Πέμπτη 16 Δεκέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
«Χαμάς» - «Τζιχάντ»: Οχι στην αποστρατιωτικοποίηση

ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-

Την κατηγορηματική αντίθεσή τους με την προοπτική αποστρατιωτικοποίησης της δεύτερης Ιντιφάντα εξέφρασαν, χθες, τόσο η «Χαμάς», όσο και η «Τζιχάντ». Οι ανακοινώσεις των δύο ισλαμιστικών οργανώσεων ήρθαν λίγες ώρες μετά τη δημοσίευση στην παναραβική εφημερίδα «Ασάρκ αλ Αουσάτ» συνέντευξης του υπηρεσιακού Προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής και υποψηφίου της «Φατάχ», Μαχμούντ Αμπάς, ο οποίος υποστήριξε την ανάγκη η αντίσταση των Παλαιστινίων να «γίνει αποκλειστικά και μόνο με πολιτική και κοινωνικά μέσα».

Ο Αμπάς επανέλαβε, ουσιαστικά, τη θέση που είχε διατυπώσει και παλαιότερα ότι «η ένοπλη Ιντιφάντα έβλαψε ανεπανόρθωτα τον αγώνα των Παλαιστινίων για ανεξαρτησία και ελευθερία». Με την άποψη αυτή, πάντως, διαφωνούν οι δύο ένοπλες ισλαμιστικές οργανώσεις. Με ξεχωριστές ανακοινώσεις τους, ξεκαθαρίζουν ότι δεν προτίθενται να εγκαταλείψουν τα όπλα, εκτιμώντας ως «παράλογη την απαίτηση να αντιμετωπίσουμε άοπλοι έναν ένοπλο κατακτητή που μας σκοτώνει μέσα στο σπίτι μας». Τονίζεται, επίσης, ότι η ένοπλη αντίσταση χαίρει της υποστήριξης της πλειοψηφίας του παλαιστινιακού λαού. Πάντως, και οι δύο οργανώσεις καθιστούν σαφές ότι «τις διαφωνίες αυτές θα τις λύσουν μέσα από διάλογο με την παλαιστινιακή αρχή».

«Στροφή εσωτερικών βλέψεων» Σαλόμ

Να ληφθούν σοβαρά υπ' όψιν οι προτάσεις επανέναρξης ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων, που απηύθυνε προς το Ισραήλ η Συρία πριν από λίγο καιρό, πρότεινε ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ, προχωρώντας σε μιαν ανοιχτή διαφωνία με τον πρωθυπουργό Σαρόν, που σιωπηλώς τις απέρριψε. Ο Σιλβάν Σαλόμ τόνισε ότι «οποιαδήποτε χείρα ειρήνης τείνεται από Αραβα ηγέτη είναι θετικό βήμα» και υποστήριξε ότι «πρέπει να εκτιμηθεί σοβαρά η πρόταση του Προέδρου Ασαντ».

Συμπλήρωσε, βέβαια, ότι πρώτα η Συρία οφείλει να πάψει να υποστηρίζει τις ακραίες παλαιστινιακές οργανώσεις. Εξίσου «θετικός» εμφανίστηκε ο Σιλβάν Σαλόμ και απέναντι στην προοπτική αναθέρμανσης του διαλόγου «για τον οδικό χάρτη» με τη νέα παλαιστινιακή ηγεσία, επαναλαμβάνοντας, όμως, ότι η παλαιστινιακή πλευρά πρέπει να εγκαταλείψει το αίτημα για επιστροφή των προσφύγων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ