Τετάρτη 9 Αυγούστου 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Νέα επικίνδυνα περιστατικά μεταξύ ρωσικών μαχητικών και αμερικανικών drones

Δύο νέα επικίνδυνα συμβάντα μεταξύ αμερικανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών και ρωσικών μαχητικών Su-35 καταγράφηκαν την περασμένη Κυριακή πάνω από τον εναέριο χώρο της Συρίας.

Σύμφωνα με τον Ρώσο ναύαρχο B. Κούλιτ, καταγράφηκαν δύο περιστατικά επικίνδυνης προσέγγισης των αμερικανικών drones με τα ρωσικά μαχητικά, το ένα πάνω από τη Ράκα και το άλλο πάνω από τη Μεσόγειο.

«Οι Ρώσοι πιλότοι έδειξαν υψηλό επαγγελματισμό, παίρνοντας τα απαραίτητα μέτρα εγκαίρως ώστε να αποτρέψουν μία σύγκρουση με τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη της συμμαχίας των ΗΠΑ», είπε ο Κούλιτ, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ΡΙΑ.

Σχέδια κλεισίματος του καταυλισμού Αλ Χολ

Σχέδια πιθανού κλεισίματος του μεγάλου κλειστού καταυλισμού τζιχαντιστών και των οικογένειών τους, Αλ Χολ, στη βορειανατολική Συρία, συζήτησαν στη Βαγδάτη ο Βρετανός πρέσβης στο Ιράκ Στ. Χίτσεν και ο Ιρακινός σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Κασίμ αλ Αράτζι.

Κατά τη συνάντησή τους συμφώνησαν ότι ο καταυλισμός, που φρουρείται και διοικείται από Κούρδους ενόπλους των «Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων» (SDF), πολλαπλασιάζει τα φαινόμενα μισαλλοδοξίας και εξτρεμισμού μεταξύ όσων διαμένουν εκεί. Συχνά είναι τα φαινόμενα βίαιων συγκρούσεων αλλά και ασθενειών, ενώ δεκάδες παιδιά πεθαίνουν υπό άσχημες συνθήκες.

Οι δύο αξιωματούχοι συμφώνησαν επίσης ότι οι ξένοι τζιχαντιστές που ζουν στον καταυλισμό θα πρέπει να επιστρέψουν στις χώρες καταγωγής τους. Επιβεβαίωσαν ακόμα την ανάγκη «ενίσχυσης του συντονισμού μεταξύ Ιράκ και Ηνωμένου Βασιλείου στον τομέα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας», στην καταπολέμηση του εμπορίου ναρκωτικών και στην κυβερνοασφάλεια.

Στον καταυλισμό Αλ Χολ μένουν περίπου 55.000 εκτοπισμένοι τζιχαντιστές με τις οικογένειές τους, έπειτα από την ήττα του «Ισλαμικού Κράτους» σε πολλές περιοχές της Συρίας. Ανάμεσά τους είναι 27.000 Ιρακινοί και χιλιάδες αλλοδαποί τζιχαντιστές με τις οικογένειές τους.

Στοιχεία του ΟΗΕ αναφέρουν ότι η Βρετανία έχει δώσει περίπου 20 εκατομμύρια στερλίνες για τη διατήρηση του καταυλισμού.

Επίθεση τζιχαντιστών με 10 Σύρους στρατιωτικούς νεκρούς

Τουλάχιστον 10 Σύροι στρατιωτικοί σκοτώθηκαν αργά προχτές το βράδυ από τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους» στη βόρεια Συρία, στην επαρχία Ράκα.

Η επίθεση έγινε βάζοντας «φωτιά σε στρατιωτικά οχήματα και σε προκάτ», σύμφωνα με την οργάνωση «Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων».

Επίσης τραυματίστηκαν 6 στρατιώτες, ορισμένοι σοβαρά, ανέφερε το Παρατηρητήριο.

Η επίθεση έγινε λίγες μέρες μετά τον θάνατο του αρχηγού του «Ισλαμικού Κράτους», Αμπού Αλ Χουσέιν Αλ Χουσεϊνί Αλ Κουράσι, σε συγκρούσεις στη βορειοδυτική Συρία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ