Τετάρτη 9 Αυγούστου 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΙΓΗΡΑΣ
Σκληρά παζάρια για «διπλωματική λύση» ή επέμβαση

Επαφές της Β. Νούλαντ με εκπροσώπους των πραξικοπηματιών

Ουρές φορτηγών στα σύνορα Νίγηρα - Νιγηρίας, μετά την επιβολή κυρώσεων

Copyright 2023 The Associated

Ουρές φορτηγών στα σύνορα Νίγηρα - Νιγηρίας, μετά την επιβολή κυρώσεων
Σε πλήρη εξέλιξη παραμένουν τα σκληρά παζάρια Δυτικών αξιωματούχων και άλλων πλευρών με στελέχη της στρατιωτικής κυβέρνησης του στρατηγού Αμπντελραχμάν Τσιανί στον Νίγηρα, η οποία ανέτρεψε τη «φιλοδυτική» κυβέρνηση του Προέδρου Μ. Μπαζούμ.

Προτάσσοντας την προοπτική «διπλωματικής λύσης» για αποκατάσταση του Μπαζούμ, αλλά και με την απειλή στρατιωτικής επέμβασης από την Οικονομική Κοινότητα των Κρατών της Δυτικής Αφρικής (ECOWAS) να μην έχει φύγει από το τραπέζι, οι ΗΠΑ, η Γαλλία και άλλες χώρες της Δύσης επιχειρούν να διασφαλίσουν τα συμφέροντα των μονοπωλίων τους, σε μία χώρα που θεωρείται νευραλγικό κομμάτι του γεωπολιτικού αφρικανικού παζλ.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι ΗΠΑ έστειλαν στην πρωτεύουσα του Νίγηρα, Νιαμέι, την υφυπουργό Εξωτερικών Βικτόρια Νούλαντ, που είχε προχτές συναντήσεις με συνταγματάρχες και στρατηγούς, αλλά όχι και με τον επικεφαλής των πραξικοπηματιών ή τον ανατραπέντα Πρόεδρο. Η ίδια δήλωσε πως είχε «δύσκολες αλλά ειλικρινείς» συνομιλίες με τους πραξικοπηματίες και τους πρόσφερε «διάφορες επιλογές» για την «αποκατάσταση της σχέσης με τις ΗΠΑ και άλλες δυτικές χώρες».

Σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η Νούλαντ συζήτησε με τον νέο γενικό επιτελάρχη του στρατού του Νίγηρα, στρατηγό Μουσά Σαλά Μπαρμού, και άλλους τρεις συνταγματάρχες, ενώ είχε επίσης συναντήσεις με ΜΚΟ και «ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Ανέφερε πως προώθησε την εξεύρεση «λύσης μέσω διαπραγμάτευσης» και πως οι στρατιωτικοί ήταν «αρκετά σταθεροί στην άποψή τους για το πώς θέλουν να προχωρήσουν και αυτό δεν ήταν σύμφωνο με το Σύνταγμα του Νίγηρα». Πρόσθεσε πως ήταν «πολύ ειλικρινής για ό,τι διακυβεύεται» και πως οι ΗΠΑ «διατηρούν ανοικτή την πόρτα για τη συνέχιση των συνομιλιών».

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για τη ρωσική μισθοφορική εταιρεία «Wagner Group», η Νούλαντ ανέφερε πως παρά τις πρόσφατες δηλώσεις του ιδρυτή της Γ. Πριγκόζιν, με τις οποίες καυχιόταν για την επιρροή του στη χώρα, αποκόμισε «την αίσθηση στις συναντήσεις πως οι άνθρωποι που ανέλαβαν αυτή τη δράση αντιλαμβάνονται καλά εδώ τους κινδύνους για την κυριαρχία τους όταν προσκληθεί η Wagner».

Παράλληλα, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Αντ. Μπλίνκεν δήλωσε πως «είναι βέβαιο πως η διπλωματία είναι ο προτιμότερος δρόμος για να επιλυθεί αυτή η κατάσταση. Αυτή είναι η προσέγγιση της ECOWAS, είναι επίσης η δική μας προσέγγιση και υποστηρίζουμε τις προσπάθειές της για να αποκατασταθεί η συνταγματική τάξη».

Από την πλευρά της Ιταλίας, ο ΥΠΕΞ Αντ. Ταγιάνι εξέφρασε πάλι τη διαφωνία της Ρώμης στο σενάριο στρατιωτικής επέμβασης στον Νίγηρα. Οπως υποστήριξε και χτες, «πάντα υπάρχει περιθώριο διπλωματικής επίλυσης» έως και πριν την «πρώτη τουφεκιά». Ζήτησε από άλλες χώρες της περιοχής να απομακρυνθούν από το σενάριο στρατιωτικής επέμβασης: «Η κατάσταση παραμένει τεταμένη. Εργαζόμαστε για μία διπλωματική λύση. Πρέπει οπωσδήποτε να αποφευχθεί ένας πόλεμος στον Νίγηρα», ανέφερε.

Αύριο η έκτακτη σύνοδος της ECOWAS

Αύριο στο μεταξύ πραγματοποιείται η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής της ECOWAS στην πρωτεύουσα της Νιγηρίας, Αμπούτζα, με τον προεδρεύοντα Νιγηριανό Πρόεδρο Μπ. Τινούμπου να αντιμετωπίζει σοβαρές αντιδράσεις στο εσωτερικό της χώρας του για μία στρατιωτική επέμβαση στον Νίγηρα, ιδιαίτερα μετά την άρνηση της νιγηριανής γερουσίας να του δώσει «λευκή επιταγή».

Χτες ο Τινούμπου δήλωσε ότι «θα προτιμούσαμε μια λύση που θα επιτευχθεί με διπλωματικά, με ειρηνικά μέσα» και ότι αυτή τη στάση θα τηρήσουν, «εν αναμονή κάποιας άλλης λύσης που θα μπορούσε να βρεθεί ή όχι κατά την έκτακτη σύνοδο» της Πέμπτης.

Την ίδια στιγμή ανακοίνωσε νέες οικονομικές κυρώσεις σε πρόσωπα και οντότητες που ενεπλάκησαν στο πραξικόπημα.

Νωρίτερα, ο Αμπντουλαγέ Ντιόπ, υπουργός Εξωτερικών του Μάλι, που έχει επίσης στρατιωτική κυβέρνηση και μαζί με τη Γουινέα - Κόνακρι και τη Μπουρκίνα Φάσο είναι στο πλευρό των πραξικοπηματιών του Νίγηρα από την πρώτη στιγμή, δήλωσε πως μία πιθανή στρατιωτική εισβολή στη χώρα αυτή από την ECOWAS για να αποκατασταθεί ο Πρόεδρος Μπαζούμ θα μπορούσε να οδηγήσει σε «καταστροφή».

«Στρατιωτική ισχύς χρησιμοποιήθηκε και σε άλλες χώρες, γειτονικές και μη, είδαμε τα αποτελέσματα. Είναι καταστροφή», είπε ο Ντιόπ, παρούσας της ομολόγου του της Μπουρκίνα Φάσο, Ολιβιά Ρουαμπά, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης με σκοπό την εμβάθυνση των σχέσεων των δυο κρατών. Ο ίδιος θύμισε τα αποτελέσματα των επεμβάσεων των ΗΠΑ και συμμάχων τους στο Ιράκ, στη Λιβύη και αλλού.

Επαναλαμβάνοντας την αντίθεση του Μάλι και της Μπουρκίνα Φάσο σε «κάθε ιδέα εξωτερικής ανάμειξης ή στρατιωτικής επέμβασης για να επιλυθούν εσωτερικά πολιτικά προβλήματα», ο Ντιόπ πρόσθεσε πως δεν μπορεί να «καταλάβει ότι η ΕCOWAS μπορεί να στείλει στρατιωτική δύναμη να αποκαταστήσει τις έκπτωτες αρχές» στον Νίγηρα, αλλά «εμείς ουδέποτε λάβαμε ούτε ένα Καλάσνικοφ» για την αντιμετώπιση των επιθέσεων «των τζιχαντιστών».

Νέος πρωθυπουργός και διοικητής Προεδρικής Φρουράς

Στο φόντο αυτών των εξελίξεων, διορίστηκαν από τη στρατιωτική κυβέρνηση στον Νίγηρα νέος πρωθυπουργός και διοικητής της Προεδρικής Φρουράς.

Πρωθυπουργός διορίστηκε ο Αλί Μαχάμαν Λαμίν Ζέιν και διοικητής της Προεδρικής Φρουράς ο αντισυνταγματάρχης Χαμπιμάι Ασουμάν.

Παράλληλα χτες η στρατιωτική κυβέρνηση του Νίγηρα ενημέρωσε την ECOWAS πως δεν μπορεί να φιλοξενήσει αντιπροσωπεία της «για λόγους ασφαλείας», επικαλούμενη και τη μεγάλη «οργή μέρους του λαού» της χώρας για τις πρόσφατες κυρώσεις που επέβαλε ο περιφερειακός δυτικοαφρικανικός οργανισμός.

Στο μεταξύ, τουλάχιστον είκοσι άνθρωποι σκοτώθηκαν την Κυριακή στη γειτονική Μπουρκίνα Φάσο, κατά τη διάρκεια επίθεσης τζιχαντιστών στην περιοχή Νοαό, κοντά στην πόλη Μπιτού, σε κεντροανατολική περιοχή της χώρας που γειτονεύει με το Τόγκο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ