Πέμπτη 16 Δεκέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΪΤΗ
Αιματηρές συγκρούσεις

ΠΟΡΤ - Ο - ΠΡΕΝΣ.--

Στόχος η κατάπνιξη οιασδήποτε φωνής ή πράξης αντίστασης. Ετσι, στρατεύματα της υποτιθέμενης ειρηνευτικής αποστολής του ΟΗΕ, με την υποστήριξη τεθωρακισμένων και ελικοπτέρων, μπήκαν, δίνοντας μάχη σε μια φτωχή γειτονιά, παραγκούπολη επί της ουσίας, της πρωτεύουσας της Αϊτής στην πρώτη τους απόπειρα επισήμως «να θέσουν τέλος στο κύμα δολοφονιών από συμμορίες». Ομως, η παραγκούπολη Σιτ Σολέιγ, όπου κατοικούν 500.000 άνθρωποι θεωρείται προπύργιο οπαδών του ανατραπέντος και βιαίως εκδιωχθέντος Προέδρου Ζαν Μπερτράντ Αριστίντ.

Δεκάδες άνθρωποι, πολλοί εξ αυτών αθώοι πολίτες, έχουν χάσει τη ζωή τους από τις αρχές του Σεπτέμβρη. Η επιχείρηση σημειώθηκε μια μέρα, αφού η προσωρινή κυβέρνηση κατηγόρησε την ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ ότι αποτυγχάνει να καταστείλει την κλιμακούμενη βία, η οποία συνεχίζεται από τη στιγμή που ο Αριστίντ εξαναγκάστηκε να φύγει από τη χώρα την 29η Φλεβάρη, μετά από ένοπλη εξέγερση συμμοριών, υποστηριζόμενες από τη CIA και ασφυκτικές πιέσεις των ΗΠΑ και της Γαλλίας.

Στην επιχείρηση της αποστολής του ΟΗΕ υπό διοίκηση της Βραζιλίας, έλαβαν μέρος στρατιώτες από τη Βραζιλία, τη Χιλή και τη Σρι Λάνκα και αστυνομικοί από την Κίνα και την Ιορδανία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ