ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ
Μετρούν τις πληγές τους περιμένοντας τη νέα κακοκαιρία
Τετάρτη 4 Φλεβάρη 2015

Τα χωράφια στην Πρέβεζα
Απελπιστική παραμένει η κατάσταση από το κύμα κακοκαιρίας που έπληξε τους νομούς της Δυτικής Ελλάδας και το οποίο κατέστρεψε εκατοντάδες σπίτια, υποδομές και χιλιάδες στρέμματα καλλιεργήσιμων εκτάσεων. Μάλιστα, οι καταστροφές που άφησε πίσω της η έντονη βροχόπτωση, παραπέμπουν σε ζημιές από μεγάλο σεισμό και όχι από κύμα κακοκαιρίας. Και τώρα, οι κάτοικοι όλων αυτών των περιοχών μετράνε τις πληγές τους και παράλληλα ευελπιστούν πως η επερχόμενη επιδείνωση του καιρού, που θα συνοδεύεται από πολύ ισχυρούς ανέμους, βροχές, καταιγίδες και χιόνια δε θα αποτελειώσει το έργο της προηγούμενης κακοκαιρίας. Πολλοί αγρότες, από την πλευρά τους, περιμένουν να υποχωρήσουν πλήρως τα νερά που έριξαν στις εκτάσεις τους ποταμοί όπως ο Αραχθος, ο Αχελώος, ο Αώος, ο Βοϊδομάτης, ο Καλαμάς κ.ά. για να διαπιστώσουν το μέγεθος των ζημιών.

Στα Γιάννενα, ο δημοτικός σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Δημήτρης Τασιούλας, ζήτησε με επιστολή του προς τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου με θέμα τις καταστροφές από τις πρόσφατες βροχοπτώσεις και τα μέτρα που προτίθεται να πάρει η δημοτική αρχή.

Στην επιστολή του τονίζει: «Οι πρόσφατες βροχοπτώσεις σε όλη την περιοχή μας είχαν ως αποτέλεσμα τεράστιες υλικές ζημιές και στην πόλη. Η επίκληση δήθεν "ακραίων καιρικών φαινομένων" χρησιμοποιείται ως δικαιολογία, για να κρύψει την έλλειψη μέτρων πρόληψης και σχεδιασμού αντιπλημμυρικής προστασίας, εγγειοβελτιωτικών έργων και υποδομών, τα οποία κατά το παρελθόν πάρα πολλές φορές έχουμε ζητήσει. Το αποτέλεσμα είναι κάθε φορά οι ίδιες περιοχές να πλημμυρίζουν, κάθε φορά οι ίδιοι δρόμοι να καταστρέφονται και φυσικά οι μεγάλες υλικές ζημιές να πλήττουν πρώτα και κύρια τα λαϊκά στρώματα. Η πολιτική των ελληνικών κυβερνήσεων και της ΕΕ αδιαφορεί για τις λαϊκές ανάγκες, αφού τα κρατικά και κοινοτικά κονδύλια από το ΕΣΠΑ και τη συνέχειά του το Σύμφωνο Εταιρικής Σχέσης (ΣΕΣ) χρηματοδοτούν έργα με κριτήριο την κερδοφορία των επιχειρήσεων, ενώ έργα αντιπλημμυρικής προστασίας κρίνονται μη επιλέξιμα, ως "μη παραγωγικά" για τα κέρδη των ομίλων».

Κι ενώ σε Γιάννενα, Θεσπρωτία, Αρτα και Πρέβεζα οι άνθρωποι μετράνε τις πληγές τους, ο περιφερειάρχης Ηπείρου, Αλέξανδρος Καχριμάνης, σε σύσκεψη όπου προέδρευσε, επέλεξε να εξάρει το έργο της Πολιτικής Προστασίας, ενώ από την πλευρά του ο δήμαρχος Ιωαννιτών, Θωμάς Μπέγκας, ισχυρίστηκε πως ο μηχανισμός του δήμου ανταποκρίθηκε πολύ καλά και αντιμετωπίστηκαν τα περισσότερα προβλήματα. Η πραγματικότητα που βιώνει ο λαός της περιοχής τούς διαψεύδει.

Στην Αρτα, οι αγρότες περιμένουν να υποχωρήσουν τα νερά ώστε να προσεγγίσουν τους πορτοκαλεώνες που παραμένουν «πνιγμένοι». Τότε μόνο αναμένεται να διαπιστωθεί και το πλήρες μέγεθος της καταστροφής. Οσο για τα σπίτια που υπέστησαν ζημιές, οι πρώτες εκτιμήσεις και πληροφορίες από τις αυτοψίες των ειδικών κλιμακίων κάνουν λόγο για τουλάχιστον 250 σπίτια ολοσχερώς κατεστραμμένα. Τις ζημιές τους ήδη μετρούν και οι κάτοικοι των χωριών που υπέστησαν τις μεγαλύτερες καταστροφές, κυρίως σε Ανθότοπο, Αγ. Παρασκευή, Κολομόδια, Ακροποταμιά, Λουτρότοπο και Παχυκάλαμο.

Ιδιο το σκηνικό και στη Θεσπρωτία καθώς έχουν προκληθεί μεγάλες καταστροφές στο Δήμο Φιλιατών (περιοχή Καλαμά), στο Δήμο Ηγουμενίτσας και στο Δήμο Σουλίου και ειδικότερα στις τοπικές Κοινότητες Γλυκής, Παγκρατίου, Καρυωτίου, Πετουσίου.

Στην Πρέβεζα οι μεγάλες ζημιές στο Δήμο Ζηρού και στο Δήμο Πάργας λόγω υπερχείλισης των ποταμών Λούρου και Αχέροντα έχουν προκαλέσει πονοκέφαλο στους κατοίκους, ενώ πολλά είναι τα σοβαρά προβλήματα - έως τώρα - που καταγράφονται σε Αμμουδιά, Βουβοπόταμο, Κυψέλη και γενικά στα παραποτάμια χωριά του Αχέροντα και μέχρι τη Γλυκή. Για τους δύο δήμους που επλήγησαν περισσότερο, η «Λαϊκή Συσπείρωση» έχει ζητήσει να γίνουν έκτακτα Δημοτικά Συμβούλια, τα οποία αναμένεται να γίνουν τις αμέσως επόμενες μέρες.

Δύσκολη ήταν και χτες η μετακίνηση των κατοίκων της Αιτωλοακαρνανίας στο οδικό δίκτυο λόγω κατολισθήσεων και πτώσεων δέντρων και συγκεκριμένα στις επαρχιακές Οδούς Θέρμου - Χαλικίου και Θέρμου - Αργυρού Πηγαδιού. Επίσης, στο Επαρχιακό Οδικό Δίκτυο Ναυπάκτου - Ανω Χώρας έχουν αποκλεισθεί τα Δημοτικά Διαμερίσματα Λιμνίτσας, Τερψιθέας και οι Δημοτικές Ενότητες Πλατάνου, Λιβαδακίου, Δενδροχωρίου, Αποδοτίας, Γρηγορίου, Γραμμένης, Οξιάς, Λεύκας, Μανδρίνης και Κυδωνίας. Παράλληλα, για τους ίδιους λόγους, έχουν αποκλεισθεί τα Δημοτικά Διαμερίσματα Περδικόβρυσης, Λιβαδακίου, Αποδοτίας και Πυλλήνης ενώ ορισμένα χωριά εξακολουθούν να μην έχουν ρεύμα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Παρέμβαση του ΚΚΕ στη Βουλή για άμεσα μέτρα προστασίας και αποκατάστασης των πληγέντων (2019-11-27 00:00:00.0)
Μεγάλες ζημιές από τη σφοδρή κακοκαιρία (2015-09-22 00:00:00.0)
Επείγει η λήψη μέτρων ανακούφισης του πληθυσμού (2015-02-21 00:00:00.0)
Φόβοι για νέες πλημμύρες (2006-01-04 00:00:00.0)
Μεγάλες ζημιές από χαλάζι (2003-06-28 00:00:00.0)
Χαλάζι - εφιάλτης! (2003-01-14 00:00:00.0)