Τετάρτη 9 Αυγούστου 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ
Υποκριτική παρέμβαση των ΗΠΑ με φόντο σύνθετα παζάρια

Με φόντο σύνθετα παζάρια που διεξάγει η αμερικανική κυβέρνηση με την ισραηλινή κυβέρνηση Νετανιάχου, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε υποκριτικές ανακοινώσεις του χαρακτήρισε «τρομοκρατική» την αποτρόπαιη εν ψυχρώ επίθεση Εβραίων εποίκων στο χωριό Μπούρκα της κατεχόμενης Δυτικής Οχθης στις 4 Αυγούστου, από την οποία σκοτώθηκε ένας 19χρονος Παλαιστίνιος.

«Ξεχνά» βεβαίως η Ουάσιγκτον ότι τέτοια εγκλήματα κατά των Παλαιστινίων είναι συνεχή - από εποίκους και από τις κατοχικές στρατιωτικές δυνάμεις - και ότι πατούν ακριβώς στο έγκλημα της κατοχής της Παλαιστίνης, στο οποίο «κάνουν πλάτες» όλες οι αμερικανικές κυβερνήσεις.

Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, Μ. Μίλερ, ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ θέλει «να αποδίδεται δικαιοσύνη σε όλες τις περιπτώσεις εξτρεμιστικής βίας, όποιοι κι αν είναι οι δράστες», εξισώνοντας για άλλη μια φορά τα κατοχικά εγκλήματα με την αντίσταση στην κατοχή.

Στο μεταξύ, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπ. Νετανιάχου εκτίμησε ότι η συνεργασία του Ισραήλ με τη Σαουδική Αραβία θα ενισχυθεί, ακόμα κι αν οι δύο χώρες δεν καταφέρουν να «ομαλοποιήσουν» τις μεταξύ τους σχέσεις.

Συγκεκριμένα, μιλώντας στο αμερικανικό δίκτυο «Bloomberg» ο Νετανιάχου εκτίμησε ότι οι διμερείς οικονομικές σχέσεις «θα συνεχιστούν, είτε έχουμε επίσημα ειρήνη, είτε όχι». Επ' αυτού διέκρινε έναν «οικονομικό διάδρομο Ενέργειας, Μεταφορών και Επικοινωνιών που υπάρχει φυσικά, μέσω της γεωγραφίας μας», για να προσθέσει ότι η Ευρώπη και η Ασία «συνδέονται μέσω του Ισραήλ και της Σαουδικής Αραβίας» και ότι αυτό έκανε τη συνεργασία «απαραίτητη».

Υποβάθμισε δε το Παλαιστινιακό και την επίλυσή του, λέγοντας ότι είναι απλά μία παράμετρος, «την οποία θα πρέπει να σημειώσουμε για περαιτέρω διαπραγματεύσεις», ενώ έχει ήδη συζητηθεί «όχι λιγότερο από όσο νομίζετε».

Είχαν προηγηθεί δηλώσεις του Ισραηλινού ΥΠΕΞ Ελι Κοέν ότι το Παλαιστινιακό «δεν θα είναι εμπόδιο για ειρήνη μεταξύ Ισραήλ και Σαουδικής Αραβίας», όπως δεν στάθηκε εμπόδιο για τις «συμφωνίες του Αβραάμ» με Μαρόκο, Μπαχρέιν, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Σουδάν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ