ΝΕΠΑΛ
Θεωρίες συνωμοσίας

«Ανεξήγητη» η σφαγή της βασιλικής οικογένειας. Η ενθρόνιση του αδελφού του μονάρχη προκαλεί λαϊκή οργή

Τετάρτη 6 Ιούνη 2001

Associated Press

Συγκρούσεις διαδηλωτών - αστυνομίας. Η λαϊκή οργή για την ανεπαρκή εξήγηση του φονικού της βασιλικής οικογένειας κορυφώνεται
ΚΑΤΜΑΝΤΟΥ.-

Στο παλάτι, καθώς άρχιζε η τελετή ενθρόνισης του νέου μονάρχη του Νεπάλ, Γκιανέντρα, η σιωπή ήταν χαρακτηριστική. Οταν τελείωσε, κάποιος φώναξε «ζήτω ο βασιλιάς!». Το πλήθος παρέμεινε σιωπηλό. Τα έξι λευκά άλογα που οδηγούσαν το αμάξι του νέου βασιλιά κάλπασαν προς το παλάτι και οι πύλες έκλεισαν βιαστικά.

Η κατάσταση που επικρατεί στο Νεπάλ, μετά τη σφαγή 8 μελών της βασιλικής οικογένειας και την αυτοκτονία (;) του πρίγκιπα του θρόνου, είναι ολοκληρωτικά συγκεχυμένη. Οι θεωρίες συνωμοσίας σχετικά με το φονικό δεν έχουν κοπάσει ακόμη. Η αρχική εκδοχή των γεγονότων, σύμφωνα με την οποία ο 30χρονος πρίγκιπας -ποιητής Ντιπέντρα, έξαλλος λόγω της απόρριψης από τη μητέρα του, βασίλισσα Αϊσουάρια, της νύφης που ήθελε, έφυγε από το δείπνο κι επέστρεψε με δύο αυτόματα πυροβολώντας αδιακρίτως, σκοτώνοντας τη μητέρα του, τον πατέρα του βασιλιά Μπιρέντρα κι άλλα έξι μέλη της βασιλικής οικογενείας, για να αυτοπυροβοληθεί στη συνέχεια, ανασκευάστηκε από επίσημη ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία το μακελειό προήλθε από «ατύχημα», δηλαδή μια κατά λάθος εκπυρσοκρότηση.

Ουδείς πιστεύει τη συγκεκριμένη ανακοίνωση, και στο Κατμαντού κυκλοφορούν ένα σωρό υποθέσεις: ότι επρόκειτο για «συνωμοσία του παλατιού» με υποκινητή τον γιο του σημερινού βασιλιά Γκιανέντρα, του συνδεδεμένου με κυκλώματα διαφθοράς Πάρας Σαχ. Οτι επρόκειτο για «συνωμοσία της Ινδίας», που ουδέποτε έκρυψε την επιθυμία της να εντάξει πλήρως στη σφαίρα επιρροής της τη χώρα όπου βρίσκονται τα 14 υψηλότερα βουνά του κόσμου, του Εβερεστ περιλαμβανομένου, και ο πληθυσμός αποτελείται βασικά από Ινδουιστές. Η ηγεσία του εξεγερμένου από το 1996 Κομμουνιστικού Κόμματος Νεπάλ - Μαοϊκού χαρακτηρίζει «συνωμοσία αντιδραστικών ξένων δυνάμεων» το φονικό, χωρίς να εξηγεί τι εννοεί. Κάποιοι αναλυτές αποδίδουν σε «συνωμοσία στελεχών της κυβέρνησης» το φονικό. Ενώ το βασικό κόμμα της κοινοβουλευτικής αντιπολίτευσης, το Ενωμένο Μαρξιστικό Λενινιστικό Κόμμα (UML) δεν κρύβει τις «σοβαρές επιφυλάξεις» του όσον αφορά την έρευνα που διέταξε ο νέος μονάρχης Γκιανέντρα, ένας άγνωστος ως σήμερα «παίκτης» που χαρακτηρίζεται ακραιφνής συντηρητικός και απότομος στους τρόπους. Επιφυλάξεις για τον τύπο - το UML θεωρεί ότι η έρευνα θα έπρεπε να γίνει με ευθύνη της Βουλής - όσο και την ουσία -αφού μέσα σε τρεις μέρες που θα διαρκέσει η έρευνα είναι μάλλον δύσκολο να «βγει» συμπέρασμα.

Τη Δευτέρα και χτες οι δυνάμεις ασφαλείας επέβαλαν απαγόρευση κυκλοφορίας στην πρωτεύουσα του Νεπάλ, αφού η ενθρόνιση του Γκυανέντρα προκάλεσε λαϊκή οργή, διαδηλώσεις και συγκρούσεις διαδηλωτών - αστυνομικών που κόστισαν 2 ζωές και δεκάδες τραυματισμούς. Σύμφωνα με ανταποκριτές η απαγόρευση τηρούνταν, αφού όποιος την παραβιάζει αντιμετωπίζει ποινή κάθειρξης ενός μήνα, ενώ αν αντισταθεί σε σύλληψη πυροβολείται επιτόπου.

Μένει να φανεί ποια θα είναι η κατάληξη της κρίσης στο Νεπάλ των 23 εκατ. κατοίκων, μια από τις πιο φτωχές χώρες του κόσμου - με κατά κεφαλήν ετήσιο εισόδημα 213 δολάρια - με ακραίες κοινωνικές ανισότητες, μια πολύνεκρη εξέγερση και όχι ακριβώς φιλικούς γείτονες. Η «διεθνής κοινότητα», κυρίως η Βρετανία -που διατηρούσε το Νεπάλ υπό καθεστώς προτεκτοράτου της ως το 1923 - απλώς παρακολουθούν. Για την ώρα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Δύσκολοι καιροί για βασιλιάδες... (2007-03-16 00:00:00.0)
«Κλειδωμένο» στο αδιέξοδο (2005-02-26 00:00:00.0)
Αγριας καταστολής συνέχεια (2004-04-24 00:00:00.0)
Μαζικές διαδηλώσεις... (2004-04-03 00:00:00.0)
Μαζικές διαδηλώσεις (2004-03-13 00:00:00.0)
Παρατάθηκε η «κατάσταση έκτακτης ανάγκης» (2002-05-28 00:00:00.0)