Αγωνιστικές εστίες σε μια σειρά κλάδους και χώρους

Με τη στήριξη των ταξικών δυνάμεων, εργαζόμενοι κινητοποιούνται για τα οξυμένα προβλήματά τους

Πέμπτη 10 Σεπτέμβρη 2015

Στιγμιότυπο από τη χτεσινή κινητοποίηση των εργαζομένων στην «Παιδική Στέγη»
Παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας έκαναν χτες το απόγευμα οι εργαζόμενοι στους παιδικούς σταθμούς του ιδρύματος «Παιδική Στέγη». Αντιπροσωπεία τους, μαζί με το Σωματείο Εργαζομένων στους Ιδιωτικούς Παιδικούς Σταθμούς, συναντήθηκε με τον υπουργό Εργασίας και τη Γενική Γραμματέα Πρόνοιας, διεκδικώντας να δοθεί λύση στο πρόβλημα της απληρωσιάς.

Οι εργαζόμενοι στους τέσσερις παιδικούς σταθμούς του ιδρύματος είναι απλήρωτοι για περισσότερο από έξι μήνες, καθώς από τον Απρίλη μέχρι σήμερα τους έχει καταβληθεί μόνο το επίδομα αδείας. Επιπλέον, η Διοίκηση παρακρατάει το 10% του μισθού τους από τον Οκτώβρη του 2014, παρά τις αποφάσεις του ΣΕΠΕ που δικαίωσαν τους εργαζόμενους, ωστόσο έμειναν ανεφάρμοστες.

Οι εργαζόμενοι διεκδικούν την καταβολή των δεδουλευμένων τους, τη χορήγηση έκτακτου βοηθήματος από τον ΟΑΕΔ, καθώς και τη διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας των σταθμών, με το πέρασμα της ευθύνης για τη λειτουργία τους, της περιουσίας του ιδρύματος και των εργαζομένων στους δήμους.

Από την πλευρά του υπουργείου δεν έλειψε η ...συμπάθεια για το δίκιο των εργαζομένων, χωρίς ωστόσο να αναλάβουν κάποια δέσμευση για την ικανοποίηση των αιτημάτων τους. Ακόμα και για το αίτημα για έκτακτη ενίσχυση από τον ΟΑΕΔ, που δεν είναι παρά μια μικρή ανάσα για τους απλήρωτους, επιφυλάχθηκαν να απαντήσουν τις επόμενες μέρες.

Να σημειωθεί ότι το ίδρυμα διαχειρίζεται χρηματοδότηση μέσω κονδυλίων του ΕΣΠΑ, αλλά και τροφεία που καταβάλλουν οι γονείς και ανέρχονται σε 340 ευρώ μηνιαίως για κάθε παιδί που δεν είναι ενταγμένο στο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ.

Ξανά στο υπουργείο οι καθαρίστριες

Στο μεταξύ, σε νέα παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας προχωρούν σήμερα, στις 11 π.μ., οι καθαρίστριες των δημόσιων σχολείων. Κινητοποιήσεις θα γίνουν και σε άλλες πόλεις, με πρωτοβουλία των σωματείων που συσπειρώνονται στην Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή: Στη Θεσσαλονίκη, στις 11 π.μ., στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης. Στην Πάτρα, στις 11 π.μ., στην Περιφέρεια. Στη Λάρισα και το Βόλο, στις 11 π.μ., στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις.

Μια μέρα πριν την επίσημη έναρξη της σχολικής χρονιάς, οι συμβάσεις έργου για τις περίπου 8.500 καθαρίστριες σε όλη τη χώρα δεν έχουν ανανεωθεί, ενώ το υπουργείο επικαλείται εμπόδια που έχουν να κάνουν με την απαγόρευση σύναψης συμβάσεων κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου.

Το πρόβλημα, όμως, δεν περιορίζεται στην καθυστέρηση στην υπογραφή των συμβάσεων, καθώς μια σειρά δήμοι έχουν κάνει σαφείς τις προθέσεις τους να μην ανανεώσουν τις συμβάσεις των εργαζομένων αλλά να συνάψουν νέες, επιλέγοντας να ανακυκλώσουν την ανεργία, ανακατανέμοντας τις θέσεις εργασίας στην καθαριότητα των σχολείων και το μεροκάματο πείνας που αυτές εξασφαλίζουν.

Στα νοσοκομεία

Τέλος, κινητοποιήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη σε μια σειρά νοσοκομεία. Με σχεδόν καθολική συμμετοχή και παρά τις πιέσεις και τις απειλές από τη μεριά της διοίκησης της 5ης ΥΠΕ Θεσσαλίας - Κεντρικής Ελλάδας, συνεχίζεται, για 3η βδομάδα, η επίσχεση εργασίας των γιατρών στα Κέντρα Υγείας του νομού Μαγνησίας, διεκδικώντας δεδουλευμένα οκτώ μηνών από εφημερίες. Την αλληλεγγύη τους εκφράζουν σωματεία που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ.

Σε 3ωρη στάση εργασίας (9 π.μ. - 12μ.) προχωρούν σήμερα οι εργαζόμενοι και στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ), κλιμακώνοντας τις αντιδράσεις τους στην αναστολή λειτουργίας της Παιδοψυχιατρικής Κλινικής και στη μεταφορά - συγχώνευση της Νεφρολογικής και της Παιδοχειρουργικής. Στις 11 π.μ. θα γίνει συγκέντρωση έξω από την κλινική και το ΔΣ του σωματείου θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στις 11.30 π.μ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Από σήμερα νέα 48ωρη απεργία για να μην απολυθούν (2018-10-11 00:00:00.0)
Κινητοποίηση ενάντια στις απολύσεις των καθαριστριών (2018-10-03 00:00:00.0)
Κινητοποίηση την Τρίτη για τους παιδικούς σταθμούς (2018-09-15 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2016-06-14 00:00:00.0)
Κινητοποιήσεις σε άλλους χώρους (2016-06-08 00:00:00.0)
Στο δρόμο εκατοντάδες εργαζόμενοι του Δήμου (2011-01-13 00:00:00.0)