Παρασκευή 26 Φλεβάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΝΑΤΟ
Προχωρά η ΝΑΤΟική επιχείρηση, συνεχίζονται τα επικίνδυνα παζάρια...

Δηλώσεις για πλευρές του συζητούμενου επιχειρησιακού σχεδίου της ΝΑΤΟικής δύναμης στο Αιγαίο έκανε, τις πρώτες πρωινές ώρες χτες, ο γγ της λυκοσυμμαχίας, Γ. Στόλτενμπεργκ, με τις οποίες ουσιαστικά επιβεβαίωσε ότι τα παζάρια γύρω από τις αξιώσεις της τουρκικής αστικής τάξης στο Αιγαίο θα συνεχιστούν και μετά την έναρξη της επιχείρησης.

Συγκεκριμένα, ανέφερε: «Οι υπουργοί Αμυνας του NATO πήραν μια άμεση απόφαση πριν από δύο εβδομάδες για να απαντήσουν στις προτάσεις από Γερμανία, Ελλάδα και Τουρκία. Από τότε, ξεκίνησαν εντατικές εργασίες.

Θα συμμετάσχουμε (σ.σ.: ως ΝΑΤΟ) στις διεθνείς προσπάθειες για να αποκοπούν οι ροές παράνομης διακίνησης και παράνομης μετανάστευσης στο Αιγαίο Πέλαγος (...)

Η Μόνιμη Ναυτική Δύναμη του ΝΑΤΟ 2 (SNMG2) έφτασε στο Αιγαίο εντός 48 ωρών από την απόφαση των υπουργών. Διεξάγει δραστηριότητες αναγνώρισης, παρακολούθησης και εποπτείας. Τα πλοία μας θα παρέχουν πληροφορίες στους λιμενοφύλακες και άλλες εθνικές αρχές στην Ελλάδα και την Τουρκία (...) Εγκαθιδρύουμε, επίσης, απευθείας συνδέσεις με τον Frontex».

Κάνοντας σαφές ότι θα συνεχιστούν τα διαβούλια - εφόσον η Αγκυρα δεν αναγνωρίζει π.χ. το εύρος του ελληνικού εναέριου χώρου, το δικαίωμα Ερευνας και Διάσωσης για τις ελληνικές αρχές σε εκτεταμένες περιοχές του Αιγαίου, το δικαίωμα άμυνας των Δωδεκανήσων κ.ά. - και δείχνοντας παραπέρα ότι στο τέτοιο τραπέζι διαβουλεύσεων θα μπουν και οι τουρκικές διεκδικήσεις, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, ο γγ της λυκοσυμμαχίας πρόσθεσε: «Εμείς θα διεξάγουμε τις δραστηριότητές μας στο Αιγαίο Πέλαγος. Οι διοικητές μας θα αποφασίσουν για την περιοχή όπου θα επιχειρούν, σε συντονισμό με την Ελλάδα και την Τουρκία».

Οπως είπε, τα σκάφη του ΝΑΤΟ θα μπορούν να αναπτυχθούν στα χωρικά ύδατα Ελλάδας και Τουρκίας, ενώ η επισήμανσή του ότι οι ελληνικές και οι τουρκικές δυνάμεις δεν θα επιχειρούν στα χωρικά ύδατα και τον εναέριο χώρο του άλλου, δεν λέει απολύτως τίποτε για τα εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα, εφόσον η Τουρκία, αμφισβητώντας τα, προχωρά σχεδόν καθημερινά σε παραβάσεις και παραβιάσεις, ακόμα και υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά...

Παραπέρα, εξειδικεύοντας πάνω στη ΝΑΤΟική αποστολή, είπε: «Αποστολή του ΝΑΤΟ δεν είναι να γυρίζει πίσω τις βάρκες. Εμείς θα παρέχουμε κρίσιμες πληροφορίες. Για να συνδράμουμε την ελληνική και την τουρκική Ακτοφυλακή, καθώς και τον Frontex, ώστε να κάνουν τη δουλειά τους ακόμα πιο αποτελεσματικά.

Η προστιθέμενη αξία μας είναι ότι μπορούμε να διευκολύνουμε τη στενότερη συνεργασία και να βοηθήσουμε στη βελτίωση της ανταλλαγής πληροφοριών ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία, καθώς και οι δύο είναι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ, αλλά μόνο η Ελλάδα είναι στην ΕΕ. Η σημερινή συμφωνία σημαίνει, επίσης, ότι εργαζόμαστε στενότερα με την ΕΕ από ό,τι ποτέ πριν. Ετσι, το ΝΑΤΟ έχει να παίξει ένα μοναδικό ρόλο ως μια πλατφόρμα για συνεργασία».

Αναφερόμενος, εξάλλου, στο ζήτημα της έρευνας και διάσωσης είπε ότι «η υποχρέωση συνδρομής σε ανθρώπους που κινδυνεύουν στη θάλασσα είναι μια γενική, καθολική ευθύνη. Ισχύει για όλα τα σκάφη. Ανεξάρτητα από το αν είναι μέρος μιας ΝΑΤΟικής ή εθνικής αποστολής. Αν συμμαχικά σκάφη (σ.σ. πλοία που μετέχουν στη ΝΑΤΟική δύναμη) εντοπίσουν ανθρώπους που κινδυνεύουν στη θάλασσα, θα πρέπει να ανταποκριθούν στην εθνική τους ευθύνη να βοηθήσουν».

Πρόσθεσε ότι «σε περίπτωση διάσωσης ατόμων που έρχονται μέσω Τουρκίας, θα επιστρέφονται στην Τουρκία. Κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους, τα έθνη μας θα συμμορφώνονται με την εθνική και διεθνή νομοθεσία».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ