Παρασκευή 26 Φλεβάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Διαδρομές χιλιομέτρων με τα πόδια...

Eurokinissi

Χιλιάδες εγκλωβισμένοι πρόσφυγες και μετανάστες στα σύνορα Ελλάδας - ΠΓΔΜ στην Ειδομένη του Κιλκίς και σε μια σειρά πόλεις της Βόρειας Ελλάδας, είναι το αποτέλεσμα της εφαρμογής των επικίνδυνων αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για αυστηρούς συνοριακούς ελέγχους. Οι ξεριζωμένοι από τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και τους πολέμους, που κρατούνται εγκλωβισμένοι στην περιοχή, αναζητούν απεγνωσμένα τρόπο για να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς τις χώρες προορισμού τους, στη Βόρεια Ευρώπη. Σύμφωνα με εκτίμηση των αστυνομικών αρχών, ο αριθμός τους κυμαίνεται από 20.000 έως 25.000. Από αυτούς 7.000 - 8.000 βρίσκονται στο δρόμο, στη διαδρομή Αθήνα - Ειδομένη.

Οι αρχές της γειτονικής χώρας, που για άλλη μια φορά έκλεισαν τα σύνορα το βράδυ της Τετάρτης, χτες ανακοίνωσαν ότι στη διάρκεια της μέρας θα δέχονταν μόλις 100 πρόσφυγες.

Στο Κέντρο Μετεγκατάστασης Προσφύγων που λειτουργεί στο πρώην στρατόπεδο «Αναγνωστοπούλου», στα Διαβατά Θεσσαλονίκης, χτες το πρωί, περίπου 250 πρόσφυγες, κυρίως νέοι σε ηλικία, έριξαν το προστατευτικό κιγκλίδωμα στο πίσω μέρος του στρατοπέδου και ξεκίνησαν να πραγματοποιήσουν με τα πόδια τη διαδρομή προς την Ειδομένη. Λίγες ώρες μετά, επέστρεψαν οι περισσότεροι, όμως εξίσου αρκετοί συνέχισαν το δρόμο για τον τελικό προορισμό τους. Στο κέντρο ήδη βρίσκονται 2.000 πρόσφυγες και δεν μπορούν να φιλοξενηθούν άλλοι. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τον εγκλωβισμό των προσφύγων και σε άλλες πόλεις, όπως η Κοζάνη, τα Γρεβενά, η Καβάλα, κ.ά., αλλά και σε σημεία των Εθνικών οδών όπως σε Τέμπη, Σκοτίνα κ.α.

Πολυπληθής ομάδα προσφύγων (άνδρες, γυναίκες, μικρά παιδιά) που είχε «μπλοκαριστεί» από την Αστυνομία στα Τέμπη, χτες, λίγο μετά τις 11 το πρωί, ξεκίνησε με τα πόδια να διανύσει τη διαδρομή προς την Ειδομένη. Τελικά, μετά από απόσταση 2,5 χιλιομέτρων, οι αστυνομικές δυνάμεις τούς σταμάτησαν, ανακοινώνοντας ότι θα έρθουν στο σημείο λεωφορεία προκειμένου να επιβιβαστούν σε αυτά και να συνεχίσουν το ταξίδι τους για την Ειδομένη. Στην Κοζάνη περίπου 380 πρόσφυγες φιλοξενούνται στο κλειστό γυμναστήριο της Λευκόβρυσης.

Στην Αττική

Στην Αττική, όσοι από τους αλλοδαπούς είναι πρόσφυγες οδηγούνται στον Ελαιώνα (φιλοξενούνται 900) και στο Ελληνικό (φιλοξενούνται 1.500), ενώ οι υπόλοιποι στο Σχιστό (1.400 άτομα). Ο Οργανισμός Λιμένος Πειραιώς έχει παραχωρήσει τέσσερις χώρους για τη φιλοξενία όσων φτάνουν με καράβια από τα νησιά πριν γίνει ο διαχωρισμός τους σε πρόσφυγες και μετανάστες. Την ίδια ώρα, οι αρμόδιοι φορείς έχουν έρθει σε επαφή με δήμους που βρίσκονται κατά μήκος της Νέας Εθνικής Οδού Αθήνας - Θεσσαλονίκης προκειμένου να βρεθούν χώροι προσωρινής φιλοξενίας για πρόσφυγες (π.χ. γυμναστήρια κ.ά.).

Δύο από τους μετανάστες που βρίσκονται στην πλατεία Βικτωρίας αποπειράθηκαν χτες να κρεμαστούν από ένα δέντρο φτιάχνοντας από μπλουζάκια και κασκόλ αυτοσχέδιες θηλιές. Οι συμπατριώτες τους που βρίσκονταν στο σημείο απέτρεψαν τους δύο άνδρες και στο σημείο πήγαν ασθενοφόρο και αστυνομικοί. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο λόγος για τον οποίο οι μετανάστες προέβησαν σε μια τέτοια ενέργεια, είναι η απελπισία τους για το γεγονός πως έχουν εγκλωβιστεί στην Ελλάδα, μετά και από το κλείσιμο των συνόρων με την ΠΓΔΜ. Οι δύο μετανάστες διακομίστηκαν στον «Ερυθρό Σταυρό» και στο Ιπποκράτειο, αντίστοιχα, όπου διαπιστώθηκε ότι δεν φέρουν κάποιο σοβαρό τραυματισμό και αναμένεται σύντομα να πάρουν εξιτήριο.

Στο μεταξύ, χτες, σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση έδωσε απευθείας εντολή στις ναυτιλιακές εταιρείες να μειώσουν στο ήμισυ τη χωρητικότητα των πλοίων που κάνουν δρομολόγια από τα νησιά του Αιγαίου προς τον Πειραιά. Η απόφαση αυτή της κυβέρνησης έχει ήδη προκαλέσει ένταση σε πολλά νησιά - κυρίως σε όσα έχουν «hots pots» -, καθώς πρόσφυγες και μετανάστες συνωστίζονται στα λιμάνια.

  • Για δεύτερη μέρα βρέθηκαν στην Εθνική οδό Αθηνών - Θεσσαλονίκης, έξω από τον Αλμυρό, εκεί όπου στην ουσία έχει δημιουργηθεί χώρος «εγκλωβισμού» προσφύγων, πολυμελής αντιπροσωπεία από τη Γραμματεία Μαγνησίας του ΠΑΜΕ, από το Συνδικάτο Μετάλλου, από το Συνδικάτο Τύπου - Χάρτου και την Επιτροπή Αγώνα Εμποροϋπαλλήλων, η οποία διένειμε σημαντικές ποσότητες ειδών ένδυσης. Η αντιπροσωπεία συζήτησε με τους πρόσφυγες, εκ των οποίων αρκετοί βρίσκονται στο σημείο αυτό για τρεις μέρες. Eκτός από τους Σύρους, στο χώρο υπάρχουν και πρόσφυγες από το Ιράκ, κυρίως από περιοχές όπου μαίνονται οι μάχες.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ