Η γνώση είναι δύναμη

Πλήρης κατάλογος εκδόσεων της «Σύγχρονης Εποχής»

Τετάρτη 7 Οχτώβρη 2015

Το βιβλιοπωλείο της «Σύγχρονης Εποχής» είναι κάθε χρόνο ένας από τους πιο αγαπημένους και πολυσύχναστους χώρους του Φεστιβάλ. Φέτος, με τίτλο «Η γνώση είναι δύναμη», η «Σύγχρονη Εποχή» θα κυκλοφορήσει και θα διανέμει δωρεάν τις μέρες του Φεστιβάλ έναν καλαίσθητο, πολυσέλιδο κατάλογο όλων των εκδόσεών της.

Ο κατάλογος, διανθισμένος με σπάνιες φωτογραφίες και εικαστικά έργα, περιλαμβάνει ένα εισαγωγικό κείμενο με την ιστορία και τους στόχους του Εκδοτικού της «Σύγχρονης Εποχής» και σε ενότητες παρουσιάζει το σύνολο των έργων που διαθέτει και κυκλοφορεί.

Κάθε ενότητα ξεκινάει με ένα εισαγωγικό κείμενο και με περιλήψεις κάποιων από τα βιβλία της ενότητας, ενώ προστίθενται σε κάποιες περιπτώσεις και βιογραφικά στοιχεία συγγραφέων.

Οι ενότητες ξεκινούν από την παγκόσμια λογοτεχνία, όπου ξεχωρίζουν έργα των Ντοστογιέφσκι, Βίκτορ Ουγκό, Τζακ Λόντον, Τζον Ριντ και πολλών άλλων. Συνεχίζει με έργα ελληνικής λογοτεχνίας, όπου ξεχωρίζουν σε υποενότητα τα διηγήματα και σε δεύτερη υποενότητα έργα της ελληνικής λογοτεχνικής παράδοσης, του Παπαδιαμάντη, του Παρορίτη, του Χατζόπουλου, του Θεοτόκη κ.ά.

Τα ντοκουμέντα των Επιστημονικών Συνεδρίων του ΚΚΕ για τους Γιάννη Ρίτσο, Κώστα Βάρναλη, Μπέρτολτ Μπρεχτ ξεχωρίζουν στην ενότητα «δοκίμια/μελέτες» του καταλόγου, όπου περιλαμβάνονται και άλλες ατομικές και συλλογικές μελέτες. Επόμενη ενότητα είναι η ποίηση, με συλλογές του Γ. Ρίτσου, του Μπ. Μπρεχτ, του Φ. Αγγουλέ και άλλων, ενώ ο κατάλογος μάς πληροφορεί ότι υπό έκδοση είναι ποιητική συλλογή του Β. Μαγιακόφσκι για τον Λένιν.


Μια μεγάλη ενότητα των εκδόσεων της «Σύγχρονης Εποχής» και αντίστοιχα του καταλόγου είναι η παιδική και νεανική λογοτεχνία. Σε αυτήν, ο κατάλογος χωρίζεται σε υποενότητες: Για μικρά παιδιά, παραμύθια του λαού μας, με πτυσσόμενη εικονογράφηση, ρώσικα λαϊκά παραμύθια, παραμύθια του κόσμου, με εικονογράφηση του Ι. Μπιλίμπιν, για μεγάλα παιδιά, νεανική βιβλιοθήκη και βιβλία γνώσεων.

Ξεχωριστή ενότητα στον κατάλογο είναι τα έργα των Μαρξ, Ενγκελς, Λένιν, που κυκλοφορούν από τη «Σύγχρονη Εποχή» σε καλαίσθητες μπροσούρες, καθώς και μελέτες για τα έργα τους. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στο «Κεφάλαιο» του Μαρξ που κυκλοφορεί από τη «Σύγχρονη Εποχή», με ένα κείμενο αναφορικά με τη συγγραφή του και τη σημασία του έργου, όπως επίσης και στα Απαντα του Λένιν που κυκλοφορούν σε 55 τόμους.

Εξαιρετικές είναι οι μελέτες (συλλογικές και μονογραφίες) πάνω σε θέματα Ιστορίας, που κυκλοφορούν από τη «Σύγχρονη Εποχή» και στον κατάλογο χωρίζονται σε υποενότητες: Ιστορία/αναμνήσεις - χρονικά και αρχειακές εκδόσεις.

Τέλος, στην ενότητα «Πολιτική και κοινωνία» περιλαμβάνεται η υποενότητα «Ιδεολογία/πολιτική», όπου εντάσσονται και οι 8 τόμοι που κυκλοφορούν από τα Απαντα του Στάλιν και η υποενότητα με κομματικά ντοκουμέντα του ΚΚΕ. Επίσης, περιλαμβάνονται υποενότητες με μελέτες και έργα Κοινωνιολογίας, Φιλοσοφίας, Οικονομίας, Παιδείας, Ψυχολογίας, λευκώματα και βιβλία για την Τέχνη και τον Πολιτισμό.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
50 χρόνια παρουσίας της «Σύγχρονης Εποχής» στο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» (2024-09-14 00:00:00.0)
Ταξίδι στον κόσμο του βιβλίου ενόψει εορτών (2023-12-13 00:00:00.0)
«Μια πρώτη γνωριμία με την επαναστατική θεωρία» (2020-09-05 00:00:00.0)
Ο Λένιν και η εποχή του μέσα από τις εκδόσεις της «Σύγχρονης Εποχής» (2020-04-25 00:00:00.0)
Τα περιεχόμενα του τεύχους (2016-11-13 00:00:00.0)
Για το προλεταριακό κόμμα νέου τύπου (2005-10-02 00:00:00.0)