Σάββατο 26 Φλεβάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - «ΥΙΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΤΩΝ ΑΣΤΡΩΝ»
«Αναψαν οι μηχανές»...

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΟΤΑΒΑ.--

Πρόσω ολοταχώς για την εφαρμογή του προγράμματος «Υιός του πολέμου των άστρων» παρά τις δυσκολίες, τις αποτυχίες και την άρνηση τελικά του Καναδά να λάβει μέρος.

Χτες το Πεντάγωνο ανακοίνωσε την επιτυχή δοκιμή αναχαίτισης «χτυπήματος - καταστροφής» με βαλλιστικούς πυραύλους μικρού και μεσαίου βεληνεκούς με πύραυλο της εταιρίας «Raytheon» από το τμήμα της αντιπυραυλικής ασπίδας των ΗΠΑ που θα ελέγχεται από το ναυτικό, όπως δήλωσε στο «Reuters» εκπρόσωπος της Υπηρεσίας Αντιπυραυλικής Αμυνας του αμερικανικού υπουργείου Αμυνας.

Στην τελευταία δοκιμή, την πέμπτη επιτυχή σε μια σειρά έξι τεστ, το αμερικανικό καταδρομικό «Lake Erie» εκτόξευσε έξω από τις ακτές της Χαβάης έναν πύραυλο «SΜ-3» εναντίον ενός βαλλιστικού πυραύλου χωρίς κεφαλή, ο οποίος είχε εκτοξευτεί λίγα λεπτά νωρίτερα από διαφορετική τοποθεσία του νησιού. Ο στόχος καταστράφηκε έξω από τη γήινη ατμόσφαιρα κατά τη φάση καθόδου του «SM-3», περίπου 160 χιλιόμετρα από το καταδρομικό.

To «Lake Erie» κατέγραφε την πορεία του στόχου με το σύστημα ναυτικής άμυνας «Aegis» της «Lockheed», το οποίο έχει ήδη εγκατασταθεί σε 68 καταδρομικά και αντιτορπιλικά των ΗΠΑ και πωλείται επίσης στην Ισπανία, την Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα, τη Νορβηγία και την Αυστραλία.

Οι ΗΠΑ σχεδιάζουν έως το 2007 να έχουν εξοπλίσει καταδρομικά και αντιτορπιλικά με συνολικά 30 «SM-3», οι οποίοι προορίζονται να προφυλάσσουν κυρίως από τυχόν χτυπήματα της ΛΔ Κορέας και να καταστρέφουν τους εισερχόμενους στόχους στο μέσο της πτήσης. Η σχεδιαζόμενη «αντιπυραυλική ασπίδα των ΗΠΑ» θα αποτελείται από «στρώματα», με διαφορετικά συστήματα για εισερχόμενους πυραύλους άλλου βεληνεκούς ή σε άλλο στάδιο της πτήσης. Το επίγειο σύστημα, που αναπτύσσεται από την «Boeing», έχει περάσει με επιτυχία πέντε από τις οκτώ δοκιμές, αν και στα δύο τελευταία τεστ οι πύραυλοι αναχαίτισης απέτυχαν να εκτοξευτούν.

Το Πεντάγωνο σκοπεύει να επενδύσει περίπου 10 δισ. δολάρια ανά έτος τα επόμενα πέντε χρόνια για όλα τα υποσυστήματα της αντιπυραυλικής ασπίδας. Το περασμένο φθινόπωρο, το αντιτορπιλικό «Curtis Wilbour» έγινε το πρώτο τμήμα της αντιπυραυλικής ασπίδας που περιπολεί στη Θάλασσα της Ιαπωνίας για τυχόν επιθέσεις.

Πάντως, ο πρωθυπουργός του Καναδά Πολ Μάρτιν ανακοίνωσε χτες, σύμφωνα με το βρετανικό ΒΒC, ότι ο Καναδάς δεν πρόκειται τελικά να συμμετάσχει στο πρόγραμμα «Υιός του πολέμου των άστρων». Σύμφωνα με τις δηλώσεις του πρωθυπουργού, ο οποίος στο παρελθόν είχε δηλώσει πολλαπλώς τη στήριξη του Καναδά και τη συμμετοχή του στην «αντιπυραυλική ασπίδα», σημείωσε ότι παρότι «σεβόμαστε το δικαίωμα αυτοάμυνας των ΗΠΑ» και θα «εξακολουθήσουμε να συνεργαζόμαστε με τους γείτονές μας για την κοινή άμυνα της Βορείου Αμερικής και της ηπειρωτικής ασφάλειας»... όμως «η αντιπυραυλική ασπίδα δεν είναι ένα σχέδιο που θα επικεντρώσουμε τις προσπάθειές μας». Σύμφωνα με τους αναλυτές, η απόφαση αυτή του Μάρτιν έγκειται στη σφοδρή αντίθεση της συντριπτικής πλειονότητας των Καναδών, αντίθεση που απειλούσε και τη βιωσιμότητα της ίδιας της κυβέρνησης.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κοινές ασκήσεις ΗΠΑ - Ν. Κορέας (2017-03-02 00:00:00.0)
Αμερικανο-νατοϊκή «ασπίδα» έως την Κίνα (2012-03-31 00:00:00.0)
Μπάρακ Ομπάμα (2009-09-20 00:00:00.0)
Πιέσεις και ανταλλάγματα (2008-01-17 00:00:00.0)
Παζάρια και πιέσεις (2007-10-26 00:00:00.0)
Ανεπιτυχής η δοκιμή (2004-12-16 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ