ΕΛΛΑΔΑ - ΤΟΥΡΚΙΑ
Συναντήσεις και διαβούλια σε αναζήτηση κομπρεμί για τα μονοπώλια

Την Αθήνα επισκέπτεται ο Τούρκος πρωθυπουργός στις 5 - 6 Δεκέμβρη

Τρίτη 11 Νοέμβρη 2014

Eurokinissi

«Συναινετικό κλίμα» μεταξύ των συμμετεχόντων στο Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής διαπίστωσε ο Ευ. Βενιζέλος...
Στην Αθήνα αναμένεται, στις 5 - 6 Δεκέμβρη, ο Τούρκος πρωθυπουργός, Α. Νταβούτογλου, συνοδευόμενος από κλιμάκιο υπουργών της τουρκικής κυβέρνησης, καθώς υπό την προεδρία του και του Ελληνα ομολόγου του, Αντ. Σαμαρά, συγκαλείται εδώ το 3ο τακτικό ετήσιο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας - Τουρκίας. Η απόφαση σύγκλησης πάρθηκε μετά από τηλεφώνημα του Αντ. Σαμαρά στον Α. Νταβούτογλου, αμέσως μετά τη Σύνοδο Κορυφής Ελλάδας - Κύπρου - Αιγύπτου.

Εκτιμάται ότι πρόκειται για προσπάθεια αποκλιμάκωσης της έντασης που προκλήθηκε γύρω από την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, στα πλαίσια της συνύπαρξης ανταγωνισμών, αλλά και τάσεων συμβιβασμού και συνεργασίας μεταξύ των αστικών τάξεων των δύο χωρών.

Προετοιμάζοντας τη συνάντηση της Αθήνας, ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών, Ευ. Βενιζέλος, θα συναντηθεί στις 30/11 στην Αγκυρα με τον Τούρκο ομόλογό του, Μ. Τσαβούσογλου. Οι σχετικές λεπτομέρειες και οι επόμενες κινήσεις της ελληνικής κυβέρνησης συζητήθηκαν, άλλωστε, χτες το απόγευμα στη συνάντηση Σαμαρά - Βενιζέλου.

Ενδεικτική του γεγονότος ότι οι ελληνοτουρκικές «μπίζνες» προχωρούν όπου οι δυο αστικές τάξεις τα βρίσκουν, εν μέσω μάλιστα όξυνσης σε Αιγαίο και Κύπρο, είναι η επίσκεψη του Τούρκου γενικού προξένου στη Θεσσαλονίκη, Τ. Μπιλτεκίν, αύριο στα Γιάννενα και η συνάντησή του με τον δήμαρχο Ιωαννιτών. Ο Τούρκος γενικός πρόξενος θα συνοδεύεται από τον εμπορικό ακόλουθο και τον γραμματέα του τουρκικού γενικού προξενείου ως «επικύρωση της διάθεσης συνεργασίας που εκδηλώθηκε και από τις δύο πλευρές» σε προηγούμενη συνάντησή τους στη Θεσσαλονίκη. Σχετική ανακοίνωση του Δήμου Ιωαννιτών σημειώνει ότι θα ακολουθήσει σύντομα «δεύτερη επίσκεψη στα Γιάννενα του γενικού προξένου, Τούρκων επιχειρηματιών, εκπροσώπων του Ελληνοτουρκικού Επιμελητηρίου και των "Τουρκικών Αερογραμμών", όπου θα οργανωθεί συνάντηση με επιχειρηματίες της περιοχής των Ιωαννίνων».

Αντίστοιχα, η εφημερίδα «Χουριέτ» έγραψε ότι αύριο διοργανώνεται ελληνο-τουρκικό επιχειρηματικό Φόρουμ στη Σμύρνη, με τη συμμετοχή δεκάδων εταιρειών των δύο χωρών. Τη συνάντηση διοργανώνουν - σύμφωνα με την εφημερίδα - η ελληνική πρεσβεία στην Αγκυρα, το Συμβούλιο Ξένων Οικονομικών Σχέσεων της Τουρκίας (DEIK) και η Ενωση Ελληνικών Εμποροβιομηχανικών Επιμελητηρίων.

ΕΣΕΠ: Κλίμα «συναίνεσης» και νομιμοποίησης επικίνδυνων αποφάσεων

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο συνεδρίασε χτες το λεγόμενο Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ) υπό την προεδρία του Ευ. Βενιζέλου, ο οποίος ενημέρωσε τους εκπροσώπους κομμάτων της αντιπολίτευσης για τα τεκταινόμενα σε Κύπρο και Αίγυπτο, τις παραμέτρους των σχέσεων με την Αγκυρα.

Το ΕΣΕΠ συστάθηκε με νόμο το 2003 ως «συμβουλευτικό» όργανο διαμόρφωσης «εθνικής στρατηγικής» και «εθνικής συναίνεσης» σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας. Το ΚΚΕ δεν συμμετέχει, καθώς το ΕΣΕΠ ουσιαστικά βάζει τα κόμματα της αντιπολίτευσης να κάνουν τον κολαούζο της εκάστοτε κυβέρνησης, ενώ όλα τα κόμματα, μαζί και το ΚΚΕ, μπορούν να λένε τις απόψεις τους στην αρμόδια Επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής.

Η εν λόγω Επιτροπή συνεδριάζει σήμερα και όπως σημείωσε πριν από μια βδομάδα ο Ευ. Βενιζέλος, θα γίνει «μια δημόσια συζήτηση, αλλά και μια συζήτηση κεκλεισμένων των θυρών. Πιστεύω ότι η δεύτερη φάση, η φάση της δευτερολογίας και των απαντήσεων, θα μας δώσει την ευκαιρία να πούμε και πράγματα που δε χρειάζονται να λέγονται δημόσια».

Χτες, σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση του ΕΣΕΠ, ο Ευ. Βενιζέλος έκανε λόγο για «σοβαρό και συναινετικό κλίμα» μεταξύ των συμμετεχόντων κομμάτων. Πρόσθεσε ότι συζήτησαν «για όλο το φάσμα των εθνικών θεμάτων αλλά και των θεμάτων της ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής με έμφαση στην Τριμερή Σύνοδο Κορυφής στο Κάιρο και φυσικά σ' αυτό που βρίσκεται εν εξελίξει στην κυπριακή ΑΟΖ, δηλαδή σε μία τουρκική πρόκληση». Παραπέρα μίλησε για «μήνυμα που στέλνεται (σ.σ.: στην Αγκυρα), που είναι ένα μήνυμα για το ρόλο του Διεθνούς Δικαίου και της ανάγκης να ισχύει το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας στη Μεσόγειο και η Μεσόγειος να είναι μία θάλασσα ειρήνης, συνεργασίας και ευημερίας των λαών».

Εσπευσε να διαβεβαιώσει πάντως ότι στη συνάντηση Σαμαρά - Νταβούτογλου «το πρώτο θέμα, το οποίο θα τεθεί είναι, βεβαίως, ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου και ο σεβασμός της ύπαρξης και της νομικής προσωπικότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Γ. Κουμουτσάκος, μίλησε για «τεταμένη αβεβαιότητα» στην ευρύτερη περιοχή, η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Ν. Βαλαβάνη, ζήτησε να υπάρχουν «ανοικτές γραμμές της Ελλάδας με την Τουρκία», και ο εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ, Τ. Κουίκ, ζήτησε τέτοια συζήτηση να γίνει και σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων.

Νωρίτερα χτες, ο Ευ. Βενιζέλος επισκέφτηκε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κ. Παπούλια, προκειμένου να τον ενημερώσει για τις επαφές και τις συνεννοήσεις της ελληνικής κυβέρνησης σε Λευκωσία και Κάιρο, «το γενικότερο πλαίσιο της συστηματικής πολιτικής που εφαρμόζουμε τους τελευταίους 18 μήνες για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, όχι μόνο με την Αίγυπτο, αλλά με την Ιταλία, την Αλβανία. Υπάρχει η εκκρεμότητα της Λιβύης και, φυσικά, υπάρχουν οι διερευνητικές επαφές με την Τουρκία. Ολα αυτά συγκροτούνται σε μία ενιαία πολιτική υπεράσπισης και αξιοποίησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων και αξιοποίησης του ορυκτού πλούτου», πρόσθεσε ο Βενιζέλος, σηματοδοτώντας τα προτάγματα των εγχώριων μονοπωλίων για επίτευξη διαφόρων κομπρεμί με τα μονοπώλια άλλων κρατών ώστε να ...ανοίξουν οι δουλειές.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κυβερνητικά παζάρια για τη διάνοιξη νέων πεδίων κερδοφορίας στα μονοπώλια(2014-12-06 00:00:00.0)
Διαβούλια προετοιμασίας κομπρεμί για τα συμφέροντα του κεφαλαίου(2014-11-19 00:00:00.0)
Σχέσεις συνεργασίας και ανταγωνισμού μεταξύ των δύο αστικών τάξεων(2013-12-14 00:00:00.0)
Τετραμερή και λύση μέχρι το Μάρτη θέλει η Αγκυρα(2013-10-10 00:00:00.0)
Επίσκεψη Βενιζέλου στην Αγκυρα(2013-07-18 00:00:00.0)
Προνομιακή σχέση με ΕΕ θέλει η Μέρκελ(2010-03-31 00:00:00.0)