Κυριακή 21 Φλεβάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ
«Κοκτέιλ» νέων αντιλαϊκών μέτρων στην υπηρεσία του κεφαλαίου

Το ίδιο πικρό το ποτήρι για το λαό, ανεξάρτητα από... τη δοσολογία στο μείγμα της αντιλαϊκής πολιτικής που θα εφαρμοστεί

Νέα αντιλαϊκά μέτρα για λογαριασμό του κεφαλαίου βρίσκονται προ των πυλών, όπως επιβεβαιώνουν τα στελέχη τόσο της συγκυβέρνησης όσο και των ιμπεριαλιστικών οργανισμών

Eurokinissi

Νέα αντιλαϊκά μέτρα για λογαριασμό του κεφαλαίου βρίσκονται προ των πυλών, όπως επιβεβαιώνουν τα στελέχη τόσο της συγκυβέρνησης όσο και των ιμπεριαλιστικών οργανισμών
Με φόντο τους οξυμένους ανταγωνισμούς και την ενδοκαπιταλιστική διαπάλη που βρίσκεται σε εξέλιξη σε επίπεδο ΕΕ, αλλά και τις αυξημένες αβεβαιότητες του κεφαλαίου, σε συνδυασμό με τις ολοένα και χαμηλότερες «προσδοκίες» γύρω από τους ρυθμούς μεγέθυνσης στην παγκόσμια οικονομία, συνεχίζονται τα παζάρια της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με το κουαρτέτο των ιμπεριαλιστικών οργανισμών (Κομισιόν - ΕΕ - ESM - ΔΝΤ).

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, τα «τεχνικά κλιμάκια» της Ευρωζώνης και του ΔΝΤ επανέρχονται αύριο στην Αθήνα, προκειμένου μέσα στις επόμενες δυο βδομάδες να ακολουθήσει η αποστολή των υψηλόβαθμων κλιμακίων για το κλείσιμο της πρώτης «αξιολόγησης».

Τόσο σε σχετικά όσο και σε απόλυτα μεγέθη, το εύρος της αντιλαϊκής επίθεσης έχει ήδη κλειδώσει με τη συμφωνία του τρίτου μνημονίου, το οποίο προβλέπει την «παραγωγή» μόνιμων πρωτογενών πλεονασμάτων τουλάχιστον στο 3,5% του ΑΕΠ στους κρατικούς προϋπολογισμούς από τα επόμενα χρόνια. Σε αυτό το πλαίσιο και με αφετηρία την επίτευξη αυτού του στόχου, εντοπίζονται τα «δημοσιονομικά κενά», τα οποία είτε με το ένα, είτε με το άλλο μείγμα πολιτικής, θα καλυφθούν με την εφαρμογή ομοβροντίας από νέα αντιλαϊκά μέτρα που θα κλιμακωθούν άμεσα, στο πλαίσιο της πρώτης «αξιολόγησης», αλλά και στη συνέχεια.

Σε πρώτο πλάνο προβάλλει τόσο η κατακρεούργηση των κρατικών κονδυλίων που αφορούν στις λαϊκές ανάγκες, με αιχμή το Ασφαλιστικό και τις συντάξεις, όσο και η παραπέρα διόγκωση της φοροληστείας απέναντι σε μισθωτούς - συνταξιούχους, φτωχομεσαίους αγρότες και άλλα λαϊκά στρώματα.

Ουσιαστικά, το μοναδικό ανοιχτό, υπό διαβούλευση ζήτημα αφορά... τη δοσολογία στο μείγμα της αντιλαϊκής πολιτικής που θα εφαρμοστεί, σε συνδυασμό με μια σειρά αναδιαρθρώσεις που κρίνονται απαραίτητες για την προσέλκυση νέων κερδοφόρων επενδύσεων.

Η αντιλαϊκή σκυτάλη στην Ευρωζώνη

Το κεντρικό ζήτημα είναι ποιο βάρος θα σηκώσουν οι συνταξιούχοι, τόνισε την περασμένη βδομάδα, μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου, ο επικεφαλής του Γιούρογκρουπ, Γ. Ντάισελμπλουμ. Διευκρινίζοντας παραπέρα, σημείωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση ήδη έχει καταθέσει «σοβαρές προτάσεις» για το Ασφαλιστικό, για να προσθέσει πως παραμένουν ανοιχτά ζητήματα, όπως η κάλυψη του δημοσιονομικού κενού.

Αποκαλυπτικές είναι οι δηλώσεις του Γ. Ντάισελμπλουμ, σύμφωνα με τον οποίο:

  • «Μακροπρόθεσμα η πρόταση πρέπει να συνεχίσει να είναι βιώσιμη». Επιβεβαίωσε, δηλαδή, ότι τα αντιλαϊκά μέτρα θα έχουν μόνιμο «μακροπρόθεσμο» χαρακτήρα.
  • «Υπάρχουν όμως τώρα βραχυπρόθεσμα κάποια κενά και αυτά θα πρέπει να καλυφθούν». Αναφέρεται στα «κενά» που εντοπίζονται στον κρατικό προϋπολογισμό του 2016, που βέβαια «θα πρέπει να καλυφθούν», με την «εμπροσθοβαρή» κλιμάκωση του αντιλαϊκού προγράμματος, όπως ακριβώς έχει υποδείξει και το ΔΝΤ.
  • «Χρειάζονται περισσότερες πληροφορίες και περισσότερες προτάσεις, για να πάψει να υπάρχει αυτό το χάσμα. Και αυτό ακριβώς γίνεται σήμερα», τόνισε ο Γ. Ντάισελμπλουμ, ξεκαθαρίζοντας το χαρακτήρα των αντιλαϊκών παζαριών της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Οπως είπε, «η ποιότητα των μεταρρυθμίσεων που θα εφαρμοστούν, είναι η βασική μας ανησυχία, οι αρχές θα πρέπει τώρα να ανεβάσουν ταχύτητα, ώστε οι διαπραγματεύσεις να ολοκληρωθούν όσο το δυνατόν συντομότερα».
  • Παράλληλα, δείχνοντας... «κατανόηση» στη συγκυβέρνηση, προανήγγειλε την αντιλαϊκή κλιμάκωση, λέγοντας: «Αντιλαμβάνομαι ότι ορισμένες από τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις είναι πολιτικά δύσκολες για την κοινωνία, όμως είναι πρωταρχικής σημασίας να εφαρμοστούν αυτά που συμφωνήθηκαν το καλοκαίρι του 2015».

Επιπλέον, σχολίασε: «Η λιτότητα αποτελεί μέρος ενός μακροχρόνιου προγράμματος, προκειμένου να επιστρέψουμε σε υγιή δημοσιονομικά. Είναι αναγκαίο για όλους μας να νοικοκυρεύουμε τα πράγματα στις χώρες μας».

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μ. Ντράγκι, σημειώνει ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ «θα ήταν ιδιαίτερα επιθυμητή,με δεδομένη την τεχνογνωσία του στο σχεδιασμό και την παρακολούθηση οικονομικών προγραμμάτων βοήθειας».

Αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις με «ποιότητα»

Αποκαλυπτικά για το χαρακτήρα και την «ποιότητα» των αντιλαϊκών διαβουλεύσεων είναι και τα παρακάτω ανοιχτά ζητήματα:

Ασφαλιστικό - συντάξεις: Οι παρεμβάσεις αφορούν στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, τα ποσοστά αναπλήρωσης και την περίοδο καταβολής των εισφορών, ουσιαστικά σε όλες τις παραμέτρους του Ασφαλιστικού και βέβαια πάνω από αυτά που δημόσια ομολογεί η συγκυβέρνηση.

Δημοσιονομικά κενά: Προ των πυλών βρίσκονται και νέα συμπληρωματικά μέτρα, με στόχο την κάλυψη των δημοσιονομικών κενών. Σε αυτό το πλαίσιο, η συγκυβέρνηση και οι «θεσμοί» «επανασχεδιάζουν» τον κρατικό προϋπολογισμό του 2016. Ταυτόχρονα, η συζήτηση περιστρέφεται στη διαμόρφωση του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής, που θα αποτελέσει τον αρχικό «μπούσουλα» για τους κρατικούς προϋπολογισμούς και για τα επόμενα χρόνια.

Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων: Ανάμεσα στις εκκρεμότητες βρίσκονται και αυτές που αφορούν στη μεταβίβαση σειράς κρατικών περιουσιακών στοιχείων στον υπό διαμόρφωση οργανισμό. Μια ακόμη προϋπόθεση για την ολοκλήρωση της «αξιολόγησης» είναι να καταστεί το ταμείο «λειτουργικό».

«Κόκκινα» δάνεια: Μέχρι τα τέλη Φλεβάρη θα έχει οριστικοποιηθεί το πλαίσιο για την αδειοδότηση και τη λειτουργία των εταιρειών που θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον για την εξαγορά «προβληματικών» δανείων, με έμφαση βέβαια στα επιχειρηματικά. Στόχος αυτής της διαδικασίας είναι η προσέλκυση κεφαλαίων που θα είναι σε θέση να στηρίξουν τις υπερχρεωμένες αλλά βιώσιμες επιχειρήσεις. Σε αυτό το πλαίσιο, οι νέοι «επενδυτές» που θα εξαγοράσουν «κόκκινα» δάνεια, θα συμμετέχουν στα μετοχικά πακέτα εταιρειών που κρίνονται βιώσιμες, δηλαδή πρόσφορες για τη μελλοντική ανάκαμψη της κερδοφορίας τους.

Εργασιακά: Ανεξάρτητα από το χρονοδιάγραμμα και τις ημερομηνίες ψήφισης των αντιλαϊκών μέτρων, η ατζέντα των διαβουλεύσεων με τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ περιλαμβάνει και «τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας», όπως αποκάλυψε πρόσφατα ο Κλ. Ρέγκλινκ, επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM). Στο επίκεντρο βρίσκονται οι ομαδικές απολύσεις, αλλά και ο νέος συνδικαλιστικός νόμος. Τα παραπάνω διατυπώνονται ανοιχτά πλέον και από την πλευρά της Ευρωζώνης, σε συνέχεια αντίστοιχων «διαρροών» από το ΔΝΤ.

Σε στρατηγική σύμπλευση το ΔΝΤ

Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ, Π. Τόμσεν, στο πλαίσιο ενημέρωσης του συμβουλίου του ιμπεριαλιστικού οργανισμού, φέρεται να επισήμανε ότι όσα ανέφερε στο πρόσφατο άρθρο του ήταν τα ίδια με αυτά που υπέδειξε στο τελευταίο συμβούλιο Γιούρογκρουπ, στο οποίο μετείχε και ο ίδιος. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, αναφέρθηκε στην ανάγκη «ισορροπίας» ανάμεσα στις αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις με το ζήτημα «ελάφρυνσης» του κρατικού χρέους.

Θυμίζουμε ότι σύμφωνα με το «πρωτοκλασάτο» στέλεχος του ΔΝΤ, «παρά τις ασφαλιστικές μεταρρυθμίσεις του 2010 και του 2012, το ελληνικό ασφαλιστικό σύστημα παραμένει σε οικονομικά απλησίαστα και γενναιόδωρα επίπεδα».

Μάλιστα, σύμφωνα με το ΔΝΤ, «για να πετύχει το φιλόδοξο μεσοπρόθεσμο στόχο της για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ, η Ελλάδα θα πρέπει να πάρει μέτρα της τάξης περίπου του 4% - 5% του ΑΕΠ (δηλαδή περίπου 7,5 με 9,5 δισ. ευρώ). Δεν μπορούμε να δούμε πώς μπορεί να το πετύχει αυτό η Ελλάδα χωρίς σημαντικές εξοικονομήσεις στις συντάξεις».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ