Πέμπτη 16 Δεκέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΓΔΜ
Στην τροχιά της αποσταθεροποίησης;

ΣΚΟΠΙΑ.- Αντιμέτωπη με νέα είσοδο στην τροχιά αποσταθεροποίησης επισήμανε χτες πως βρίσκεται η ΠΓΔΜ ο νέος εντολοδόχος πρωθυπουργός Βλάντο Μπούτσκοφσκι, προσθέτοντας πως παρά το τέλος του πολέμου με τους Αλβανούς αυτονομιστές πριν τρία χρόνια, «οι εθνοτικές εντάσεις παραμένουν ισχυρές έως σήμερα».

Μιλώντας στη Βουλή, όπου άρχισε χτες η διαδικασία συζητήσεων για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στη νέα κυβέρνηση, ο Μπούτσκοφσκι διαβεβαίωσε πως «δε θα επιτρέψει σε κανέναν να αποσταθεροποιήσει τη Μακεδονία» και πως «δε θα γίνει κανένας συμβιβασμός». Οπως είπε χαρακτηριστικά, η υπόθεση κατάληψης του Κόντοβο «συνιστά πιθανή απειλή για τη σταθερότητα της Μακεδονίας και θα πρέπει αμέσως να λυθεί... Ασχέτως εάν οι άνδρες αυτοί είναι ένοπλοι εγκληματίες ή έχουν πολιτικά κίνητρα».

Αναφερόμενος στην κατάληψη του χωριού Κόντοβο (περίχωρα Σκοπίων, όπου εδώ και περίπου ένα μήνα κυριεύτηκε από ενόπλους νεαρούς Αλβανούς αυτονομιστές που ζητούν αμνηστία μολονότι κατηγορούνται για εγκλήματα στον πόλεμο του 2001), αναγόρευσε την υπόθεση ως «βασική προτεραιότητα» της κυβέρνησής του. Σε αμέσως επόμενη σειρά έθεσε «την επιτάχυνση της διαδικασίας για ένταξη της χώρας σε ΝΑΤΟ και ΕΕ, της οικονομικής ανάπτυξης, της μεταρρύθμισης του δικαστικού συστήματος και καταπολέμησης του οργανωμένου εγκλήματος, της διαφθοράς και τη "συνεπή εφαρμογή" της συμφωνίας της Οχρίδας».

Ζητούν εγγυήσεις απ' τις ΗΠΑ...

Πάντως, το ίδιο 24ωρο, απ' το Κόντοβο ο Αγκίμ Κρασνίσκι μιλώντας στον τοπικό τηλεοπτικό σταθμό «Κανάλι 5», επικαλούμενος την ιδιότητα του «αρχηγού» των ενόπλων που έχουν καταλάβει το χωριό ζήτησε απ' τις... ΗΠΑ να του εγγυηθούν πως οι αρχές των Σκοπίων θα παράσχουν στις δυνάμεις του αμνηστία, θα επιτρέψουν την ομαλή αποχώρησή τους απ' την περιοχή με αντάλλαγμα οι άνδρες του να παραδώσουν τα όπλα!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ