Τετάρτη 4 Γενάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΒΡΟΣ
Φόβοι για νέες πλημμύρες
  • Ανεβαίνει επικίνδυνα η στάθμη του νερού του ποταμού, ενώ ήδη έχουν πλημμυρίσει δρόμοι, χωράφια
  • Ζημιές προκλήθηκαν στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης
  • Σημαντικές ζημιές σε Αρτα και Πρέβεζα από τις πλημμύρες της περασμένης βδομάδας

Τέτοιες εικόνες φοβούνται ότι θα ξαναζήσουν οι κάτοικοι στον Εβρο (φωτ. από πλημμύρες του 2005 στο Πύθιο)

Motion Team

Τέτοιες εικόνες φοβούνται ότι θα ξαναζήσουν οι κάτοικοι στον Εβρο (φωτ. από πλημμύρες του 2005 στο Πύθιο)
Με το φόβο της πλημμύρας ζουν τα τελευταία εικοσιτετράωρα οι κάτοικοι του Νομού Εβρου, καθώς αντιπλημμυρικά έργα δεν υπάρχουν και μέχρι χτες το βράδυ οι βροχοπτώσεις ήταν έντονες, ενώ ο καιρός εξακολουθεί να είναι βροχερός. Χωράφια, σπίτια, μαγαζιά, βιοτεχνίες, γειτονιές πλημμύρισαν στους Δήμους Αλεξανδρούπολης, Τραϊανούπολης, Σουφλίου.

Εγκληματικές είναι οι ευθύνες της Πολιτείας, καθώς οι πλημμύρες οφείλονται κατά κύριο λόγο στην παντελή έλλειψη υποδομών, αντιπλημμυρικών και εγγειοβελτιωτικών έργων. Αξίζει να σημειωθεί ότι ευθύνες υπάρχουν και για την ανύπαρκτη πρόληψη με συντήρηση έστω των υπαρχόντων υποδομών (καθαρισμός καναλιών, διατομών κλπ.).

Η δυνατή βροχή και το λιώσιμο των χιονιών στα ορεινά φούσκωσε τους χειμάρρους σε όλο σχεδόν το νομό. Πλημμύρισαν δρόμοι, χωράφια και γειτονιές, ενώ προβλήματα δημιουργήθηκαν και στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία δέχτηκε 50 κλήσεις στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης κι έκανε 30 επεμβάσεις. Σημειώνεται ότι τα νερά του ποταμού Εβρου έχουν ξεπεράσει τα όρια επικινδυνότητας στο Πύθιο φτάνοντας στα 5,20 μέτρα με όριο τα 4,80.

Σε επιφυλακή είναι ο κρατικός μηχανισμός του νομού για «εκτόνωση» της κατάστασης, ενώ χτες το πρωί πραγματοποίησε σύσκεψη το Δίκτυο Νομαρχιών Ελλάδας - Βουλγαρίας - Τουρκίας.

Καταστροφές σε Αρτα - Πρέβεζα

Οι μικρομεσαίοι αγρότες της Αρτας και της Πρέβεζας δέχτηκαν ένα ακόμα πλήγμα, αφού υπέστησαν μεγάλες ζημιές από τις πλημμύρες της περασμένης εβδομάδας. Συγκεκριμένα, τα νερά του ποταμού Αραχθου στην Αρτα έπνιξαν στην κυριολεξία τις καλλιέργειες κατά κύριο λόγο των εσπεριδοειδών στους Δήμους Αράχθου, Κομποτίου και Φιλοθέης. Η απουσία αντιπλημμυρικών αποστραγγιστικών και αρδευτικών έργων και η ανεπαρκής διαχείριση των νερών που διοχετεύονται από το φράγμα του Αράχθου είναι από τις βασικές αιτίες για τις ζημιές που προκάλεσαν στους μικρομεσαίους παραγωγούς.

Αντίστοιχα στην Πρέβεζα εκτεταμένες ζημιές προκλήθηκαν στις περιοχές του Δήμου Θεσπρωτικού και του Δήμου Φαναρίου, όπου κατά κύριο λόγο απασχολούνται κτηνοτρόφοι. Στάβλοι, αποθήκες ζωοτροφών, μηχανήματα, ζώα πνιγμένα τα «παρέσυρε» ο ποταμός Αχέροντας, ενώ στο Θεσπρωτικό το αντλιοστάσιο, το οποίο ποτίζει 9.000 περίπου στρέμματα, έπαθε σοβαρές βλάβες. Οπως ανέφεραν οι αγρότες της περιοχής, υπάρχει κίνδυνος να μείνουν, του χρόνου, απότιστες όλες αυτές οι εκτάσεις και να ξεραθούν αν δεν παρθούν άμεσα μέτρα. Τέλος, στην Πέτρα, λόγω υπερχείλισης του ποταμού Λούρου, καταστράφηκαν καλλιεργήσιμες εκτάσεις καλαμποκιών και τριφυλλιών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ