Πέμπτη 16 Δεκέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
Ηρωοποίηση των Λευκορώσων ναυάρχων και στρατηγών

Μία ακόμα συνέπεια της καπιταλιστικής παλινόρθωσης στη Ρωσία ήρθε αυτές τις μέρες στο φως της δημοσιότητας. Γίνεται αποκατάσταση και ηρωοποίηση των Λευκορώσων ναυάρχων και στρατηγών, που, τυφλά όργανα των δυτικών δυνάμεων επέμβασης, πολέμησαν την Οχτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση και έγιναν αίτιοι αιματοχυσίας και του εμφυλίου πολέμου.

Ειδήσεις δημοσιευόμενες στο σημερινό γερμανικό Τύπο (15 Δεκέμβρη) αναφέρουν ότι στο Ιρκούτσκ της Σιβηρίας έγιναν στα τέλη Νοέμβρη τα εγκαίνια μνημείου αφιερωμένου στον αντεπαναστάτη Λευκορώσο ναύαρχο Αλέξανδρο Κόλτσακ, που με βοήθεια των δυνάμεων επέμβασης είχε ανακηρυχτεί το 1918-19 προσωρινός αρχηγός της αντεπαναστατικής κυβέρνησης στη Σιβηρία (στο Ομσκ). Μετά τη συντριβή του από τον Κόκκινο Στρατό συνελήφθη και εκτελέστηκε στις 7 Φλεβάρη 1920 στο Ιρκούτσκ.

Δημιουργός του αγάλματος είναι ο γλύπτης Βιάτσεσλαβ Κλίκοφ (από τη Μόσχα) που αποκάλεσε τον Κόλτσακ «ένα από τα μεγαλύτερα παιδιά της Ρωσίας». Ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι το μνημείο αποβλέπει στην «κάλυψη των τάφων και από τις δύο πλευρές», ενώ ακριβώς το αντίθετο συμβαίνει, αφού μάλιστα δημιουργήθηκε και «πρωτοβουλία πολιτών» για την πλήρη δικαστική αποκατάσταση του αντεπαναστάτη ναυάρχου.

Αλλη «πρωτοβουλία πολιτών» κάνει εράνους για την κατασκευή εκκλησίας και μουσείου «για τα θύματα της κόκκινης τρομοκρατίας» μέσα στο Πάρκο της Νίκης στη Μόσχα.

Υπάρχουν επίσης σχέδια - αναφέρεται στη «Νόιες Ντόιτσλαντ» (15 Δεκέμβρη) - να μεταφερθεί η σωρός του αντεπαναστάτη Λευκορώσου Ντενίκιν και να ενταφιαστεί κοντά στο Κρεμλίνο, όπως ήταν η τελευταία επιθυμία του.


Θ. Β.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ