Κυριακή 13 Νοέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ
Τα περιεχόμενα του τεύχους

Ξεχωρίζει η ενότητα για την Οικονομία και την Πολιτική

Οσον αφορά τα περιεχόμενα του τεύχους, η ενότητα «Οικονομία - Πολιτική» περιλαμβάνει δύο κείμενα. Το κείμενο με τίτλο «Εκτιμήσεις για την πορεία της διεθνούς και εγχώριας οικονομίας» κωδικοποιεί τις εξελίξεις σχετικά με την επιβράδυνση της διεθνούς καπιταλιστικής οικονομίας, την όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων, τη σημερινή κατάσταση και τις προβλέψεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Στη συνέχεια, επιχειρεί μία επισκόπηση της αστικής οικονομικής πολιτικής της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που τεκμηριώνει τον αντιλαϊκό χαρακτήρα της και αναδεικνύει τις στοχεύσεις και το ρόλο της για την προώθηση των στρατηγικών συμφερόντων της αστικής τάξης.

Το κείμενο με τίτλο «Ο κλάδος του Επισιτισμού σήμερα» παρουσιάζει την τάση συγκέντρωσης και συγκεντροποίησης κεφαλαίου, την ταξική διάρθρωση και την αστική πολιτική στον συγκεκριμένο κλάδο. Εστιάζει σε ζητήματα πολιτικής διαπάλης που αφορούν τους μισθωτούς και αυτοαπασχολούμενους στον κλάδο.

Η υπόλοιπη ύλη

Στην ενότητα «Ιστορία» δημοσιεύεται το κείμενο με τίτλο «Σχετικά με το λαϊκό κίνημα στο Βυζάντιο» - το οποίο αποτελεί εισαγωγικό μιας σειράς άρθρων που θα ακολουθήσουν και σε επόμενα τεύχη της ΚΟΜΕΠ - που επιχειρεί την περιοδολόγηση της βυζαντινής εποχής, ξεχωρίζοντας πέντε βασικές περιόδους και παραθέτοντας τις βασικές εξελίξεις σε κάθε μία από αυτές.

Το κείμενο με τίτλο «Ο Λένιν και τα φιλοσοφικά προβλήματα της σύγχρονης φυσικής» αποτελεί παρέμβαση του Σεργκέι Ιβάνοβιτς Βαβίλοφ, προέδρου της Ακαδημίας Επιστημών της ΕΣΣΔ, με αφορμή την παρουσίαση του έργου του Λένιν «Υλισμός και Εμπειριοκριτικισμός». Παρουσιάζεται ο ρόλος της επιστήμης της Φυσικής στην ανάπτυξη της φιλοσοφίας και της τεχνολογίας, κάποια βασικά μεθοδολογικά ζητήματα, που σχετίζονται με την ανάπτυξη της συγκεκριμένης επιστήμης, ενώ ιδιαίτερο βάρος ρίχνεται στην αμηχανία που δημιουργούν πολλές φορές οι νέες ανακαλύψεις σε εκείνους τους επιστήμονες που δεν έχουν εμβαθύνει και υιοθετήσει τη μέθοδο του διαλεκτικού υλισμού.

Στην ενότητα «Κομματική οικοδόμηση και δράση» περιλαμβάνεται το κείμενο, με τίτλο «Για την εκδήλωση της ΚΕ του ΚΚΕ στο Τρίκερι», το οποίο αποτελεί έκθεση του Γραφείου Περιοχής Θεσσαλίας του ΚΚΕ. Το κείμενο παρουσιάζει την πείρα που προκύπτει από τη διοργάνωση των πολύμορφων δραστηριοτήτων της συγκεκριμένης εκδήλωσης, ενώ ιδιαίτερο βάρος δίνει στα πολιτικά, οργανωτικά και τεχνικά ζητήματα που σχετίζονται με τη θεατρική παράσταση της εκδήλωσης.

Τέλος, στο παρόν τεύχος δημοσιεύονται τα Κομματικά Ντοκουμέντα της περιόδου από 9.9.2016 έως 2.11.2016.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ