Πέμπτη 28 Γενάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Αποκαλύψεις για τη δράση της Frontex στα σύνορα με την ΠΓΔΜ

Το σχέδιο της έκθεσης της αξιολόγησης της Ελλάδας όσον αφορά το Μεταναστευτικό - Προσφυγικό και τις πιθανές αλλαγές στη Σένγκεν εξέτασε χτες το Σώμα των Επιτρόπων της ΕΕ. Σύμφωνα με αυτό, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε στην Ελλάδα διορία τριών μηνών προκειμένου να ελέγχει καλύτερα μετανάστες και πρόσφυγες στα σύνορά της, διαχωρίζοντας «επιθυμητούς» από «ανεπιθύμητους», προειδοποιώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση οι άλλες χώρες της ζώνης της Σένγκεν θα κλείσουν τα σύνορά τους με την Ελλάδα. Μετά το τρίμηνο, αν κριθεί ότι η φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ παραμένει ανεπαρκής, τότε η Κομισιόν θα εισηγηθεί διετή αναστολή της Σένγκεν.

Σύμφωνα δε με την επιστολή του πρόεδρου της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, προς τον πρωθυπουργό της Σλοβενίας, Μίροσλαβ Τσέραρ, που δημοσίευσε το «Βήμα», με θέμα τη διαχείριση του Μεταναστευτικού - Προσφυγικού, αποκαλύπτεται ότι στα σύνορα με την ΠΓΔΜ δρα η Frontex, πως πρέπει να ενισχυθεί η πολιτική διωγμού όσων κρίνονται ανεπιθύμητοι για την ΕΕ και πως η χώρα μας πρέπει να ενισχύσει αυτήν την πολιτική μέσω της στενότερης συνεργασίας με την Τουρκία, με την ενίσχυση και των λεγόμενων επανεισδοχών. Επίσης, αρνητική απάντηση, ότι δηλαδή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δε συνδέει την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους με τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, έδωσε χτες ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις.

Εξάλλου, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, μιλώντας χτες στον ΣΚΑΪ, δεν απέκλεισε μονομερείς ενέργειες εναντίον της Ελλάδας και ότι μπορεί να υπάρξει κλείσιμο συνόρων, μια εξέλιξη που ο ίδιος χαρακτήρισε εξαιρετικά δυσμενή. «Πιστεύω ότι σε μια από τις χειρότερες περιπτώσεις θα μείνουν στην Ελλάδα το πολύ 50-70.000 άνθρωποι, που σ' ένα χρόνο θα έχουν μείνει πολύ λίγοι. Θα μπορούσε να οδηγηθεί κανείς σε κλείσιμο συνόρων, εφόσον έχει εγκατασταθεί το σύστημα relocation και resettlement», ισχυρίστηκε. Ο υπουργός δήλωσε ότι θα συγκροτηθούν δύο χώροι για τη φιλοξενία προσφύγων, ένας στην Αθήνα και ένας στη Θεσσαλονίκη. Στην Αθήνα πρόκειται για ένα στρατόπεδο δυναμικότητας 1.000 έως 1.500 ατόμων, κοντά στον κοινωνικό ιστό. Πρόσθεσε δε πως τα κέντρα διαλογής ανθρώπων θα είναι έτοιμα έως τα τέλη Φλεβάρη και θα λειτουργήσουν στις αρχές Μάρτη. Σχετικά με το φράχτη ανάσχεσης προσφύγων και μεταναστών στον Εβρο, τάχθηκε υπέρ της λειτουργίας του.

Στο μεταξύ, «ασφυξία» έχει προκληθεί και πάλι στην ουδέτερη ζώνη μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ, καθώς οι αρχές της γειτονικής χώρας έκλεισαν από χτες το μεσημέρι το σημείο διέλευσης των προσφύγων. Προς το παρόν, κανείς δε γνωρίζει πότε θα ξαναρχίσει η ροή προσφύγων, ενώ ήδη στον καταυλισμό προσωρινής διαμονής βρίσκονταν 1.000 άνθρωποι και άλλοι τόσοι περίπου, σε βενζινάδικο όπου τους αποβιβάζουν τα λεωφορεία που τους μεταφέρουν.

Σαφή μηνύματα ότι η Ελλάδα συμμορφώνεται προς ...τας υποδείξεις της ΕΕ και υλοποιεί τις δεσμεύσεις της αναφορικά με τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, ότι θα «είμαστε απολύτως έτοιμοι τον επόμενο μήνα», έστειλε χτες ο Αλέξης Τσίπρας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, στα πλαίσια της επίσκεψής του στο Ισραήλ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ