Κυριακή 13 Νοέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΡΙΑ - ΙΡΑΚ
Κλιμακώνονται οι επιχειρήσεις σε Ράκα και Μοσούλη

Το πρόσχημα της αντιμετώπισης των τζιχαντιστών δεν μπορεί να κρύψει την αιτία της ιμπεριαλιστικής επέμβασης στην περιοχή, που γίνεται για τα συμφέροντα μονοπωλιακών ομίλων

Κούρδοι μαχητές των δυνάμεων SDF μετά την ανακατάληψη του χωριού Λάκτα, βόρεια της Ράκα, στις αρχές της βδομάδας
Κούρδοι μαχητές των δυνάμεων SDF μετά την ανακατάληψη του χωριού Λάκτα, βόρεια της Ράκα, στις αρχές της βδομάδας
Μια βδομάδα μετρά ήδη η επιχείρηση «Οργή του Ευφράτη», που ξεκίνησαν την περασμένη Κυριακή, 6/11, περίπου 30.000 Κούρδοι, Αραβες και Τουρκμένοι μαχητές των λεγόμενων «Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων» (SDF), με στόχο την ανακατάληψη της Ράκα στη Βόρεια Συρία από τους τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους». Τους στηρίζουν οι ιμπεριαλιστές ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ, κάποιες περιφερειακές δυνάμεις, που ήταν αυτοί που φούντωσαν τους τζιχαντιστές και σήμερα υποτίθεται τους πολεμούν, αξιοποιώντας τους και πάλι για τις ανακατατάξεις που γίνονται στη Μέση Ανατολή. Και αυτή η επιχείρηση, όπως και η ανάλογη στη Μοσούλη στο Βόρειο Ιράκ, ξεκίνησε δίχως την επίσημη συμμετοχή της Τουρκίας, παρά τις επανειλημμένες πιέσεις της κυβέρνησης του Τούρκου Προέδρου, Ρ. Τ. Ερντογάν, στην κυβέρνηση του απερχόμενου Προέδρου Μπαράκ Ομπάμα.

Οι μαχητές των δυνάμεων SDF είχαν καταφέρει έως προχτές να αυξήσουν τις πιέσεις στα βόρεια περίχωρα της Ράκα, με την εκπρόσωπό τους, Κούρδισσα Τζιχάν Σέιχ Αχμεντ, να σημειώνει πως πάνω από 5.000 εκτοπισμένοι άμαχοι επέστρεψαν ήδη στις «απελευθερωθείσες» περιοχές. Ως επί το πλείστον, χωριά που απέχουν περίπου 35 χλμ. από το κέντρο μίας πόλης που θεωρείται «πρωτεύουσα» του «ισλαμικού χαλιφάτου».

Η ίδια σημείωσε πως μαχητές των δυνάμεων SDF «προελαύνουν από δύο μέτωπα βόρεια της Ράκα» και πως μόλις οι δυνάμεις αυτές συναντηθούν, θα περικυκλώσουν μια περιοχή περίπου 550 τετραγωνικών χιλιομέτρων που ελέγχεται από τους τζιχαντιστές.

Και βέβαια, η κλιμάκωση των επιχειρήσεων από τις δυνάμεις SDF στη Βόρεια Συρία δεν αναμένεται να σταματήσει στη Ράκα, προκαλώντας τη μήνη της Αγκυρας, που τις θεωρεί «συνεργάτες» των «τρομοκρατών του ΡΚΚ».

Στρατιωτικές πηγές στο Ταρτούς της Συρίας, όπου έχουν βάση ρωσικά πολεμικά πλοία, μιλώντας την Παρασκευή σε συντάκτες του αραβικού δικτύου «Al Masdar News», υποστήριξαν ότι οι ρωσικές δυνάμεις κάνουν τις τελευταίες προετοιμασίες για να προχωρήσουν στην κλιμάκωση των στρατιωτικών επιχειρήσεων που πραγματοποιούν στη Συρία (με πρόσκληση της κυβέρνησης του Σύρου ηγέτη, Μπασάρ Ασαντ, από τις 30 Σεπτέμβρη 2015 και υπερασπίζοντας τα δικά τους μονοπωλιακά συμφέροντα). Οι ίδιες πηγές σημείωσαν πως όλα είναι έτοιμα για την έναρξη επιχειρήσεων «σε Χαλέπι και Ράκα» από το ρωσικό αεροπλανοφόρο «Ναύαρχος Κουζνετσόφ», το οποίο βρίσκεται έξω από τις συριακές ακτές από τις αρχές της βδομάδας και για τουλάχιστον ένα εξάμηνο.

Αλλη ενδιαφέρουσα εξέλιξη, που σημειώθηκε προς το τέλος της βδομάδας που πέρασε, ήταν η επίσκεψη του Ρώσου πρωθυπουργού Ντμίτρι Μεντβέντεφ στο Ισραήλ. Εκεί, ο Μεντβέντεφ άκουσε τον Ισραηλινό ομόλογό του, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, να χαρακτηρίζει τις δύο χώρες «εταίρους στον πόλεμο κατά της ριζοσπαστικής ισλαμικής τρομοκρατίας», αλλά και να διαμηνύει στο Ιράν ότι οι ισραηλινές αρχές «δεν θα επιτρέψουν στην Τεχεράνη» να κάνει τη Συρία ορμητήριο για «χερσαίες, εναέριες και θαλάσσιες επιχειρήσεις»...

Είναι σχεδόν βέβαιο πως το ταξίδι του Μεντβέντεφ στο Ισραήλ σχετίζεται, ανάμεσα στα άλλα, και με τις επόμενες κινήσεις της ρωσικής πολεμικής μηχανής ανοικτά των συριακών ακτών, αλλά και επί του συριακού εδάφους από τη ρωσική αεροπορική βάση Χμέιμιμ στη Λατάκεια. Είναι γνωστό πως Ισραήλ και Ρωσία έχουν ήδη φτιάξει δίαυλο συνεννόησης σε σχέση με τις στρατιωτικές επιχειρήσεις που κάνουν αμφότεροι στη Συρία (με τους Ισραηλινούς να κάνουν κυρίως αεροπορικές επιδρομές, παραβιάζοντας τα συριακά κυριαρχικά δικαιώματα).

Το βέβαιο είναι ότι οι πολλοί «παίκτες» που μαζεύονται στην περιοχή δείχνουν ότι ακόμα κι αν γίνουν κάποιοι συμβιβασμοί, οι ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί δεν πρόκειται να σταματήσουν, αντίθετα θα κλιμακωθούν όταν θα ξεκινάει το «μοίρασμα της πίτας», στην πλούσια ενεργειακά και γεωστρατηγική, κρίσιμη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, ο λόγος άλλωστε για τον οποίον ξεκίνησε το μακελειό πριν λίγα χρόνια.


Δ.ΟΡΦ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέα επικίνδυνα περιστατικά μεταξύ ρωσικών μαχητικών και αμερικανικών drones(2023-08-09 00:00:00.0)
Ενδοσυμμαχικές συγκρούσεις με φόντο ευρύτερες κόντρες(2017-06-29 00:00:00.0)
Προωθούν σχέδια κλιμάκωσης της στρατιωτικής δράσης(2017-02-22 00:00:00.0)
Συμμαχίες και παζάρια με φόντο νέα «γενική εκεχειρία»(2016-12-31 00:00:00.0)
Ρωσικές αποδείξεις για χημικά όπλα αντικαθεστωτικών στο Χαλέπι...(2016-11-12 00:00:00.0)
Ενδοϊμπεριαλιστικές κόντρες με φόντο την κλιμάκωση των συγκρούσεων(2016-11-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ