Σάββατο 14 Δεκέμβρη 2013 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΝΤΑΒΟΥΤΟΓΛΟΥ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
Σχέσεις συνεργασίας και ανταγωνισμού μεταξύ των δύο αστικών τάξεων

Η «λύση» του Κυπριακού, με «οδηγό» το διχοτομικό «σχέδιο Ανάν», στο επίκεντρο των χτεσινών συνομιλιών

Με τον πρωθυπουργό, Αντ. Σαμαρά, και τον υπουργό Εξωτερικών, Ευ. Βενιζέλο, συναντήθηκε χτες στην Αθήνα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου. Στο επίκεντρο των συνομιλιών, βρέθηκε η ένταση των προσπαθειών Αθήνας και Αγκυρας για μια σύντομη «λύση» στο Κυπριακό, ενταγμένη στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς στην ευρύτερη περιοχή. Στο παρασκήνιο, την ίδια ώρα, επιβεβαιώνεται ότι οι αστικές τάξεις Ελλάδας και Τουρκίας εναλλάσσουν σχέσεις συνεργασίας και ανταγωνισμού -με γνώμονα τα ιδιαίτερα συμφέροντά τους και πάντα σε βάρος των λαών των δύο χωρών- ειδικά σε μια περίοδο που δρομολογούνται εξελίξεις στην περιοχή σχετικά με την εκμετάλλευση ενεργειακών αποθεμάτων και δρόμων μεταφοράς τους.

Οι συναντήσεις του Αχμ. Νταβούτογλου, στην Αθήνα, διεξήχθησαν σύμφωνα με τις ανακοινώσεις σε θετικό κλίμα, ωστόσο το στίγμα είχε δώσει τρεις μέρες πριν ο Τούρκος πρωθυπουργός Τ. Ερντογάν, με τις προκλητικές δηλώσεις του, σύμφωνα με τις οποίες όταν η Τουρκία αναφέρεται στη Θράκη εννοεί και την Κομοτηνή, τη Θεσσαλονίκη, ακόμα και περιοχές έως τα Σκόπια και τη Βοσνία. Διπλωματικές πηγές είχαν παραδεχτεί ότι οι δηλώσεις αυτές «φωτογράφιζαν» τη διαδρομή αγωγών φυσικού αερίου.

Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, όλα δείχνουν ότι σχεδιάζεται «λύση» αντίστοιχη του διχοτομικού «σχεδίου Ανάν», με απευθείας εμπλοκή Ελλάδας και Τουρκίας στην προώθησή της. Μετά τις συναντήσεις, ο Ευ. Βενιζέλος δήλωσε: «Είμαστε έτοιμοι να συμβάλουμε σε μία λύση στο Κυπριακό που να μπορεί να γίνει δεκτή από δημοψήφισμα του κυπριακού λαού». Κάλεσε την τουρκοκυπριακή πλευρά να επιδείξει «καλοπιστία», για να υπάρξει συμφωνία σχετικά με την υπογραφή κοινής διακήρυξης για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Οπως άφησε να εννοηθεί η κοινή διακήρυξη θα διευκολύνει και το άνοιγμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την ΕΕ. Πρόσθεσε ότι η λύση στο Κυπριακό πρέπει να είναι «θεσμικά συμβατή με τους κανόνες της ΕΕ» και να οδηγεί σε μια δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία.

Ο Αχμέτ Νταβούτογλου, από τη μεριά του, τόνισε ότι Ελλάδα και Τουρκία θα πρέπει να συμβάλουν στην επιτάχυνση των συνομιλιών ως «εγγυήτριες δυνάμεις». Αναδεικνύοντας το πραγματικό «ζητούμενο» στη σχέση των δύο αστικών τάξεων σημείωσε ότι «οι δύο πλευρές έχουν καταλήξει σε πολύ σημαντικές συμφωνίες, 27 διμερείς συμφωνίες σε διάστημα 3 χρόνων, κι αυτό καταδεικνύει τη σημασία της σύσφιξης των σχέσεών μας. Πιστεύω ότι η σύσφιξη αυτών των σχέσεων είχε οφέλη πολύ σημαντικά για την οικονομία και το εμπόριο με εμπορικές συναλλαγές μεταξύ των δύο χωρών ύψους 5 δισ. ευρώ και στόχο 10 δισ. ευρώ».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας πρόσθεσε ότι «αποδίδουμε πολλή σημασία στην Ελληνική Προεδρία για την ευρωπαϊκή μας προοπτική» και συμπλήρωσε: «Η υπογραφή της συμφωνίας επανεισδοχής των παράνομων μεταναστών θα επιταχύνει περαιτέρω την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας».

Στα Κατεχόμενα σήμερα ο Νταβούτογλου

Ο Αχμέτ Νταβούτογλου, σήμερα, θα συναντηθεί στα Κατεχόμενα με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Ερογλου.

Η τουρκοκυπριακή πλευρά διέψευσε τους ισχυρισμούς του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας ότι υπάρχει αδιέξοδος στις συνομιλίες για την κοινή διακήρυξη. Ο Τουρκοκύπριος διαπραγματευτής Οσμάν Ερτούγ, με γραπτή του ανακοίνωση, εξέφρασε τη λύπη του για τη δήλωση του Νίκου Αναστασιάδη, υποστηρίζοντας ότι οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται και «σύντομα θα επιτευχθεί λύση στο ζήτημα».

Μέχρι στιγμής, ωστόσο, δεν έχει σημειωθεί πρόοδος στις διαβουλεύσεις για την έκδοση κοινού ανακοινωθέντος που θα ορίζει τους όρους για την επανέναρξη των συνομιλιών. Η τουρκοκυπριακή πλευρά θέλει να απαλείψει την αναφορά στο αδιαίρετο της κυριαρχίας, ζητώντας επί της ουσίας να δημιουργηθούν δύο ξεχωριστά κράτη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ