Πέμπτη 16 Δεκέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - «ΥΙΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΤΩΝ ΑΣΤΡΩΝ»
Ανεπιτυχής η δοκιμή

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Απέτυχε παταγωδώς η πρώτη δοκιμή του αντιπυραυλικού συστήματος των ΗΠΑ μετά την πάροδο δύο ετών, που το πρόγραμμα «υιός του πολέμου των άστρων» έχει τεθεί σε εφαρμογή.

Επισήμως το Πεντάγωνο απέδωσε την αδυναμία αναχαίτισης πυραύλου στον Ειρηνικό Ωκεανό σε κάποια «άγνωστη ανωμαλία»... Συγκεκριμένα το υπουργείο Αμυνας των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι αναχαιτιστικός πύραυλος απέτυχε να εκτοξευτεί και αυτομάτως «έδεσε» στη βάση εκτόξευσης στον κεντρικό Ειρηνικό Ωκεανό. Δεκαέξι λεπτά νωρίτερα είχε εκτοξευτεί «εχθρικός» πύραυλος με ψεύτικη κεφαλή από τη νήσο Κόντιακ στην Αλάσκα.

Επρόκειτο για την πρώτη δοκιμή της αντιπυραυλικής ασπίδας των ΗΠΑ έπειτα από διάστημα δύο ετών. Πάντως, εκπρόσωπος του Πενταγώνου έσπευσε να υπογραμμίσει μιλώντας στο «Reuters» πως η δοκιμή δεν είχε ούτως ή άλλως συνδεθεί με το ζήτημα του πότε θα τεθεί σε επιχειρησιακή ετοιμότητα το σύστημα.

Οι αρμόδιοι εμπειρογνώμονες εξετάζουν όλα τα δεδομένα, προκειμένου να διακριβώσουν τι ακριβώς συνέβη και δεν εκτοξεύτηκε ο αναχαιτιστικός πύραυλος. Σε προηγούμενες δοκιμές είχαν αναχαιτιστεί επιτυχώς πέντε στους οκτώ πυραύλους. Υπενθυμίζεται ότι ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζορτζ Ου. Μπους, έθεσε το 2002 ως στόχο να έχει περάσει η αντιπυραυλική ασπίδα σε επιχειρησιακή ετοιμότητα έως τα τέλη του 2004. Ως φαίνεται, ο στόχος λαμβάνει παράταση...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ