Σάββατο 26 Φλεβάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΕΥΚΟΡΩΣΙΑ
Αιχμές για συμφωνία ανατροπής

Η λευκορώσικη εφημερίδα «Μπελαρούσκιε Νόβοστι» σε άρθρο της αφήνει υπόνοιες σχετικά με πιθανό «Σύμφωνο» Πούτιν - Μπους στην Μπρατισλάβα, για την ανατροπή του Προέδρου της Λευκορωσίας, Α. Λουκασένκο, μετά και τις δηλώσεις του Αμερικανού Προέδρου για την ένταξη Μολδαβίας - Λευκορωσίας στο «στρατόπεδο των δημοκρατικών χωρών». Ειδικά για τη Λευκορωσία ο Μπους είπε πως: «Χωρίς καμία αμφιβολία, οι πολίτες της Λευκορωσίας μια όμορφη μέρα με περηφάνια θα ζήσουν σε μια δημοκρατική χώρα».

Οπως σημειώνει η παραπάνω εφημερίδα, «η πραγματοποίηση "επανάστασης" με τη βοήθεια των δυτικών πολιτικών τεχνολογιών στο κοντινό μέλλον στη χώρα μας είναι μάλλον απίθανη. Η αλλαγή εξουσίας στη Λευκορωσία μπορεί να γίνει μόνον αν υπάρξει ενδιαφέρον από τη Ρωσία».

Η εφημερίδα δεν αμφιβάλλει πως «η επαναστατική αυτή προπαγάνδα του Μπους οπωσδήποτε θα πάρει δημόσια απάντηση από τη λευκορώσικη ηγεσία και τα κρατικά ΜΜΕ» τις επόμενες μέρες και υπενθυμίζει ότι στις 21 Γενάρη, μιλώντας στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφάλειας της Λευκορωσίας, ο Α. Λουκασένκο άσκησε κριτική στην ομιλία που εκφώνησε ο Μπους στις 20 Γενάρη, κατά την ορκωμοσία του. Τότε ο Αμερικανός Πρόεδρος είχε χαρακτηρίσει προτεραιότητα της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ «την εξάλειψη της τυραννίας σε όλο τον κόσμο». Δύο μέρες πριν, στις 18 Γενάρη, η Κοντολίζα Ράις ανέφερε τη Λευκορωσία ανάμεσα στις έξι χώρες, που είναι «στήριγμα της τυραννίας» στον κόσμο, μαζί με Βόρεια Κορέα, Ιράν, Κούβα, Ζιμπάμπουε και Μιανμάρ.

Οπως σημειώνει η «Μπελαρούσκιε Νόβοστι», ο Λουκασένκο δήλωσε τότε πως οι ΗΠΑ απροκάλυπτα επιδιώκουν «από τα πάνω να φέρουν την ελευθερία σε κάθε κράτος». Ο Λευκορώσος Πρόεδρος έθεσε το εξής ερώτημα: «Κι αν κάποιος δε χρειάζεται αυτή την ελευθερία, που είναι πλημμυρισμένη με το αίμα και φέρει τη μυρωδιά του πετρελαίου;». Και συνέχισε: «Δε θέλω να είμαι ο μεγάλος παράγοντας που αντιστέκεται στους Αμερικανούς, στο ΝΑΤΟ. Ο λαός της Λευκορωσίας δεν έθεσε τέτοιο στόχο μπροστά μου. Ομως εφόσον ζούμε σε δημοκρατική κι όπως λένε ελεύθερη κοινωνία, θα πρέπει να έχουμε το δικαίωμα να λέμε ανοιχτά αυτό που συμβαίνει στον κόσμο».

Η εφημερίδα αναρωτιέται αν Μπους και Πούτιν συμφώνησαν στην Μπρατισλάβα σε ενδεχόμενη κοινή προσπάθεια ανατροπής του Λουκασένκο και την ίδια ώρα εκφράζει την αισιοδοξία και τη σιγουριά πως η ηγεσία της Λευκορωσίας θα μπορέσει να αντισταθεί ακόμη και στην περίπτωση που δεχτεί «μαζική πολιτική και οικονομική πίεση απ' όλες τις πλευρές».


Ι. Π.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ