Πέμπτη 29 Ιούνη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ
Καταγγέλλει μηχανορραφίες των ΗΠΑ για ανατροπή της κυβέρνησης

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Για «ξεδιάντροπο σχέδιο παρέμβασης» στις εσωτερικές υποθέσεις του Ιράν, με στόχο την ανατροπή της σημερινής κυβέρνησης του Προέδρου Χασάν Ροχανί, κατηγόρησε χτες τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον ο Ιρανός πρέσβης στον ΟΗΕ, Γκολάμαλι Χοσρού.

Σε σχετική επιστολή που απέστειλε στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, ο Χοσρού χρησιμοποίησε ως αφορμή την κατάθεση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών στην επιτροπή Ξένων Σχέσεων της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων στις 14 Ιούνη, όπου είπε ότι η πολιτική των ΗΠΑ έναντι του Ιράν είναι να το εμποδίσει να αναπτύξει πυρηνικά όπλα και «να εργαστεί προς την κατεύθυνση υποστήριξης εκείνων των στοιχείων που βρίσκονται εντός Ιράν και τα οποία θα μπορούσαν να ηγηθούν μίας ειρηνικής μετάβασης στην κυβέρνηση». Ο Ιρανός διπλωμάτης επισήμανε πως τέτοιες απροκάλυπτες δηλώσεις συνιστούν παράλληλα και παραβίαση του διεθνούς δικαίου και της Χάρτας του ΟΗΕ, γι' αυτό και κάλεσε όλες τις χώρες του διεθνούς οργανισμού να τις καταδικάσουν.

Το ίδιο 24ωρο, το σαουδαραβικό δίκτυο «Αλ Αραμπίγια» μετέδωσε ότι στα μέσα Ιούνη συγκεντρώθηκαν σε γραφείο Αμερικανού γερουσιαστή στο Κογκρέσο Ιρανοί αντιφρονούντες, μεταξύ των οποίων και ένας Ιρανός «πολιτικός θεωρητικός αναλυτής» που ζει στις ΗΠΑ, ο Ρεζά Παρχιτζαντέχ, για να συζητήσουν «θέματα της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής έναντι του Ιράν, το ιρανικό καθεστώς, τον ιρανικό λαό, καθώς και το ενδεχόμενο επιβολής οικονομικών κυρώσεων στην Τεχεράνη», με πρόσχημα τα «ανθρώπινα δικαιώματα» και την «τρομοκρατία». Συζήτησαν ακόμη «διάφορα δίκτυα του ιρανικού καθεστώτος στο εξωτερικό» καθώς και σχέδιο για την «ανατροπή του καθεστώτος στο Ιράν και το ρόλο των Μέσων Ενημέρωσης για την προώθηση της δημοκρατίας». Το δίκτυο επικαλέστηκε και σχετικό ρεπορτάζ της «Εφημερίδας της Αιγύπτου» ως βασική πηγή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ