ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ - ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ
Φτάνουν όλο και περισσότεροι με προδιαγεγραμμένο τον εγκλωβισμό
Παρασκευή 4 Μάρτη 2016

Το κέντρο διαμονής στο Χέρσο του Κιλκίς
Αυξάνεται καθημερινά ο αριθμός των προσφύγων που εγκλωβίζονται στην Ειδομένη του Κιλκίς, αφού συνεχίζεται με κάθε μέσο και με τα πόδια η άφιξη των προσφύγων στα σύνορα Ελλάδας - ΠΓΔΜ, με την ελπίδα ότι θα καταφέρουν να περάσουν και να συνεχίσουν το ταξίδι τους για τις χώρες προορισμού. Χτες στην περιοχή εκτιμάται ότι είχαν συγκεντρωθεί περίπου 12.000 πρόσφυγες, ενώ άλλοι περίπου 8.000 βρίσκονται στα κέντρα μετεγκατάστασης που λειτουργούν στο νομό Κιλκίς, στη Θεσσαλονίκη και την Καβάλα. Ειδικότερα, στα Διαβατά Θεσσαλονίκης βρίσκονται 2.128 πρόσφυγες, στο Χέρσο 2.700 και στην Νέα Καβάλα 2.500.

Οι εγκλωβισμένοι στην Ειδομένη, χτες το πρωί, πραγματοποίησαν νέα κινητοποίηση στη σιδηροδρομική γραμμή, ως μέσο πίεσης για την «απελευθέρωσή τους». Περίπου 200 πρόσφυγες κάθισαν μαζί με τις οικογένειές τους πάνω στη σιδηροδρομική γραμμή, φωνάζοντας συνθήματα και εμποδίζοντας την κυκλοφορία των εμπορικών τρένων.

Στο Χέρσο του Κιλκίς

Το προσωρινό ανοιχτό κέντρο φύλαξης προσφύγων και μεταναστών που στήθηκε και λειτουργεί στο Χέρσο του Κιλκίς επισκέφτηκε χτες αντιπροσωπεία της ΤΟ Κιλκίς του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Γραμματέα της, Κ. Σιδηρόπουλο, και ο δημοτικός σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στο Δήμο Κιλκίς Γ. Φαχουρίδης.

Eurokinissi

Στον Πειραιά
Στη διάρκεια της επίσκεψής τους, ενημερώθηκαν από τους υπεύθυνους του κέντρου και συνομίλησαν με πρόσφυγες για τις συνθήκες διαβίωσής τους και την επιθυμία τους να συνεχίσουν το ταξίδι τους στις χώρες της βόρειας Ευρώπης που έχουν επιλέξει να πάνε.

Στο πρώην στρατόπεδο, στο Χέρσο, «φιλοξενούνται» περίπου 3.000 πρόσφυγες και μετανάστες. Στο χώρο έχουν στηθεί 510 σκηνές των 8 ατόμων. Ακόμη δεν υπάρχει παροχή ρεύματος. Υπάρχει παροχή νερού, όμως δεν υπάρχουν νιπτήρες και ντουζιέρες για την υγιεινή των χιλιάδων προσφύγων. Η σίτισή τους γίνεται 3 φορές τη μέρα με ευθύνη του στρατού. Στο κέντρο, δεν υπάρχει μεταφραστής και αυτό κάνει δύσκολη την επικοινωνία και την ενημέρωση των προσφύγων. Επιπλέον, δεν υπάρχουν θερμαντικά σώματα και για τη θέρμανσή τους, ιδιαίτερα τη νύχτα που το κρύο και η υγρασία «θερίζουν», καίνε ξύλα.

Στο λιμάνι του Πειραιά και τα νησιά

Κατά εκατοντάδες φτάνουν στο λιμάνι του Πειραιά από τα νησιά του Αιγαίου πρόσφυγες και μετανάστες, με προδιαγεγραμμένο το μέλλον του εγκλωβισμού τους στη χώρα μας. Συγκεκριμένα, περίπου 1.100 άνθρωποι έφτασαν χτες το πρωί στο λιμάνι. Το επιβατηγό οχηματαγωγό «Βlue Star 1» κατέπλευσε, μεταφέροντας 580 πρόσφυγες, τους 255 από τη Χίο και τους 325 από τη Λέσβο. Στο λιμάνι έφτασε και το πλοίο «Διαγόρας», μεταφέροντας 515 πρόσφυγες από Λέρο και Κάλυμνο. Ο αριθμός προσφύγων και μεταναστών που βρίσκονται στο λιμάνι, είτε μέσω των αφίξεων, είτε λόγω των ανθρώπων που είναι εκεί από τις προηγούμενες μέρες ή επιστρέφουν από την πλατεία Βικτωρίας, έφτασε χτες τις 2.500.

Από τον ΟΛΠ έχουν διατεθεί τρεις επιβατικοί σταθμοί, αλλά και η πέτρινη αποθήκη για τη «φιλοξενία» των προσφύγων. Οι περισσότεροι σταθμοί είναι πλέον ασφυκτικά γεμάτοι. Αρκετοί από τους πρόσφυγες μόλις φτάνουν στο λιμάνι του Πειραιά προτιμούν να φύγουν με λεωφορεία του ΟΛΠ, με προορισμό τον ηλεκτρικό σταθμό, αφού στόχος τους είναι να κατευθυνθούν στα σύνορα. Από την Τετάρτη, λειτουργεί από τον Ιατρικό Σύλλογο Πειραιά και τους «Γιατρούς του Κόσμου» επιπλέον ιατρείο στην πύλη Ε2 του λιμανιού. Μέχρι αργά προχτές το βράδυ, είχαν εξεταστεί περισσότερα από 400 παιδιά, πολλά από τα οποία παρουσίαζαν συμπτώματα βρογχίτιδας. Το ιατρείο θα λειτουργεί σε σταθερή βάση, από τις 8.00 το πρωί έως τις 8.00 το βράδυ, με γενικούς ιατρούς, παθολόγους, παιδιάτρους, καθώς και νοσηλευτικό προσωπικό.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σχέδια για εκκένωση Ειδομένης και Πειραιά έως το Πάσχα (2016-04-13 00:00:00.0)
Διαμαρτυρίες προσφύγων και ένταση στον Πειραιά (2016-04-07 00:00:00.0)
Εγκλωβισμένοι στο βούρκο (2016-03-10 00:00:00.0)
Απελπιστική η κατάσταση στην Ειδομένη (2016-03-02 00:00:00.0)
Διαδρομές χιλιομέτρων με τα πόδια... (2016-02-26 00:00:00.0)