Σάββατο 26 Φλεβάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΕΠΑΛ
«Κλειδωμένο» στο αδιέξοδο

ΚΑΤΜΑΝΤΟΥ.--

Ο μονάρχης Γκιανέντρα του Νεπάλ «εδέησε» χτες να απελευθερώσει έξι προσωπικότητες, που κρατούνταν από την 1η Φλεβάρη, όταν πραξικοπηματικά καθαίρεσε την κυβέρνηση, διόρισε μια νέα κυβέρνηση ανδρεικέλων και κήρυξε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Σε αυτούς περιλαμβάνεται ο πρώην υπουργός Γεωργίας, καθώς και γενικός γραμματέας της ένωσης των δημοσιογράφων της χώρας, σύμφωνα με το BBC. Ωστόσο, οι έξι απελευθερωθέντες αποτελούν μια «σταγόνα στον ωκεανό» των πολιτικών κρατουμένων - πολιτικών ηγετών και στελεχών, υπέρμαχων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κοντολογίς όσων δεν «ταυτίζονται» με το παλάτι.

Στο μεταξύ ο βασιλιάς χτες κάλεσε τους δημοσιογράφους για να τους ανακοινώσει ότι «η πολεμική προσπάθεια θα διεξάγεται παράλληλα με τις διαπραγματεύσεις». Ο Γκιανέντρα έχει δώσει στο στρατό την εντολή να «βγάλει τα γάντια» και να καταφέρει ένα συντριπτικό στρατιωτικό πλήγμα στο αντάρτικο του ΚΚ Νεπάλ - Μαοϊκού, όμως η μέχρι στιγμής πορεία των επιχειρήσεων δε μοιάζουν να τον ευνοούν. Ο αποκλεισμός των δρόμων στον οποίο έχουν προχωρήσει οι αντάρτες προκαλεί σοβαρά προβλήματα τροφοδοσίας, ενώ οι δυνάμεις του Βασιλικού Στρατού δεν καταφέρνουν να «ελέγξουν» τη χώρα.

Παρά το γεγονός ότι ο μονάρχης αγνοεί τις διεθνείς «πιέσεις» -- που βέβαια αποτελούν την έκφραση της προσπάθειας χωρών, όπως η Βρετανία και η Ινδία, να επανέλθει το προηγούμενο καθεστώς, μια σταθερή «βασιλευομένη δημοκρατία», και να αποφευχθεί ο κίνδυνος ανατροπής της κατάστασης - αν το Κατμαντού δε βρει πηγές απόκτησης όπλων (η αμερικανική σιωπή στο θέμα της επιβολής εμπάργκο όπλων ίσως δείχνει και το πού θα απευθυνθεί ο βασιλιάς...), η ήττα των βασιλικών δυνάμεων δε μοιάζει απίθανη.

Σε κάθε περίπτωση, ο βασιλιάς δεν εμφανίζεται διατεθειμένος να ακούσει φωνές, όπως αυτή 11 μελών του ΚΚ Νεπάλ/Ενωμένου Μαρξιστικού Λενινιστικού (CPN/UML), που αξίωσαν χτες άμεση σύγκληση της (διαλυμένης) Βουλής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ