ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΓΧΩΡΙΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ - ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ
Εμπροσθοβαρής αντιλαϊκή κλιμάκωση για το κλείσιμο της «αξιολόγησης»

Επίσπευση στην επίτευξη των αντιλαϊκών στόχων του μνημονίου απαιτεί ο ΣΕΒ

Παρασκευή 8 Γενάρη 2016

Σε επιμήκυνση των αντιλαϊκών παζαριών πέρα από το Φλεβάρη παραπέμπουν οι δηλώσεις του Γ. Ντάισελμπλουμ
Η ολοκλήρωση των σαρωτικών ανατροπών στο Ασφαλιστικό, η συμφωνία για το νέο Ταμείο ιδιωτικοποιήσεων, καθώς και για άλλα «ανοιχτά δημοσιονομικά ζητήματα» αποτελούν τα επόμενα βήματα της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στην πορεία για το κλείσιμο της τρέχουσας «αξιολόγησης».

Τα παραπάνω ανέφερε ο επικεφαλής του Γιούρογκρουπ, Γ. Ντάισελμπλουμ, στο περιθώριο της παρουσίασης των προτεραιοτήτων της Ολλανδικής Προεδρίας στην ΕΕ. «Εγώ θα ήθελα να επιταχύνω την διαδικασία αλλά δυστυχώς δεν έχω την δυνατότητα», τόνισε, σύμφωνα με ειδησεογραφικά πρακτορεία, «δείχνοντας» εκ νέου στην κατεύθυνση της εμπροσθοβαρούς εφαρμογής των μέτρων που προδιαγράφονται από το τρίτο μνημόνιο.

Οπως ανέφερε χαρακτηριστικά, μόνο με την ολοκλήρωση της «αξιολόγησης» θα αποφασίσει το Γιούρογκρουπ σχετικά με τις εκταμιεύσεις των δόσεων, καθώς και για το ζήτημα της «ελάφρυνσης» του ελληνικού χρέους. Στη βάση των παραπάνω, το αντιλαϊκό χρονοδιάγραμμα για την τρέχουσα φάση φαίνεται να επιμηκύνεται πέρα από το Φλεβάρη, όπως προβλεπόταν σύμφωνα με προηγούμενες εκτιμήσεις.

Σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή του ΔΝΤ, ο Γ. Ντάισελμπλουμ υποστήριξε: «Το ΔΝΤ έχει την πρόθεση να επιστρέψει στο πρόγραμμα και αναμένεται να επιστρέψει με συμμετοχή, όχι μόνο ως τεχνικός σύμβουλος, αλλά και με συμμετοχή στη χρηματοδότηση».

«Δεν είμαστε ακόμα σε θέση να επιβεβαιώσουμε συγκεκριμένη ημερομηνία για την έναρξη της πρώτης αξιολόγησης», ανέφερε, από την πλευρά της, η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βανέσα Μοκ, σύμφωνα με την οποία το προσχέδιο για το Ασφαλιστικό που παρουσίασε η ελληνική κυβέρνηση αξιολογείται λεπτομερώς από τις υπηρεσίες της Κομισιόν, ενώ οι συζητήσεις θα συνεχιστούν στο πλαίσιο της «πρώτης αξιολόγησης». Αναφορικά με την ανακοίνωση του ΔΝΤ ότι επιστρέφει στην Αθήνα στις 18 Γενάρη, ευρωενωσιακές πηγές ανέφεραν ότι η Επιτροπή δεν είχε ενημερωθεί σχετικά. Οι ίδιες πηγές εκτιμούσαν ότι η αποστολή των «εταίρων» στην Αθήνα θα γίνει πιο αργά, περί τα τέλη Γενάρη.

Να σημειωθεί ότι στις «εκκρεμότητες» της προσεχούς περιόδου περιλαμβάνεται και η διαμόρφωση του νέου Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2016 - 2019, με επίκεντρο την κάλυψη του λεγόμενου «δημοσιονομικού κενού» και την επίτευξη των στόχων για τα «πρωτογενή πλεονάσματα» των επόμενων χρόνων, που φτάνουν στο 3,5% του ΑΕΠ από το 2017. Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες, οι «θεσμοί» βλέπουν «δημοσιονομικό κενό» ύψους 900 εκατ. ευρώ για το 2016, γύρω από το οποίο θα συνεχιστούν τα αντιλαϊκά παζάρια το επόμενο διάστημα, σε συνδυασμό με τον τρόπο «ελάφρυνσης» του κρατικού χρέους.

Διεργασίες και επαφές ενόψει Γιούρογκρουπ

Για την ερχόμενη Πέμπτη 14/1 ορίστηκε η συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ, στο πλαίσιο του οποίου θα συζητηθεί και το «ελληνικό πρόγραμμα», με άξονα τις αντιλαϊκές ανατροπές στο Ασφαλιστικό.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο υπουργός Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτος, θα έχει διαδοχικές επαφές με ομολόγους του της Ευρωζώνης, προκειμένου να συζητηθεί «η πορεία του ελληνικού προγράμματος, ενόψει της πρώτης αξιολόγησης, καθώς και το ζήτημα του ελληνικού χρέους». Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, το πρόγραμμα συναντήσεων ξεκινά σήμερα με τον Ιταλό υπουργό Οικονομικών, Π. Κ. Παντοάν, στη Ρώμη. Για τις επόμενες μέρες προγραμματίζονται συναντήσεις με τους υπουργούς Οικονομικών της Πορτογαλίας, Μ. Σεντένο (9/1), Γαλλίας, Μ. Σαπέν (10/1), Φινλανδίας, Αλ. Στουμπ (11/1), με τον επικεφαλής του Γιούρογκρουπ (και υπουργό Οικονομικών της Ολλανδίας), Γ. Ντάισελμπλουμ (12/1) και, τέλος, με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, Β. Σόιμπλε (13/1).

ΣΕΒ: «Συγκρατημένη αισιοδοξία» για την πορεία του μνημονίου

«Το 2015 έκλεισε με την οικονομία όρθια, με την κυβέρνηση να εφαρμόζει το 3ο μνημόνιο και με μια συγκρατημένη αισιοδοξία ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε». Τα παραπάνω επισημαίνει στο «εβδομαδιαίο δελτίο» του ο ΣΕΒ.

Την ίδια ώρα, οι εγχώριοι βιομήχανοι εστιάζουν την «κριτική» τους σε «καθυστερήσεις» που σημειώθηκαν στην εφαρμογή του προγράμματος, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι αυτές θα μεταφερθούν στο 2016, που «επιβαρύνεται πλέον με σημαντικά βάρη, που απαιτούν εγρήγορση, συνειδητοποίηση της κρισιμότητας της κατάστασης και επίσπευση των προσπαθειών που καταβάλλονται».

Σε αυτό το πλαίσιο, «βγάζει μάτι» η ταύτιση των προτεραιοτήτων του ΣΕΒ με αυτές της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Συγκεκριμένα, αναφέρονται «η επίλυση του Ασφαλιστικού, η αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων» και άλλα, που αποτελούν «δράσεις κομβικής σημασίας για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και για την ανάκαμψη της ιδιωτικής οικονομίας με την ανάληψη ιδιωτικών πρωτοβουλιών».

«Η εφαρμογή του προγράμματος προσαρμογής απαιτεί άμεσα διορθωτικές κινήσεις, ώστε να επισπευσθεί η επίτευξη των στόχων του», τονίζει χαρακτηριστικά ο ΣΕΒ. Μάλιστα, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι «καθυστερήσεις» του 2015 και για την «υλοποίηση του προγράμματος προσαρμογής το 2016», προβάλλουν ως «αναγκαιότητα υψίστης σημασίας για την επαναφορά της χώρας στην κανονικότητα των αγορών και της ανάπτυξης» τα παρακάτω:

-- «Εξοικονόμηση» 1,8 δισ. ευρώ από παρεμβάσεις στην Κοινωνική Ασφάλιση και 3,2 δισ. ευρώ έσοδα από νέους φόρους.

-- Η υλοποίηση του χρηματοδοτικού σχεδίου του 3ου μνημονίου για το 2016, πέραν της εξυπηρέτησης του χρέους, περιλαμβάνει έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις 4,8 δισ., πληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα, ύψους 6,5 δισ.

-- Τη δημιουργία ταμειακού αποθέματος 5,5 δισ. ευρώ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αντιλαϊκή κλιμάκωση με νέο εφαλτήριο το «κλείσιμο» της δεύτερης «αξιολόγησης» (2017-06-16 00:00:00.0)
Προς νέο κύκλο αντιλαϊκής κλιμάκωσης με άξονα το «κρατικό χρέος» και τα «πλεονάσματα» (2017-05-05 00:00:00.0)
«Ενα το κρατούμενο» η κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής (2017-01-29 00:00:00.0)
Διαβεβαιώσεις για τη «διαρκή αφοσίωση στις δεσμεύσεις του μνημονίου» (2016-12-28 00:00:00.0)
«Κοκτέιλ» νέων αντιλαϊκών μέτρων στην υπηρεσία του κεφαλαίου (2016-02-21 00:00:00.0)