Πέμπτη 29 Ιούνη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Οξύνεται η αντιπαράθεση

Ενα περιστατικό που δημιουργεί πολλά ερωτήματα εκδηλώθηκε την Τρίτη το απόγευμα (ξημερώματα Τετάρτης ώρα Ελλάδας) στη Βενεζουέλα, όπου η καπιταλιστική κρίση είναι σε εξέλιξη, όπως και η προσπάθεια της αντιδραστικής αντιπολίτευσης να ανατρέψει τη σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση του Νικολάς Μαδούρο, ο οποίος έχει καλέσει για τη λεγόμενη Συντακτική Συνέλευση στις 30 Ιούλη.

Συγκεκριμένα, ελικόπτερο της αστυνομίας (του τμήματος ειδικών εγκληματολογικών ερευνών) που πιλοτάρισε ο αξιωματικός των Ειδικών Δυνάμεων Οσκαρ Πέρες, επικεφαλής των εναέριων επιχειρήσεων, επιτέθηκε στα κτίρια του υπουργείου Εσωτερικών και του Ανώτατου Δικαστηρίου στο Καράκας, ρίχνοντας 4 χειροβομβίδες (κατασκευής Ισραήλ και Κολομβίας) και 15 σφαίρες αντίστοιχα, ενώ και στα δύο κτίρια βρίσκονταν δεκάδες άνθρωποι.

Ο συγκεκριμένος αξιωματικός (που έχει πάρει μέρος και ως ηθοποιός σε ταινίες) εμφανίστηκε αργότερα σε βίντεο, ανάμεσα σε άλλους ενόπλους, λέγοντας ότι «είναι μέλος μιας συμμαχίας αστυνομικών, στρατιωτικών και πολιτών» που δεν έχουν καμία πολιτική ταυτότητα, αλλά είναι «εθνικιστές και πατριώτες, που πιστεύουν στο Σύνταγμα» και καλούν το λαό «να ξεσηκωθεί ενάντια στην τυραννία του Μαδούρο, για να επιστρέψει η χώρα στα παιδιά του Μπολίβαρ».

Το ελικόπτερο προσγειώθηκε στη συνέχεια σε περιοχή του ανατολικού Καράκας όπου ζουν οι πλούσιοι και στη συνέχεια κινήθηκε προς άγνωστη κατεύθυνση και έκτοτε αναζητείται από τις αρχές.

Ο Πρόεδρος της χώρας, Νικολάς Μαδούρο, χαρακτήρισε το περιστατικό «τρομοκρατική πράξη» και μέρος του σχεδίου της κλιμάκωσης ενεργειών για την πραξικοπηματική ανατροπή του από δυνάμεις της αντίδρασης, που έχουν τη στήριξη και ισχυρών ιμπεριαλιστικών κρατών. Ο συγκεκριμένος δράστης - πιλότος του ελικοπτέρου, σύμφωνα με την επίσημη κυβερνητική ανακοίνωση, ερευνάται για σχέσεις με τη CIA και την πρεσβεία των ΗΠΑ στο Καράκας, όπως και με τον πρώην υπουργό Εσωτερικών, που σήμερα διαφωνεί με την κυβέρνηση και έχει επιβεβαιώσει δημόσια τις σχέσεις του με τη CIA.

Για χτες είχε προγραμματιστεί μεγάλη κυβερνητική συγκέντρωση έξω από το προεδρικό μέγαρο για την υπεράσπιση της διαδικασίας της Συντακτικής Συνέλευσης. Την ίδια ώρα συνεχίζονται σε ορισμένες περιοχές του Καράκας και της χώρας οι βίαιες ενέργειες της αντιδραστικής αντιπολίτευσης, που έχουν οδηγήσει έως τώρα σε πάνω από 75 νεκρούς (πολλοί καμένοι από εγκληματικές ομάδες). Αυτές οι ενέργειες «πατάνε» πάνω στην αγανάκτηση που προξενεί η επιδείνωση της ζωής των λαϊκών στρωμάτων, ως αποτέλεσμα της όξυνσης της καπιταλιστικής κρίσης, την οποία δεν αντιμετώπισε η σοσιαλδημοκρατική διαχείριση των τελευταίων 15 χρόνων, που παρουσιάζεται και ως «σοσιαλισμός», προκαλώντας σύγχυση. Το ΚΚ Βενεζουέλας, που πρόσφατα ολοκλήρωσε το 15ο Συνέδριό του, ταυτόχρονα με την απάντηση στην ιμπεριαλιστική επιθετικότητα, που είναι υπαρκτή στο πλαίσιο του ενδοϊμπεριαλιστικού ανταγωνισμού που οξύνεται στην ευρύτερη περιοχή, καλεί τα λαϊκά στρώματα να δώσουν επαναστατική απάντηση στην κρίση και να συγκρουστούν με το κεφάλαιο και την εκμετάλλευση, για να ανοίξει μια πραγματική σοσιαλιστική προοπτική.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ