Αρχαιρεσίες και ανασύνταξη του συνδικαλιστικού κινήματος
Κυριακή 14 Δεκέμβρη 2014

Εργάτες στο εργοτάξιο του Κέντρου Πολιτισμού «Σταύρος Νιάρχος» ψηφίζουν στις εκλογές του Συνδικάτου Οικοδόμων
Δημιουργήθηκε πριν από χρόνια με πρωτοβουλία συνδικαλιστών το ΠΑΜΕ για να αντιπαλέψει και να αντιστρέψει την κατάσταση που επικρατούσε στο συνδικαλιστικό κίνημα. Πριν από όλα τη γραμμή ενσωμάτωσης με την οποία δρούσε και δρα η πλειοψηφία του, τόσο στις ανώτερες συνδικαλιστικές οργανώσεις, όσο και παρακάτω.

Να αντιμετωπιστούν τα φαινόμενα απομαζικοποίησης, γραφειοκρατίας, εκφυλισμού, απόσπασης από τους εργαζόμενους, της δράσης εξ ονόματος των εργαζομένων χωρίς τους εργαζόμενους.

Ολα αυτά τα χρόνια, δόθηκαν σκληρές μάχες κόντρα και αντιπαλεύοντας τις δυσκολίες που πρόσθεσε η καπιταλιστική κρίση και οι συνέπειές της, η ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, η κρατική και εργοδοτική τρομοκρατία, η απαξίωση της οργανωμένης πάλης, που πατάει στη δυσκολία συνολικής ανατροπής και παρεμπόδισης της αντεργατικής επίθεσης και στη στάση και τη δράση του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού.

Σήμερα, ευρύτερες εργατικές και λαϊκές μάζες αναγνωρίζουν ότι χωρίς το ΠΑΜΕ και τη δράση του, τα πράγματα θα ήταν για τα λαϊκά στρώματα πολύ χειρότερα.

Γίνονται ουσιαστικά βήματα

Οι τελευταίοι μήνες, με την παρέμβαση των δυνάμεων που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, με σταθμούς το συλλαλητήριο της 1ης Νοέμβρη, την απεργία της 27ης Νοέμβρη έδειξαν ότι γίνονται ουσιαστικά βήματα στην ανασύνταξη. Πάρθηκαν μια σειρά από πρωτοβουλίες και παρεμβάσεις, που προσπαθούμε να αποτελέσουν σταθερό τρόπο δουλειάς, ώστε να προχωρά πιο γρήγορα η ανασύνταξη του συνδικαλιστικού κινήματος. Τέτοια βήματα είναι:

Δεν συμβιβαζόμαστε με τις δυσκολίες

Αν αυτά τα στοιχεία αποκτήσουν ακόμα πιο σταθερά, πιο μόνιμα και πιο γενικευμένα χαρακτηριστικά απ' ό,τι μέχρι σήμερα, γίνουν κατακτημένος, σταθερός τρόπος δουλειάς, οι αρχαιρεσίες των συνδικάτων, που είναι μια μεγάλη και επαναλαμβανόμενη μάχη, η οργάνωσή τους, τα αποτελέσματά τους θα συντελούν ακόμα καλύτερα στην πιο γρήγορη ανασύνταξη του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος.

Τα αποτελέσματα των αρχαιρεσιών των τελευταίων χρόνων καταγράφουν μείωση των εργαζομένων που είναι γραμμένοι στα συνδικάτα και μείωση των εργαζομένων που ψηφίζουν σε αυτά, τόσο στον ιδιωτικό, όσο και στον δημόσιο τομέα.

Αυτή η γενική τάση μπορεί να ανατραπεί γιατί υπάρχουν κλάδοι, όπως, για παράδειγμα, το Εμπόριο, οι Τηλεπικοινωνίες, το Φάρμακο, ο Επισιτισμός κ.ά., αλλά και σωματεία, όπως στους Οικοδόμους, που σημειώνουν αύξηση στους συνδικαλισμένους και στους ψηφίσαντες.

Το στοιχείο αυτό δείχνει ότι δεν πρέπει να συμβιβαστούμε με τις δυσκολίες, να αποδεχτούμε την απομαζικοποίηση των συνδικάτων ως μοιραία και αντικειμενική συνέπεια της κρίσης και της στάσης του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού.

Η δράση των ταξικών δυνάμεων με την πρωτοπόρα δουλειά των κομμουνιστών μπορεί να επιδρά αποφασιστικά, να περιορίζει ή και να αναιρεί τέτοιες δυσκολίες. Δεν είναι νομοτελειακό ο άνεργος, ο απολυμένος να ξεκόβεται από το συνδικάτο του και την οργανωμένη δράση.

Με επεξεργασμένη τακτική και σχέδιο

Οι αρχαιρεσίες των συνδικάτων πρέπει ακόμα πιο ολοκληρωμένα από τις δυνάμεις του Κόμματος και του ΠΑΜΕ να αντιμετωπιστούν με όρους ανασύνταξης του κινήματος, γενικεύοντας την πείρα και έχοντας κατά νου ότι:

Τα αποτελέσματα όλης της προηγούμενης περιόδου και ιδιαίτερα του τελευταίου διαστήματος, αυτά που στη δράση κατακτήθηκαν, επιβεβαιώνουν ότι με ακόμα μεγαλύτερες απαιτήσεις πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις αρχαιρεσίες των συνδικάτων.


Του
Γιώργου ΣΚΙΑΔΙΩΤΗ*
* Ο Γιώργος Σκιαδιώτης είναι μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ καιτου Τμήματος για την Εργατική - Συνδικαλιστική δουλειά

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σημαντική ενίσχυση που αντανακλά την πλούσια δράση και αποτελεί εφόδιο για τη συνέχεια (2017-12-28 00:00:00.0)
Θετικές διεργασίες φανερώνει το αποτέλεσμα σε μια σειρά σωματείων (2017-12-28 00:00:00.0)
Σταθερός προσανατολισμός στην ανασύνταξη του κινήματος (2014-12-28 00:00:00.0)
Για τον καλύτερο προσανατολισμό των ΚΟΒ (2013-03-30 00:00:00.0)