Πέμπτη 16 Δεκέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΟΥΜΑΝΙΑ
Παζάρια για νέα κυβέρνηση...

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ.- Διατεθειμένος ακόμη και να προκηρύξει νέες εκλογές εμφανίστηκε χτες ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος της Ρουμανίας Τράιαν Μπασέσκου, εφόσον, όπως είπε, δεν καταφέρει να σχηματίσει κυβέρνηση με εταίρους «Φιλελεύθερους» και «Δημοκράτες». Αυτό τουλάχιστον δήλωσε χτες στέλεχος του παραπάνω κόμματος, υποστηρίζοντας πως ο νεοεκλεγείς πρόεδρος «δεν επιθυμεί» μία κυβέρνηση που θα διοικείται από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα ή από έναν πρωθυπουργό αυτής της παράταξης...

Πάντως, τα δύο μεγαλύτερα ρουμανικά κόμματα άρχισαν χτες ξεχωριστές διαπραγματεύσεις με μικρότερες παρατάξεις της Βουλής, σε μία προσπάθεια να σχηματίσουν ένα βιώσιμο κυβερνητικό συνασπισμό.

Ο Μπασέσκου σκέφτεται τη νέα κυβέρνηση ως συνασπισμό μεταξύ της παράταξής του (Συμμαχία Δικαιοσύνης και Αλήθειας, που κατέλαβε τις 161 έδρες από τις 469 της Βουλής στις γενικές εκλογές της 28ης Νοέμβρη) με το «Ανθρωπιστικό Κόμμα» (μολονότι αυτό στις εκλογές συνεργάστηκε με το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα καταλαμβάνοντας 29 έδρες) και τη «Δημοκρατική Ενωση Ούγγρων» του Μπέλα Μάρκος (επικεφαλής της ουγγρικής μειονότητας)...

Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (του έως πρότινος πρωθυπουργού Αντριάν Ναστάζε που κατέλαβε 189 έδρες στις τελευταίες εκλογές) δεν κατάφερε στις χτεσινές συνομιλίες να πείσει το κόμμα της ουγγρικής μειονότητας να συμμετάσχει σε μία κυβέρνηση συνασπισμού... Μάλιστα, ανώτερο κομματικό στέλεχος των Σοσιαλδημοκρατών (Βιορέλ Χρεμπέντσιουκ) πρότεινε ως πιθανή λύση το σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού με τη Συμμαχία Δικαιοσύνης και Αλήθειας του Μπασέσκου.

Οπως προβλέπεται από το Σύνταγμα, εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία για το σχηματισμό κυβέρνησης σε 60 μέρες, ο πρόεδρος έχει τη δυνατότητα να κηρύξει διάλυση των εργασιών της Βουλής και να προκηρύξει νέες εκλογές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ