Κυριακή 20 Σεπτέμβρη 2009 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Μπάρακ Ομπάμα

Κ. ΓΡΗΓΟΡΙΑΔΗΣ

Με έναν καλά μελετημένο ελιγμό, ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα ανακοίνωσε την Πέμπτη πως «βάζει στο ράφι» το σχέδιο εγκατάστασης της λεγόμενης «αντιπυραυλικής ασπίδας» των ΗΠΑ σε Τσεχία και Πολωνία. Υπογράμμισε, ωστόσο, πως βασική του επιδίωξη είναι η προάσπιση της «εθνικής ασφάλειας» και κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει μόνο με την ανάπτυξη ενός άλλου αντιπυραυλικού συστήματος, που θα ανταποκρίνεται καλύτερα στις «απειλές», το οποίο, όμως, θα είναι και οικονομικά προσιτό, αλλά και αποτελεσματικό.

Στην ουσία, ο Ομπάμα προωθεί μιαν άλλη «αντιπυραυλική αρχιτεκτονική» στην Ευρώπη όπως υποστήριξε, για να προωθήσει καλύτερα τους στόχους του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού, τα συμφέροντα του κεφαλαίου και της άρχουσας τάξης που υπηρετεί. Ταυτόχρονα, ανοίγει μαζί με το ΝΑΤΟ μια νέα διαπραγμάτευση με την καπιταλιστική Ρωσία, που έβλεπε να απειλείται από την «ασπίδα».

Οι νέοι χειρισμοί είναι αποκλειστικά και μόνο αλλαγή τακτικής για να προωθηθεί το ίδιο σχέδιο. Δεν θα πρέπει, επίσης, να θεωρηθούν τυχαία τα σενάρια για εγκατάσταση «ασπίδας» στην Τουρκία, στο Ισραήλ και, ίσως, στα Βαλκάνια. Ούτε οι δηλώσεις του Αμερικανού υπουργού Αμυνας, Ρόμπερτ Γκέιτς, για ανάπτυξη ιδιαίτερα εξελιγμένων πυραυλικών συστημάτων «SM-3» σε Πολωνία και Τσεχία από το 2015, αλλά και την ανάπτυξη πολεμικών πλοίων τύπου «Aegis» εξοπλισμένων με πυραύλους ανάσχεσης - πιθανόν - στη Μεσόγειο.

Ολα αυτά αποδεικνύουν ότι η κυβέρνηση Ομπάμα συνεχίζει το ίδιο τροπάρι.


Κ. Χ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ