Τετάρτη 9 Αυγούστου 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ
Μεγάλη φωτιά μαίνεται για 4η μέρα

Ενώ σε Σλοβενία και σκανδιναβικές χώρες σημειώθηκαν σοβαρές πλημμύρες

Σημαντικές δασικές εκτάσεις συνέχιζε να καταστρέφει και χτες η πυρκαγιά που ξεκίνησε το Σάββατο στην περιφέρεια Αλεντέζου της νότιας Πορτογαλίας, έχοντας απανθρακώσει πάνω από 67.000 στρέμματα.

Μάλιστα χτες καταγράφτηκε και ο τραυματισμός εννιά πυροσβεστών, ενώ οι φλόγες εξαπλώνονταν νοτιότερα, προς τον συχνό τουριστικό προορισμό Αλγκάρβε. Δεκαεννιά χωριά, τέσσερις εγκαταστάσεις υποδοχής τουριστών και κατασκήνωση εκκενώθηκαν ενώ έκλεισαν αρκετοί δρόμοι.

Την ίδια στιγμή, άλλη πυρκαγιά συνεχιζόταν στην κεντρική περιφέρεια Λέιρια, αν και βρισκόταν σε ύφεση, έχοντας πάντως καταστρέψει 70.000 στρέμματα.

Οι αρχές της χώρας εξέπεμπαν συναγερμό και εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών που εκτιμάται ότι θα συνεχιστούν, διαπιστώνοντας ανέξοδα ότι «ακόμη κι ένα μικρό (σ.σ. μέτωπο φωτιάς) μπορεί να γίνει μεγάλο». Την ίδια στιγμή, η πολιτική «διαχείρισης των φυσικών καταστροφών», τόσο στην Πορτογαλία όσο και γενικά στην ΕΕ, όχι απλά δεν προστατεύει τα δάση απέναντι σε εμπρησμούς και πυρκαγιές, αλλά αντίθετα, εγκαταλείπει το φυσικό περιβάλλον όμηρο στην κλιματική κρίση και γίνεται προσχηματικά, χωρίς να παίρνονται τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα, που θεωρούνται κόστος.

Μεγάλη φωτιά είχε ξεσπάσει από τη Δευτέρα και στην Ισπανία στην περιφέρεια της Εστρεμαδούρα, συγκεκριμένα στην περιοχή Αλκάνταρα. Επρόκειτο για την τέταρτη μεγάλη πυρκαγιά των τελευταίων ημερών στη χώρα, την οποία οι πυροσβέστες δεν κατάφεραν να θέσουν υπό έλεγχο, παρά τις ολονύχτιες προσπάθειές τους.

Την ίδια στιγμή, στη Σλοβενία έξι άτομα έχασαν τη ζωή τους μετά από καταρρακτώδεις βροχές και πλημμύρες, με τον πρωθυπουργό Ρόμπερτ Γκόλομπ να μιλά για τη «χειρότερη φυσική καταστροφή» των τελευταίων 30 ετών. Σωστικά συνεργεία προσπαθούσαν χτες να ανοίξουν δρόμους προς αποκλεισμένες κοινότητες, όπου δεν υπήρχε καν εκτίμηση για τις ζημιές.

Πλημμύρες και κατολισθήσεις σημειώθηκαν μετά από καταρρακτώδεις βροχές και σε Σουηδία - Νορβηγία, καθώς η καταιγίδα «Χανς» πλήττει τις σκανδιναβικές χώρες από το Σαββατοκύριακο (στη Δανία ισχυροί άνεμοι δυσχέραναν την προσπάθεια να ελεγχθεί δασική πυρκαγιά στην πόλη Κλιτμόλερ).

Στη Νορβηγία, οι αρχές έκαναν λόγο για πολλές κατολισθήσεις και περίπου 100 άνθρωποι χρειάστηκε να απομακρυνθούν από τα σπίτια τους. Μεταξύ άλλων σημειώθηκαν προβλήματα και στην κυκλοφορία, πολλοί δρόμοι έκλεισαν και ακυρώθηκαν δρομολόγια τρένων και φεριμπότ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ