Πέμπτη 16 Δεκέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Αρχισε η προεκλογική εκστρατεία μέσα σε επιθέσεις

Συρία και κυρίως Ιράν «βλέπει» πίσω «από το ευρύ τρομοκρατικό δίκτυο στο Ιράκ» ο δοτός υπουργός Αμυνας

Πετρελαιοπηγή έχει δεχτεί επίθεση από την ιρακινή αντίσταση

Associated Press

Πετρελαιοπηγή έχει δεχτεί επίθεση από την ιρακινή αντίσταση
ΒΑΓΔΑΤΗ - ΚΑΡΜΠΑΛΑ.--

Εκλεισε, χτες, ο κατάλογος των υποψηφίων για τις ιρακινές εκλογές και άρχισε η προεκλογική περίοδος με τον δοτό πρωθυπουργό Ιγιάντ Αλάουι να ανακοινώνει την υποψηφιότητά του και να υπόσχεται «ενότητα και ευημερία για όλους τους Ιρακινούς ασχέτως θρησκείας και εθνότητας». Την ίδια ώρα, νέες αντάρτικες επιθέσεις σημειώνονταν σε διάφορα σημεία της χώρας και ο υπουργός Αμυνας της δοτής κυβέρνησης εξαπέλυε δριμεία λεκτική επίθεση κατά της Συρίας και του Ιράν ως «κύριους υπεύθυνους για την τρομοκρατία στο Ιράκ».

Περισσότερα από 80 θα είναι τα ψηφοδέλτια, από τα οποία θα κληθούν να επιλέξουν οι Ιρακινοί στις εκλογές της 30ής Ιανουαρίου. Από αυτά, τα 47 είναι πολιτικών κομμάτων, τα 9 πολιτικών συνασπισμών και των 27 ηγούνται ανεξάρτητες προσωπικότητες. Αυτό ανακοινώθηκε, χτες, από την Εκλογική Επιτροπή του Ιράκ, η οποία κήρυξε, και επισήμως, την έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας, κατά την οποία έντονοι είναι οι φόβοι ότι θα κλιμακωθούν οι επιθέσεις των ανταρτών. Προς το παρόν, πάντως, οι περισσότερες σουνιτικές πολιτικές και θρησκευτικές οργανώσεις επιμένουν στο μποϊκοτάρισμα των εκλογών, τονίζοντας ότι σε κλίμα βίας δεν μπορεί να διεξαχθεί φυσιολογικά η ψηφοφορία.

Την προεκλογική ατμόσφαιρα φρόντισε να «θερμάνει» ο υπουργός Αμυνας της δοτής κυβέρνησης. Εξαπέλυσε λεκτική επίθεση κατά της Συρίας και του Ιράν, στοχεύοντας ουσιαστικά κατά του μεγαλύτερου σιιτικού συνασπισμού που συμμετέχει στις εκλογές και έχει την υποστήριξη του θρησκευτικού ηγέτη των Σιιτών, Αγιατολάχ Αλ Σιστάνι.

Ο Χάζεμ Σααλάν, επικαλούμενος στοιχεία που προέκυψαν από τη σύλληψη πριν από λίγες μέρες του ηγέτη της οργάνωσης «Τζάις Μουχάμαντ», υποστήριξε ότι «πληθώρα Σύρων και Ιρανών πρακτόρων δρουν στο Ιράκ» και ότι «το Ιράν είναι το κλειδί της καταπολέμησης της τρομοκρατίας στο Ιράκ», καταλήγοντας ότι η Τεχεράνη είναι ο μεγαλύτερος εχθρός του Ιράκ και των Αράβων. Στη συνέχεια, στράφηκε κατά του ψηφοδελτίου της σιιτικής «Ενωτικής Ιρακινής Συμμαχίας», της οποίας επικεφαλής έχει τεθεί ο πυρηνικός φυσικός Χουσάιν αλ Σαχριστάνι, κατηγορώντας τον ότι «θέλει να μετατρέψει το Ιράκ σε Ιράν».

Επιθέσεων συνέχεια...

Στη σιιτική ιερή πόλη Καρμπάλα, 7 Ιρακινοί σκοτώθηκαν και 32 τραυματίστηκαν από έκρηξη βόμβας στη μία από τις πύλες του μαυσωλείου του τεμένους Αλί. Η επίθεση σημειώθηκε κοντά στο γραφείο του σέικ Αμπντέλ Μάχντι Καρμπάλιγια, εκπροσώπου του ανώτατου θρησκευτικού ηγέτη των σιιτών, Αγιατολάχ Αλί Σιστάνι. Ο Καρμπάλιγια φέρεται να τραυματίστηκε, ενώ δεν ήταν σαφές ποιος βρίσκεται πίσω από την επίθεση.

Νοτίως της Βαγδάτης, 4 Ιρακινοί αστυνομικοί σκοτώθηκαν, 20 τραυματίστηκαν και 13 αγνοούνται, από επίθεση ανταρτών κατά αυτοκινητοπομπής. Μεταξύ της Βαγδάτης και της Καρμπάλα, κατέπεσε, επίσης, χτες, ένα πολωνικό ελικόπτερο Sokol W-3, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 3 Πολωνοί στρατιώτες και να τραυματιστούν 4, χωρίς να έχει διευκρινιστεί ποια ήταν η αιτία της συντριβής. Τέλος, το τελευταίο 24ωρο, στο Μπάλαντ σκοτώθηκαν από ενόπλους 2 Τούρκοι οδηγοί, στη Σαμάρα ένα 5χρονο κοριτσάκι από διασταυρούμενα πυρά, ενώ στην επαρχία αλ Ανμπάρ σκοτώθηκαν 2 Αμερικανοί στρατιώτες.

Νέες καταγγελίες για βασανιστήρια

Εσωτερικό έγγραφο του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού που αναφέρεται ενδελεχώς σε σειρά περιστατικών κακοποίησης Ιρακινών κρατουμένων, έδωσε χτες στη δημοσιότητα, η Αμερικανική Ενωση Πολιτικών Ελευθεριών. Οπως τονίστηκε, στόχος της δημοσιοποίησης του εγγράφου, που φέρει την ημερομηνία της 16ης Ιουνίου, είναι να γίνει σαφές ότι τα βασανιστήρια που αποκαλύφθηκαν στις φυλακές του Αμπού Γράιμπ, πέρυσι την άνοιξη, δεν αποτελούσαν «εξαίρεση ή παρέκκλιση αλλά γενικό κανόνα συμπεριφοράς των αμερικανικών στρατευμάτων απέναντι στους Ιρακινούς κρατουμένους».

Στο έγγραφο αναφέρονται οι περιπτώσεις τουλάχιστον 24 πεζοναυτών που κατηγορήθηκαν για βασανιστήρια διαφόρων ειδών (πρόκληση εγκαυμάτων ή ηλεκτροπληξίας, εικονικές εκτελέσεις κλπ.), οι οποίες ερευνήθηκαν με τους 13 από τους κατηγορούμενους να τιμωρούνται. Σχολιάζοντας το έγγραφο, εκπρόσωπος του Πενταγώνου αποπειράθηκε να μειώσει τη σημασία του τονίζοντας ότι ερευνάται κάθε καταγγελία, αν και πολλές «αποδεικνύονται αβάσιμες».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ