Πέμπτη 29 Ιούνη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ - ΙΡΑΚ
Ενδοσυμμαχικές συγκρούσεις με φόντο ευρύτερες κόντρες

Φωτογραφικό στιγμιότυπο από τη χτεσινή επίσκεψη του Αμερικανού στρατηγού Μπρετ Μακγκούρκ στη Βόρεια Συρία
Φωτογραφικό στιγμιότυπο από τη χτεσινή επίσκεψη του Αμερικανού στρατηγού Μπρετ Μακγκούρκ στη Βόρεια Συρία
ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Οι αμερικανοτουρκικές κόντρες με αφορμή τις εξελίξεις στα μέτωπα της Συρίας συνεχίστηκαν χτες με ενδιαφέρουσες εξελίξεις σε ορισμένα πεδία συγκρούσεων. Τουρκικά στρατεύματα, από τη μία, βομβάρδισαν αργά το βράδυ της Τρίτης θέσεις μαχητών των κουρδικών δυνάμεων YPG, SEF στη Βόρεια Συρία. Το πρόσχημα έδωσε η ρίψη πυρών Κούρδων μαχητών σε μισθοφόρους του λεγόμενου «Ελεύθερου Συριακού Στρατού» στην πόλη Μαρανάτζ, που χρηματοδοτεί, εξοπλίζει και υποστηρίζει η κυβέρνηση του Τούρκου Προέδρου, Ρ. Τ. Ερντογάν. Τούρκοι αξιωματούχοι ισχυρίστηκαν στη συνέχεια πως τα πυρά εκτοξεύτηκαν «σε τουρκικό έδαφος». Ακολούθησαν ανταλλαγές πυρών στην πόλη Αφρίν, κοντά στα σύνορα με την Τουρκία.

Ας σημειωθεί πως οι συγκρούσεις αυτές γίνονται ανάμεσα σε συμμάχους των ΗΠΑ που συμμετέχουν στον υποτιθέμενο «διεθνή συνασπισμό» κατά του «Ισλαμικού Κράτους» (ΙΚ). Αυτό εξηγεί τη σιγήν ιχθύος που τήρησαν επίσημα οι ΗΠΑ όσον αφορά αυτές τις συγκρούσεις.

Αμερικανοί στρατηγοί στη Ράκα της Συρίας

Εντούτοις, λίγες ώρες μετά, ανακοινώθηκε κάτι ιδιαίτερα ενδιαφέρον. Διεθνή δίκτυα και κουρδικά ΜΜΕ μετέδωσαν πως ο απεσταλμένος της «διεθνούς συμμαχίας» των ΗΠΑ κατά του ΙΚ, στρατηγός Μπρετ Μακγκούρκ, μετέβη στη Βόρεια Συρία (!) και συναντήθηκε με Κούρδους και Αραβες που συμμετέχουν στο λεγόμενο «Πολιτικό Συμβούλιο της Ράκα» και το οποίο σχεδιάζεται (από τις ΗΠΑ) να αναλάβει τη διοίκηση της πόλης όταν ανακαταληφθεί πλήρως από τις «Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις» (SDF). Ο Μακγκούρκ είχε μαζί του και τον Αμερικανό στρατηγό Ρόμπερτ Τζόουνς. Συζήτησαν με τους Κούρδους τα μελλοντικά σχέδια για την περιοχή και διαβεβαίωσαν πως θα δώσουν «βοήθεια» για την ανοικοδόμηση της πόλης μόλις «καθαρίσει» τελείως από τους τζιχαντιστές. Ο Ομάρ Αλούς, μέλος του «Πολιτικού Συμβουλίου Ράκας», είπε πως οι κουρδικές δυνάμεις ζήτησαν αμερικανική χρηματοδότηση τουλάχιστον 10.000.000 δολάρια το χρόνο για να αποκατασταθούν οι ρημαγμένες υποδομές σε ηλεκτρικό ρεύμα, ύδρευση, Υγεία, Παιδεία, στέγαση κ.ά. Οι παραπάνω πηγές τόνισαν πως ο Αμερικανός στρατηγός Μακγκούρκ δεν μετέβη πρώτη φορά στη Βόρεια Συρία και ότι είχε στο πρόσφατο παρελθόν τουλάχιστον άλλες δύο συναντήσεις με στελέχη των κουρδικών δυνάμεων που πολεμούν για την ανακατάληψη της Ράκα.

Μέσα σε όλα αυτά, χτες, ο Αμερικανός στρατηγός και υπουργός Αμυνας, Τζέιμς Μάτις, σε πτήση με κατεύθυνση τις Βρυξέλλες όπου θα συμμετάσχει σήμερα σε σύνοδο των ομολόγων του στο ΝΑΤΟ, κληθείς από δημοσιογράφους να εξηγήσει πώς οι ΗΠΑ εντόπισαν υποτιθέμενες κινήσεις από τη μεριά του συριακού στρατού με στόχο την «πιθανή εξαπόλυση» επιθέσεων «με χημικά όπλα», αρκέστηκε να πει μόνο ότι οι συριακές δυνάμεις «υπολογίζουν σοβαρά» τις αμερικανικές «προειδοποιήσεις».

Πάντως, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μ. Ζακχάροβα, απέρριψε ως απαράδεκτες τις αιτιάσεις των ΗΠΑ έναντι της συριακής κυβέρνησης, τονίζοντας πως οι δηλώσεις των Αμερικανών «είναι πρόσκληση σε τρομοκράτες ώστε να σκηνοθετήσουν προβοκάτσια μεγάλης κλίμακας».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κινητικότητα για τα επόμενα στάδια επιχειρήσεων (2017-05-10 00:00:00.0)
Κόντρες και παζάρια με φόντο την αύξηση των αμερικανικών στρατευμάτων (2017-03-12 00:00:00.0)
Προωθούν σχέδια κλιμάκωσης της στρατιωτικής δράσης (2017-02-22 00:00:00.0)
Ενδοϊμπεριαλιστικές κόντρες με φόντο την κλιμάκωση των συγκρούσεων (2016-11-09 00:00:00.0)
Νέα τηλεφωνική συνομιλία Κέρι - Λαβρόφ (2016-06-04 00:00:00.0)
Επιθέσεις με φόντο το Κουρδικό και την επέμβαση στη Συρία (2015-08-11 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ