Πέμπτη 16 Δεκέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΥΒΑ - ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Υιοθέτηση και προώθηση της ALBA

Ο Φ. Κάστρο με τον Ου. Τσάβες

Associated Press

Ο Φ. Κάστρο με τον Ου. Τσάβες
ΑΒΑΝΑ.--

Από κοινού Κούβα και Βενεζουέλα αποφάσισαν την υιοθέτηση και προώθηση της ALBA, της Εναλλακτικής Μπολιβαριανής Συμφωνίας για την Αμερική, ως αντίπαλο δέος στη Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου για την Αμερική, την ALCA, που προσπαθούν να επιβάλουν ακόμη και διά της βίας οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Η ανακοίνωση για την κατάληξη στη συμφωνία - που η κυβέρνηση της Βενεζουέλας έχει σχεδιάσει και περιλαμβάνει την αμοιβαία συμφωνία μεταξύ των κρατών της Λατινικής Αμερικής για περιορισμό δασμών, φορολογίας, αλλά και πρωτοβουλιών για δίκαιες επενδύσεις, αύξηση των διατραπεζιτικών σχέσεων και συνεργασία στον τομέα του τουρισμού μεταξύ άλλων - έγινε από τον ίδιο τον Πρόεδρο της Βενεζουέλας Ούγο Τσάβες Φρίας κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψής του στην Κούβα και ενόσω η στρατιωτική άσκηση παλλαϊκής άμυνας «Οχυρό 2004» βρίσκεται καθ' οδόν. Η ανακοίνωση αυτή έρχεται μόλις μία εβδομάδα μετά τη διακήρυξη του Κούσκο στο Περού για τη δημιουργία της Νοτιοαμερικανικής Κοινότητας των Εθνών (CSN), παρουσία οκτώ προέδρων και τεσσάρων αντιπροσώπων από την Αργεντινή, τη Βολιβία, τη Βραζιλία, την Κολομβία, τη Χιλή, τον Ισημερινό, τη Γουιάνα, την Παραγουάη, το Περού, το Σουρινάμ, την Ουρουγουάη και τη Βενεζουέλα. Στόχος της CSN η ενότητα του νότιου αμερικανικού ημισφαιρίου μέσα σε διάστημα 15 ετών, όσον αφορά στο εμπόριο, τους πολιτικούς και μακροοικονομικούς θεσμούς, καθώς και υιοθέτηση κοινού νομίσματος, αλλά και θεσμοθέτηση Κοινοβουλίου.

Οσο για την ALBA, που αποτελεί ένα «προοδευτικό μοντέλο ενσωμάτωσης βασισμένο στη δικαιοσύνη και την ισότητα των λαών ενάντια στην ALCA» κατά τον Πρόεδρο της Βενεζουέλας, ο Φιντέλ Κάστρο δήλωσε: «Μία μάχη που θα δοθεί ενάντια σε κανόνες και ρυθμίσεις που προσπαθούν να επιβληθούν από τις ΗΠΑ και οι οποίες διχάζουν τους λαούς», όπως αναφέρει η «Granma». Ας σημειωθεί ότι η επίσκεψη Τσάβες συνέπεσε εκτός της άσκησης, με την 180ή επέτειο από τη μάχη του Αγιακούτσο όπου κρίθηκε και η έκβαση της αποτίναξης και η ανακοίνωση της κατάληξης της συμφωνίας έγινε στο κατάμεστο θέατρο «Καρλ Μαρξ» στο κέντρο της κουβανικής πρωτεύουσας, όπου δέσποζε ένα πορτρέτο του Σιμόν Μπολίβαρ.

Εκτός της ALBA, Κούβα και Βενεζουέλα ανανέωσαν τη συμφωνία του 2000, για την προμήθεια 53.000 βαρελιών πετρελαίου σε προνομιακή τιμή, με αντάλλαγμα την εθελοντική εργασία Κουβανών γιατρών και δασκάλων στα ειδικά προγράμματα της κυβέρνησης Τσάβες για λαϊκή υγεία και παιδεία. Επίσης υπεγράφη και διμερής συμφωνία για την αγορά επιπρόσθετου πετρελαίου στην κατώτατη τιμή, δηλαδή 27 δολάρια το βαρέλι στο πλαίσιο της ALBA, αλλά και τη χρηματοδότηση σχεδίων εκβιομηχάνισης και υποδομής, εκ μέρους της Βενεζουέλας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ