Παρασκευή 26 Φλεβάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Οξύνει την αντιπαράθεση και «βλέπει» ενδεχόμενο εκλογών

Ανεπάρκεια να διαχειριστεί τις εξελίξεις σε Προσφυγικό, «αξιολόγηση» και κινητοποιήσεις καταλογίζει στην κυβέρνηση η ΝΔ

Σε γραμμή διαφήμισης «υπευθυνότητας» της ΝΔ και «ανεπάρκειας» της κυβέρνησης κινήθηκε και χτες ο Γ. Κουμουτσάκος

Dimitris Papamitsos_+306946384

Σε γραμμή διαφήμισης «υπευθυνότητας» της ΝΔ και «ανεπάρκειας» της κυβέρνησης κινήθηκε και χτες ο Γ. Κουμουτσάκος
Οξύνει η ΝΔ την αντιπαράθεση με την κυβέρνηση, πάνω σε ζητήματα που ιεραρχεί ως σημαντικά το κεφάλαιο, προβάλλοντας ταυτόχρονα εαυτήν ως ικανότερη στην αστική διαχείριση.

Οπως είπε, χαρακτηριστικά, χτες ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Γ. Κουμουτσάκος, σε ενημέρωση δημοσιογράφων, επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ η χώρα αγγίζει στο σημείο μηδέν, το Προσφυγικό είναι εκτός ελέγχου, η «αξιολόγηση» είναι κλινικά νεκρή και η κοινωνία βράζει. Πρόσθεσε ότι ο Αλ. Τσίπρας εξελίσσεται σε μοιραίο πρόσωπο, αντιπαραβάλλοντάς τον με τον Κυρ. Μητσοτάκη, για τον οποίο ισχυρίστηκε ότι με πρωτοβουλίες που πήρε το τελευταίο διάστημα, δείχνει έμπρακτα μια άλλη προσέγγιση για την πολιτική, βάζοντας υπεράνω όλων το λεγόμενο «εθνικό συμφέρον» και το «κοινωνικό καλό»...

Εστιάζοντας διαδοχικά σε μια σειρά θέματα, ο Γ. Κουμουτσάκος επανέλαβε τη θέση της ΝΔ για σύγκληση συμβουλίου πολιτικών αρχηγών οπωσδήποτε πριν τη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ - Τουρκίας. Πρόσθεσε ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης θα μετάσχει εκεί για να παρουσιάσει τις προτάσεις του κόμματός του, αλλά και επειδή στη ΝΔ δεν έχουν καμία εμπιστοσύνη στον Αλ. Τσίπρα ότι μπορεί να διαπραγματευτεί μόνος του στην ΕΕ τη διαχείριση του ζητήματος.

Ερωτηθείς για την εμπλοκή του ΝΑΤΟ, θύμισε ότι η ΝΔ αρχικά διακήρυξε ότι κινείται στη σωστή κατεύθυνση, αν όντως γίνονταν όσα τους διαβεβαίωνε ο υπουργός Αμυνας περί σεβασμού των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας. Οπως είπε, όμως, μέσα σε μόλις 3 μέρες, οι τέτοιες διαβεβαιώσεις κατέρρευσαν, καθόσον η Τουρκία επανέλαβε τις διεκδικήσεις της στο Αιγαίο (λες και υπήρχε εξαρχής περίπτωση να μη γίνει κάτι τέτοιο!). Πρόσθεσε ότι κατά πληροφορίες του, στις Βρυξέλλες έγινε προχτές «δραματική συζήτηση» για την τελική συμφωνία, που εντέλει δεν έχει καμία σχέση με ό,τι είχε συμφωνηθεί προηγούμενα. Σε αυτή τη βάση ζήτησε λεπτομερή ενημέρωση από την κυβέρνηση και τον υπουργό Αμυνας για το 4σελιδο της τελικής συμφωνίας.

Εσπευσε, εξάλλου, να χαρακτηρίσει διπλωματική πανωλεθρία της κυβέρνησης το γεγονός ότι δεν έπεισε ούτε τις όμορες χώρες της για την αναγκαιότητα να συμμετάσχει στην προχτεσινή σύνοδο στη Βιέννη για το Προσφυγικό. Οσον αφορά την πιθανή χρήση βέτο, όπως διαχέει η κυβέρνηση ότι θα πράξει αν πιεστεί στις διαπραγματεύσεις για το ζήτημα στη Σύνοδο Κορυφής, ο Γ. Κουμουτσάκος το χαρακτήρισε απόδειξη αδυναμίας της κυβέρνησης να πείσει για τις θέσεις της, αλλά συμπλήρωσε πως αν φτάσει η χώρα σε μια «τέτοια κρίσιμη ανάγκη», η ΝΔ θα ακολουθήσει «πολιτική εθνικού συμφέροντος», έστω κι αν - πρόσθεσε - στη ΝΔ είναι «πολύ καχύποπτοι» αν τελικά ο Αλ. Τσίπρας κάνει μια επανάληψη της περσινής «σκληρής διαπραγμάτευσης» που οδήγησε σε «οδυνηρά αποτελέσματα».

Στη δικομματική κοκορομαχία σχετικά με τη λεγόμενη λίστα «Μπόργιανς», ο Γ. Κουμουτσάκος μίλησε για εναγώνια αγκίστρωση του Τσίπρα στο θέμα, λόγω πανικού από την αδυναμία του να αντιμετωπίσει την τραγική κατάσταση στη χώρα.

Να καταγραφεί και η τοποθέτηση Κουμουτσάκου ότι ο Αλ. Τσίπρας δηλώνει μεν ασφαλής με την κοινοβουλευτική πλειοψηφία που έχει, ωστόσο αυτή μένει να επιβεβαιωθεί στο «πεδίο», βασικά στις ψηφοφορίες στη Βουλή για τα επόμενα αντιλαϊκά μέτρα. Πρόσθεσε ότι αν τελικά ο πρωθυπουργός δεν μπορεί να ελέγξει την πλειοψηφία του στη Βουλή, υπάρχει η «οδός του Συντάγματος» (βλ. διαδικασία εντολών για συγκρότηση νέας κυβέρνησης και αν δεν ευδοκιμήσουν, εκλογές), ο οποίος «όπως έχουν τα πράγματα», καταλήγει σε εκλογές. Επίσης, ότι η ΝΔ δεν ζητά ούτε μπορεί να επιβάλει εκλογές, αλλά στις περιστάσεις που ζούμε μια οικουμενική κυβέρνηση δεν είναι λύση και γι' αυτό η αξιωματική αντιπολίτευση προτιμά ως διέξοδο τις εκλογές.

Γενικά, στη ΝΔ υπάρχει μια αίσθηση ότι η κυβέρνηση ωθεί τα πράγματα σε εκλογές. Δεν έχουν κάποια ενημέρωση ή στοιχείο για το λόγο που μπορεί να επικληθεί η κυβέρνηση να τις προκαλέσει (π.χ. το Προσφυγικό ως «εθνικό θέμα»), αλλά με κάθε ευκαιρία δηλώνουν ότι θα κερδίσουν και ότι είναι ικανότεροι στην αστική διαχείριση.

«Αντιαναπτυξιακό» το μείγμα της κυβέρνησης

Η αντιπαράθεση οξύνεται, φυσικά, με άξονα και την πορεία της εγχώριας καπιταλιστικής οικονομίας. Ενδεικτικά, ο συντονιστής Οικονομικών Υποθέσεων του κόμματος, Χρ. Σταϊκούρας, με αφορμή τη δημοσίευση της Εκθεσης της Τράπεζας της Ελλάδος, δήλωσε: «Η κυβέρνηση το 2015 (...) "πέτυχε" την επιστροφή της οικονομίας στην ύφεση και της δημόσιας οικονομίας σε οριακές καταστάσεις, ακολουθώντας ένα αντιαναπτυξιακό μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής».

Καλεί την κυβέρνηση «να αλλάξει αυτό το μείγμα της δημοσιονομικής πολιτικής (...) να υλοποιήσει διαρθρωτικές αλλαγές, να ενισχύσει την εγχώρια επιχειρηματικότητα, να προωθήσει το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων». Προβλέπει, ωστόσο, αναπαράγοντας το αφήγημα της ΝΔ περί δικής της... πετυχημένης διακυβέρνησης, ότι «ακόμη όμως και εάν αυτά υλοποιηθούν, σε περίπου ένα χρόνο από σήμερα, η οικονομία θα βρεθεί εκεί που ήταν το 2014. Δηλαδή, με καλές προϋποθέσεις, η χώρα θα έχει καταγράψει 2 χαμένα χρόνια και πρόσθετες, μεγάλες θυσίες για τους Ελληνες πολίτες».

«Δυστυχώς, όμως, αυτές οι προϋποθέσεις, σήμερα, δεν υφίστανται και το χειρότερο είναι ότι η κυβέρνηση δεν δείχνει ικανή να τις διαμορφώσει» καταλήγει, αναπαράγοντας τη γραμμή περί ικανότητας του κόμματός του να τα καταφέρει καλύτερα.

Τέλος, όπως έγινε γνωστό, ως μοναδικός υποψήφιος για νέος πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ ανακηρύχθηκε ο Β. Γεωργιάδης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ