Πέμπτη 29 Ιούνη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΚΙΝΑ - ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Σε εξέλιξη η κόντρα για το εμπόριο και τον χάλυβα

Οι ΗΠΑ προειδοποιούν με μέτρα προστατευτισμού

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ενδέχεται να αναγκαστεί να καταφύγει σε «ευρείας κλίμακας» μέτρα για την αντιμετώπιση του ντάμπινγκ (σ.σ. εξαγωγή και πώληση προϊόντων σε τιμή χαμηλότερη - ή ακόμη και κάτω του κόστους - από ό,τι στην εγχώρια αγορά ή σε διεθνές επίπεδο με σκοπό την εκμηδένιση των ανταγωνιστών) στον κλάδο του χάλυβα εάν οι εταίροι τους δεν συμβάλουν στην εξεύρεση κοινής λύσης, διεμήνυσε ο Αμερικανός υπουργός Εμπορίου, Ουίλμπορ Ρος, μιλώντας προχτές μέσω τηλεδιάσκεψης σε εκδήλωση στο Βερολίνο, όπου ήταν παρούσα η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ.

Τέτοιες αναφορές για την παραγωγή χάλυβα απευθύνονται κυρίως στην Κίνα και εν μέρει στη Γερμανία. Μείζον ζήτημα για την κυβέρνηση του Ντ. Τραμπ είναι η μείωση του εμπορικού ελλείμματος, με τις ΗΠΑ να στοχοποιούν τη Γερμανία για αθέμιτο ανταγωνισμό. Σε αυτό το πλαίσιο ιδιαίτερο βάρος δίνεται στην υπερπροσφορά στον κλάδο του χάλυβα, καθώς ο φτηνός κινεζικός χάλυβας έχει κατακλύσει την ευρωπαϊκή και την αμερικανική αγορά. Πάντως, ο Ρος τόνισε ότι ακόμη και χώρες που δεν επιδίδονται σε πρακτικές ντάμπινγκ μπορεί να αντιμετωπίσουν δυσχέρειες υπό αυτές τις περιστάσεις.

«Τάσσομαι υπέρ της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων για μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου» ανάμεσα στην ΕΕ και τις ΗΠΑ, η οποία θα επιτρέψει «επίσης να διευθετηθούν όλα τα προβλήματα», σημείωσε η Μέρκελ. Ο Ρος είχε δηλώσει το Μάη πως είναι ανοιχτός να ξαναρχίσουν οι συνομιλίες για τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου, γνωστή ως Διατλαντική Εταιρική Σχέση Εμπορίου και Επενδύσεων (TTIP).

Επίσης, όπως ανέφερε χτες το πρακτορείο «Ρόιτερς», επικαλούμενο ανώτερα στελέχη της κυβέρνησης Τραμπ, οι ΗΠΑ εξετάζουν πιθανές εμπορικές ενέργειες εναντίον του Πεκίνου. «Ο Τραμπ ερευνά επιλογές, συμπεριλαμβανομένων των δασμών στις εισαγωγές χάλυβα, τις οποίες ο υπουργός Εμπορίου, Γ. Ρος, έχει ήδη πει ότι εξετάζει ως μέρος μιας μελέτης "εθνικής ασφάλειας της αμερικανικής βιομηχανίας χάλυβα". Αν ο Τραμπ θα λάβει τελικά μέτρα εναντίον της Κίνας παρέμεινε αδιευκρίνιστο».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ