλήγησαν Κώστας Μωυσάκης (Βιάννου), Μαρία Κοτσυφάκη (Ιεράπετρας), Σίμος Συμεωνίδης (Σητείας) και Γιάννης Ζαχαριουδάκης (Φαιστού) έκαναν την παρακάτω κοινή δήλωση:

«(...) Οι τεράστιες καταστροφές τον περασμένο μήνα στο νομό Χανίων, που μεγάλο μέρος των κατεστραμμένων υποδομών δεν έχει ακόμα αποκατασταθεί, δεν δίδαξαν τίποτα τοπικούς και περιφερειακούς άρχοντες καθώς πολλές από τις χτεσινές καταστροφές θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί με έγκαιρη πρόληψη και μέτρα πολιτικής προστασίας.

(...) Τα ψηφοδέλτια της "Λαϊκής Συσπείρωσης", το ΚΚΕ ζητά εδώ και τώρα την άμεση καταγραφή των ζημιών, έκτακτη χρηματοδότηση των δήμων από τον κρατικό προϋπολογισμό, αποκατάσταση ζημιών και αποζημίωση όλων των πληγέντων (κατοικιών, αυτοκινήτων, μέσων παραγωγής, φυτικού και ζωικού κεφαλαίου κ.ά.).

Επιπλέον, ζητάμε τον άμεσο σχεδιασμό εκπόνησης μελετών ή ενεργοποίηση των ήδη υπαρχουσών, άμεση χρηματοδότηση και υλοποίηση προγράμματος έργων υποδομών αντιπλημμυρικής προστασίας, αποκλειστικά με την ευθύνη του κράτους, όπως εκσυγχρονισμός ενός ασφαλούς επαρχιακού δικτύου και αγροτικής οδοποιίας, δίκτυα όμβριων υδάτων, γέφυρες, σημάνσεις κ.ά. Να ενισχυθούν οι δήμοι και η Περιφέρεια με εργατοτεχνικό προσωπικό, πολιτικούς μηχανικούς, τοπογράφους, καθώς και με μέσα, όπως μηχανήματα κ.ά.».

Περιοδείες στις περιοχές που επλήγησαν

Κλιμάκιο της «Λαϊκής Συσπείρωσης», με επικεφαλής τον Μανώλη Συντυχάκη, βουλευτή του ΚΚΕ και υποψήφιο περιφερειάρχη Κρήτης, και τον Κώστα Μωυσάκη, υποψήφιο δήμαρχο Βιάννου, επισκέφθηκε το Σάββατο το δήμο Βιάννου.

Συζητώντας με κατοίκους, ο Μ. Συντυχάκης σημείωσε πως μόλις ο καιρός αποφάσισε «να δείξει τα δόντια του», αποκαλύφθηκε η πραγματικότητα: Οι ελλείψεις σε υποδομές και μηχανισμούς αντιμετώπισης τέτοιων καταστάσεων, για τις οποίες την αποκλειστική ευθύνη έχουν τόσο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και όλες οι προηγούμενες, όσο η Περιφέρεια και ο δήμος.

Επιπλέον, τόνισε πως τα αντιπλημμυρικά έργα δεν χρηματοδοτούνται από την ΕΕ, γιατί είναι ζημιά για τα «πλεονάσματά τους». Αντίθετα, τα χρήματα που εξασφαλίζουν από την άγρια φορολογία και τους πετσοκομμένους μισθούς μας, τα διαθέτουν για να χρηματοδοτούν τις επενδύσεις των μεγαλοεπιχειρηματιών.

Αντίστοιχα, κλιμάκιο της «Λαϊκής Συσπείρωσης» δήμου Φαιστού, με επικεφαλής τον υποψήφιο δήμαρχο, Γιάννη Ζαχαριουδάκη, και την υποψήφια περιφερειακό σύμβουλο Γενοβέφα Χουστουλάκη, περιόδευσε το Σάββατο στην ευρύτερη περιοχή του δήμου που έχει υποστεί τεράστιες καταστροφές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ