Πέμπτη 2 Μάρτη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΣΙΑ - ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
Κοινές ασκήσεις ΗΠΑ - Ν. Κορέας

Με τη συμμετοχή και του αμερικανικού αεροπλανοφόρου «USS Carl Vinson»

ΣΕΟΥΛ.--

Σε μια περίοδο που εντείνονται οι ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί σε Ασία - Ειρηνικό, ξεκίνησαν χτες στην Κορεατική Χερσόνησο οι ετήσιες στρατιωτικές ασκήσεις που διεξάγουν ΗΠΑ και Νότια Κορέα, με τον κωδικό «Foal Eagle». Οι ασκήσεις θα διαρκέσουν μέχρι τα τέλη Απρίλη, ενώ από τις 13 μέχρι τις 23 Μάρτη θα πραγματοποιηθεί και η άσκηση «Key Resolve».

Σύμφωνα με πληροφορίες των «Τάιμς της Κορέας», φέτος η άσκηση «Foal Eagle» θα γίνει με δυναμικό αντίστοιχο της περσινής (που είχε χαρακτηριστεί «μεγαλύτερη από ποτέ»), όταν οι δύο χώρες «διέθεσαν» δύναμη 300.000 και 15.000 στρατιωτών, αντίστοιχα. Στην άσκηση θα πάρει μέρος και το αμερικανικό αεροπλανοφόρο «USS Carl Vinson», που στις 5 Μάρτη πρόκειται να αναχωρήσει από το Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνια και - σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές - πρόκειται να ενταχθεί και σε ακόμα μία στρατιωτική άσκηση στην περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού, μες στην άνοιξη. Το «Vinson» - που συμμετείχε και σε πρόσφατη αμερικανική περιπολία στη Νότια Κινεζική Θάλασσα - θα μεταφέρει μεταξύ άλλων 24 μαχητικά τύπου F/A-18 Super Hornet, πολεμικά αεροσκάφη ανεφοδιασμού κ.λπ. Θα συνοδεύεται από το καταδρομικό «USS Lake Champlain» και δύο αντιτορπιλικά «Arleigh Burke-class».

Ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Τζέημς Μάτις, συνομίλησε τηλεφωνικά με το Νοτιοκορεάτη ομόλογό του, Χαν Μιν-κου, επαναλαμβάνοντας τη «σιδερένια αφοσίωση» των ΗΠΑ στην περιοχή αλλά και καλωσορίζοντας τη συμφωνία που υπογράφτηκε πρόσφατα με τον νοτιοκορεατικό όμιλο «Lotte» για την έκταση όπου τελικά αποφασίστηκε να στεγαστεί η αντιπυραυλική «ασπίδα» Terminal High Altitude Area Defense (THAAD).

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του αμερικανικού Πενταγώνου, Τζεφ Ντέιβις, ο Μάτις τόνισε ότι «κάθε επίθεση στις ΗΠΑ ή τους συμμάχους τους θα αποκρουστεί και κάθε χρήση πυρηνικών όπλων θα πάρει αποτελεσματική και δυσβάσταχτη (για τον αντίπαλο) απάντηση». Ακόμα, «οι σύμμαχοι συμφώνησαν να αναπτύξουν περαιτέρω τις διαβουλεύσεις που αφορούν την αμυνα και τη διασφάλιση της κοινής τους πολεμικής ετοιμότητας, επαγρυπνώντας για κάθε πιθανή μελλοντική πρόκληση από τη Βόρεια Κορέα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ