ΜΙΝΙ ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΗΣ ΕΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ
Αποφάσεις «κομμένες και ραμμένες» στις ανάγκες του κεφαλαίου

Ενταση της καταστολής στα σύνορα, αυστηρό «κοσκίνισμα» για να περνάνε μόνο οι πρόσφυγες που μπορούν να αξιοποιηθούν από το κεφάλαιο

Τρίτη 27 Οχτώβρη 2015

Από τις εργασίες της μίνι Συνόδου Κορυφής
Στη λογική της αποτροπής - ελεγχόμενης πρόσβασης προσφύγων και μεταναστών στην Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη και ταυτόχρονα της πιο αυστηρής διαλογής και της επιστροφής στις χώρες προέλευσης όσων δε θα χαρακτηρίζονται πρόσφυγες, κινούνται οι αποφάσεις της μίνι Συνόδου Κορυφής χωρών που βρίσκονται στη λεγόμενη «οδό των Δυτικών Βαλκανίων», που έγινε χτες στις Βρυξέλλες, με πρωτοβουλία της Κομισιόν. Παρά τον εξωραϊσμό που επιχειρεί η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για το γεγονός ότι αποτράπηκαν προτάσεις όπως αυτή για ένα κέντρο διαλογής 50.000 προσφύγων στην Αττική, οι αποφάσεις είναι άκρως αντιδραστικές και επικίνδυνες, τόσο για τους λαούς της ΕΕ όσο και για τους ίδιους τους ξεριζωμένους από τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, από τη φτώχεια και την ανέχεια.

Στη Σύνοδο, όπου πήραν μέρος οι κυβερνήσεις Αυστρίας, Βουλγαρίας, Γερμανίας, Κροατίας, ΠΓΔΜ, Ουγγαρίας, Ρουμανίας, Σερβίας, Σλοβενίας και Ελλάδας, αποφασιστικέ η δημιουργία 100.000 θέσεων υποδοχής προσφύγων στα Βαλκάνια, εκ των οποίων οι 50.000 στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύτηκε ότι έως το τέλος του 2015 θα δημιουργήσει 30.000 νέες θέσεις φιλοξενίας προσφύγων, εκ των οποίων οι 7.000 σε νησιά και οι 23.000 σε Αττική και Βόρεια Ελλάδα, ενώ θα υπάρξουν άλλες 20.000 θέσεις με επιδότηση ενοικίου από την ΕΕ, κάτι βέβαια που δείχνει ότι δε μιλάμε για προσωρινή κατάσταση, αλλά για αρχή του καταναγκαστικού εγκλωβισμού χιλιάδων ανθρώπων που θέλουν να πάνε σε άλλες χώρες, ενώ φαίνεται να επιδιώκεται οι πρόσφυγες να γίνουν και πελάτες σε ιδιοκτήτες ξενοίκιαστων σπιτιών. Ταυτόχρονα, ως το τέλος του έτους, η κυβέρνηση δεσμεύεται να έχουν στηθεί 5 κέντρα καταγραφής και διαλογής (hot-spots) σε νησιά του Αιγαίου.

Εντείνεται η καταστολή στα σύνορα

Σημαντικό, πάντως, τμήμα της απόφασης είναι αυτό που αφορά τους μηχανισμούς καταστολής που ενισχύονται, παρά τα όσα λέγονται για «ανθρώπινη αντιμετώπιση των προσφύγων και μεταναστών».

Η Frontex, μάλιστα, αναλαμβάνει ρόλο ελέγχου των προσφύγων και στα θαλάσσια και στα χερσαία της Ελλάδας με την ΠΓΔΜ και την Αλβανία.

Συγκεκριμένα, στο κείμενο 17 σημείων ρητά αναφέρεται: «Θέλουμε να αποθαρρύνουμε την κίνηση προσφύγων από τα σύνορα της μιας χώρας σε μια άλλη. Η πολιτική της κίνησης προσφύγων χωρίς να ενημερώνεται η γειτονική χώρα, δεν είναι αποδεκτή και αυτό πρέπει να το εφαρμόζουν όλες οι χώρες σε όλη τη διαδρομή».

Επίσης, γίνεται λόγος για εντατικοποίηση των προσπαθειών για την ενιαία διαχείριση των συνόρων, μεταξύ άλλων με: «Ολοκλήρωση και εφαρμογή του σχεδίου δράσης ΕΕ - Τουρκίας, πλήρη αξιοποίηση του δυναμικού της συμφωνίας επανεισδοχής ΕΕ - Τουρκίας και το καθεστώς απελευθέρωσης της βίζας, αναβάθμιση της κοινής επιχείρησης "Poseidon" στο Αιγαίο, ενίσχυση της Frontex στα σύνορα μεταξύ της Βουλγαρίας και της Τουρκίας, ΠΓΔΜ, Ελλάδας, Κροατίας - Σερβίας, με αποστολή 400 αστυνομικών μέσα σε μια βδομάδα στη Σλοβενία και κατά περίπτωση χρήση της Ταχείας Επέμβασης Συνοριακής Ομάδας (RABIT), που θα πρέπει να εξοπλιστεί πλήρως με όλα τα μέσα».

Ακόμα, ρητά αναφέρεται ότι «επιβεβαιώνεται η αρχή μια χώρα να μπορεί ν' απαγορεύσει την είσοδο σε υπηκόους τρίτων χωρών, οι οποίοι δεν επιβεβαιώνουν την επιθυμία να υποβάλουν αίτηση για διεθνή προστασία σύμφωνα με το διεθνές και το ευρωπαϊκό Δίκαιο για τους πρόσφυγες ή αν διαπιστωθεί ότι έχουν επαναπροωθηθεί». Σε αυτή την κατεύθυνση δηλώνεται ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Frontex θα συνεργαστούν με τρίτες χώρες, θα εντατικοποιήσουν τη συνεργασία με Αφγανιστάν, Μπαγκλαντές και Πακιστάν, για την επιστροφή μεταναστών με βάση και την ως τώρα συμφωνία και θα επιδιώξουν συμφωνίες και με άλλες χώρες».

Επίσης, ενισχύεται η διαδικασία με εκτεταμένη καταγραφή των βιομετρικών στοιχείων των προσφύγων.

Οπως γίνεται κατανοητό, οι ιμπεριαλιστές προωθούν και το σχέδιο συνδιαχείρισης στο Αιγαίο, κάνοντας πως δε βλέπουν τις τουρκικές προκλήσεις και αμφισβητήσεις και δυναμώνουν οι μηχανισμοί καταστολής και αποτροπής, ώστε από το «κόσκινο» να περνάνε τελικά μόνο όσοι οι αστικές τάξεις θεωρούν ότι μπορούν να αξιοποιήσουν ως φτηνό εργατικό δυναμικό. Ωστόσο, η λεγόμενη «αναλογική μετεγκατάσταση» προσφύγων που είχε αποφασιστεί από το καλοκαίρι, προχωράει με το ...σταγονόμετρο, ενώ οι 160.000 πρόσφυγες που θα μετεγκατασταθούν σε δύο χρόνια, είναι αστείος αριθμός μπροστά στο τεράστιο κύμα των εκατομμυρίων ξεριζωμένων.

Διαψεύδονται οι κυβερνητικοί ισχυρισμοί

Την ίδια ώρα, αξιωματούχοι της ΕΕ και της Γερμανίας ουσιαστικά διαψεύδουν τις δηλώσεις του Ελληνα πρωθυπουργού ότι τελικά δεν πέρασαν οι θέσεις που ήθελαν κάποιοι «εταίροι» για τα μεγάλα «κέντρα υποδοχής» και τη φύλαξη των βόρειων ελληνικών συνόρων.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζ. Κ. Γιούνκερ, δήλωσε ξεκάθαρα ότι συμφωνήθηκε η ενίσχυση της φύλαξης των χερσαίων συνόρων της Ελλάδας με την ΠΓΔΜ και την Αλβανία, ώστε να εμποδιστεί η ανεξέλεγκτη είσοδος των προσφύγων με προορισμό τις βόρειες χώρες της ΕΕ.

Ο δε Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στ. Ζάιμπερτ, χαρακτήρισε «ιδιαίτερα σημαντικό και ευχάριστο» ότι «η Ελλάδα στη χτεσινή συνάντηση ήταν πρόθυμη να προσεγγίσει πολύ πιο συγκεκριμένα από ό,τι έως τώρα την εγκατάσταση και διαμόρφωση των hot-spots, δηλαδή των μεγάλων κέντρων υποδοχής και καταγραφής, από τα οποία στο μέλλον θα γίνεται αφενός η κατανομή αυτών που έχουν δικαίωμα προστασίας στην Ευρώπη και αφετέρου η επαναπροώθηση εκείνων χωρίς τέτοιο δικαίωμα».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Επικίνδυνοι σχεδιασμοί με «όχημα» το Προσφυγικό (2016-01-28 00:00:00.0)
Αποκαλύψεις για τη δράση της Frontex στα σύνορα με την ΠΓΔΜ (2016-01-28 00:00:00.0)
Ενταση καταστολής, Frontex στα σύνορα και χιλιάδες εγκλωβισμένοι (2015-12-05 00:00:00.0)
Ευαρέσκεια για τις αποφάσεις της κυβέρνησης (2015-12-05 00:00:00.0)
Στήνουν ασφυκτικό κλοιό γύρω από πρόσφυγες και μετανάστες (2015-12-05 00:00:00.0)
Προαναγγελία ακόμα πιο άγριου κυνηγητού μεταναστών και προσφύγων (2015-02-14 00:00:00.0)