Παρασκευή 26 Φλεβάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΕΔΥΕ - ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΜΑΖΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ
Μαζική διαμαρτυρία ενάντια στην παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο

Στο στόχαστρο των συγκεντρωμένων βρέθηκε η πολιτική της κυβέρνησης, που εμπλέκει το λαό και τη χώρα βαθύτερα στους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ

Από τη χτεσινή μαζική διαμαρτυρία στο υπουργείο Αμυνας
Από τη χτεσινή μαζική διαμαρτυρία στο υπουργείο Αμυνας
«Θέλουν την Ελλάδα πολέμων στρατηγείο, έξω τώρα του ΝΑΤΟ το σφαγείο», «ΝΑΤΟ και Βρυξέλλες φονιάδες των λαών, μαύρη συμμαχία των ιμπεριαλιστών», «Ούτε γη ούτε νερό στους φονιάδες των λαών», είναι μερικά από τα συνθήματα που κυριάρχησαν χτες το απόγευμα έξω από το υπουργείο Αμυνας, κατά τη διάρκεια της μαζικής διαμαρτυρίας που διοργάνωσε η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ), ενάντια στην παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο.

Εκατοντάδες εργαζόμενοι, αυτοαπασχολούμενοι, φοιτητές, σπουδαστές, συνταξιούχοι κ.ά. ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ, της ΟΒΣΑ, της ΟΓΕ, του ΜΑΣ, της ΕΕΔΔΑ, σωματείων και Ομοσπονδιών, για συμμετοχή στην κινητοποίηση της ΕΕΔΥΕ, ενάντια στην πολιτική της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που βαθαίνει την εμπλοκή του λαού και της χώρας στους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

Στη διαμαρτυρία παραβρέθηκε αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, ενώ το «παρών» έδωσαν ο γγ του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ειρήνης (ΠΣΕ) και μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης και ο δήμαρχος Καισαριανής, Ηλίας Σταμέλος.

Δεκάδες ήταν οι φορείς απ' όλη την Αττική που έστειλαν ψηφίσματα.

Στη συγκέντρωση απέναντι από το υπουργείο Αμυνας πραγματοποιήθηκαν ομιλίες από τον πρόεδρο της ΕΕΔΥΕ, Σταύρο Τάσσο και τον Νίκο Παπαναστάση, αντισυνταγματάρχη ε.α., μέλος του Εθνικού Συμβουλίου της ΕΕΔΥΕ.


Αμέσως μετά τις ομιλίες, οι διαδηλωτές οργανωμένα και συντεταγμένα απέκλεισαν συμβολικά την πύλη του υπουργείου, ενώ επέδωσαν και το ψήφισμα της συγκέντρωσης, στο οποίο καταδικάζονται η παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, οι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι που έχουν εξαπολύσει ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ σε Συρία, Ιράκ και Λιβύη, για τον έλεγχο πλουτοπαραγωγικών πηγών σε ανταγωνισμό με τη Ρωσία και καταδεικνύονται, επίσης, οι ευθύνες της κυβέρνησης.

Κοινός ο αγώνας ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και την αντιλαϊκή πολιτική

«Ο αγώνας της εργατικής τάξης, των λαϊκών στρωμάτων για τα εργασιακά, κοινωνικο-ασφαλιστικά δικαιώματα, για τα δικαιώματα της μικρής και μεσαίας αγροτιάς, ο αγώνας κατά της αντιλαϊκής πολιτικής, κατά της καταστολής, όπως διαπιστώνουμε και με την εισαγγελική παρέμβαση ενάντια στα μπλόκα των αγροτών, συναντιέται με τον αγώνα κατά των ιμπεριαλιστικών πολέμων και επεμβάσεων» σημείωσε, μεταξύ άλλων, στην ομιλία του, ο Σταύρος Τάσσος.

Υπογράμμισε πως οι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι έχουν αιτίες, πατάνε στο έδαφος των ανταγωνισμών των μονοπωλίων για την κατάκτηση και το μοίρασμα νέων αγορών, αγωγών μεταφοράς φυσικού αερίου και πετρελαίου κ.ο.κ., κάτι που κρύβουν οι υποστηρικτές του συστήματος, οι απολογητές του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, οι προηγούμενες και η σημερινή κυβέρνηση.

Ο πρόεδρος της ΕΕΔΥΕ, Στ. Τάσσος
Ο πρόεδρος της ΕΕΔΥΕ, Στ. Τάσσος
«Υπάρχει μια μεγάλη αλήθεια που δεν μπορεί να κρύψει κανείς», τόνισε, «η οποία στο βαθμό που γίνεται κτήμα του λαού μας και της νεολαίας μας και των άλλων λαών, θα απελευθερώσει τεράστιες δυνάμεις και θα ισχυροποιηθεί η πάλη. Η αλήθεια αυτή δίνει απάντηση για την πορεία των εξελίξεων και τονίζει ότι ο καπιταλισμός, αυτό το σάπιο εκμεταλλευτικό σύστημα, προκαλεί τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, τη φτώχεια και την προσφυγιά και δεν μπορεί να είναι το μέλλον των λαών».

Στη συνέχεια, ο Στ. Τάσσος αναφέρθηκε εκτενώς στις εξελίξεις, στον κίνδυνο γενικευμένης πολεμικής αναμέτρησης και σημείωσε πως το Προσφυγικό χρησιμοποιείται για παραπέρα ενίσχυση της παρουσίας του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, στο πλαίσιο των γενικότερων ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών.

«Η αλήθεια είναι ότι μεθοδικά, σχεδιασμένα, με αυξημένο ρόλο του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, αλλά και μεγάλες ευθύνες των ελληνικών κυβερνήσεων, προωθείται η στρατηγική της συγκυριαρχίας, της συνεκμετάλλευσης και της συνδιαχείρισης του Αιγαίου» κατέληξε, καλώντας «να δυναμώσει η λαϊκή πάλη ενάντια στη συμμετοχή της χώρας μας στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και πολέμους» με κύρια αιτήματα:

  • Οι Ενοπλες Δυνάμεις της χώρας να μη διατεθούν για ιμπεριαλιστικά σχέδια.
  • Να κλείσουν όλες οι αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις.
  • Να μη δοθεί καμία υποδομή της χώρας ως ορμητήριο για επιθέσεις στη Συρία ή σε άλλες χώρες.
  • Απομόνωση της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης δολοφόνων της Χρυσής Αυγής, που στηρίζει στρατιωτικές ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και σπέρνει το μίσος.
  • Αποδέσμευση από τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, με το λαό νοικοκύρη στον τόπο του.

Ειδικά για τους πρόσφυγες και μετανάστες σημείωσε ότι «δυναμώνουμε την αλληλεγγύη μας και απαιτούμε μεταξύ άλλων:

-- Απευθείας μεταφορά των προσφύγων που φτάνουν στα νησιά στα σημεία εισόδου της χώρας προορισμού τους, με ευθύνη και χρηματοδότες την ΕΕ και τον ΟΗΕ.

-- Κατάργηση των κανονισμών του Δουβλίνου, της Σένγκεν, του Frontex και των υπόλοιπων κατασταλτικών μηχανισμών της ΕΕ.

-- Μέτρα για την αξιοπρεπή διαμονή και υγιεινή διατροφή των προσφύγων, για το χρονικό διάστημα που χρειάζεται μέχρι την αναχώρησή τους για τις χώρες προορισμού τους».

Να δυναμώσει και μέσα στις Ενοπλες Δυνάμεις η αντίθεση στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς

«Βρισκόμαστε μπροστά στην πύλη ενός χώρου που επίσης χτυπά η καρδιά των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων (...) που θα έπρεπε αποκλειστική αποστολή τους να είναι η φύλαξη των συνόρων μας και η διασφάλιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας, στοιχεία αναγκαία για την παροχή της δυνατότητας στο λαό μας, σε συνθήκες ειρήνης, να διαμορφώσει τις παραμέτρους της ζωής του. Αντ' αυτού, η πολιτική των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, σε πιστή ακολουθία της πολιτικής και των προηγούμενων κυβερνήσεων, τους μπλέκουν στο θανατερό κουβάρι των ιμπεριαλιστικών γεωπολιτικών ανταγωνισμών», υπογράμμισε, ανάμεσα σε άλλα, ο Νίκος Παπαναστάσης.

«Είναι ώρα», σημείωσε, «τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, ενεργά κύτταρα αυτού του λαού, να δυναμώσουν μέσα τους τη συνείδηση αντίθεσής τους σ' αυτές τις πρακτικές». Στη συνέχεια, ανέδειξε το πώς η υλοποίηση απ' την κυβέρνηση της αντιλαϊκής εξωτερικής της πολιτικής αποτελεί ένα αδιάσπαστο σύνολο σε αντιστοιχία με την εσωτερική και κατήγγειλε: «Οι ακροδεξιοί, με μπροστάρηδες τους χρυσαυγίτες, ας κατεβούν απ' τα κεραμίδια. Ποτέ δεν έθεσαν θέμα, και δεν θα μπορούσε να συμβεί αυτό, για αμφισβήτηση της συμμετοχής της Ελλάδας στη ΝΑΤΟική λυκοσυμμαχία. Αντίθετα, στηρίζουν κάθε ελληνική στρατιωτική συμμετοχή, όπου κι αν αυτή ζητηθεί».

  • Ρεπορτάζ για την παγκρήτια κινητοποίηση που πραγματοποίησαν χτες στο Πεδίο Βολής Κρήτης οι Επιτροπές Ειρήνης του νησιού, θα δημοσιευτεί στον αυριανό «Ριζοσπάστη».

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ